►Baggrund
Selskaber mv. kan efter SKL §§ 28-35, vælge at udarbejde det skattemæssige årsregnskab i fremmed valuta. Resultatet af det skattemæssige årsregnskab omregnes til DKK i henhold til en gennemsnitskurs for indkomståret. Se SKL § 29, stk. 2, jf. § 31.
Opgørelser mv. af betydning for skatteberegningen foretages i den valgte fremmede valuta inden resultatet omregnes til DKK. Det skattemæssige årsregnskab opgøres således efter danske skatteregler, men i den valgte fremmede valuta. Se SKL § 29, stk. 2.
Formålet med SKL §§ 28-35, er at gøre det lettere for selskaber mv., der bogfører i fremmed valuta, at udarbejde det skattemæssige årsregnskab.
SKL §§ 28-35, ændrer dog ikke på:
- at selve opgørelsen af indkomsten skal ske efter danske skatteregler,
- at dansk skat skal betales i DKK, og
- at pligtmæssige meddelelser skal ske i DKK.
Selskaber mv. har ikke fradrag for renter af gæld, som overstiger den skattemæssige værdi af selskabets aktiver ganget med standardrenten. Se SEL § 11 B.
Ved opgørelsen af selskabets aktiver medregnes fremførelsesberettigede underskud efter SEL § 12. Der medregnes de underskud, der ville være fremførelsesberettigede ultimo indkomståret uden indkomstårets fradragsbeskæring efter SEL § 11 B. Se SEL § 11 B, stk. 5.
Den skattemæssige værdi af selskabets aktiver opgøres ved indkomstårets udløb. Se SEL § 11 B, stk. 5, 1. pkt.
Nettofinansieringsudgifterne og den skattemæssige værdi af aktiverne opgøres samlet for selskaberne i en sambeskatning. Se SEL § 11 B, stk. 8. En eventuel fradragsbeskæring fordeles mellem de sambeskattede selskaber forholdsmæssigt efter de beløb, hvormed det enkelte selskabs nettofinansieringsudgifter overstiger standardrenten af selskabets aktiver. Se SEL § 11 B, stk. 8, 5. pkt.
Problemstillingen
En koncern, hvori indgår udenlandske selskaber mv., som aflægger skattemæssigt årsregnskab i fremmed valuta, og som omfattes af reglerne om fradragsbegrænsning for finansieringsudgifter i SEL § 11 B, er ved skatteberegningen nødsaget til at kursomregne den skattepligtige indkomst på flere niveauer.
Se til illustration beregningseksemplet i afsnit C.D.2.4.4.2.11.3 nedenfor.
Det følger ikke klart af loven, hvilken kurs (ultimokurs eller gennemsnitskurs) koncernen skal anvende ved kursomregning i relation til følgende niveauer ved skatteberegningen:
- Den skattepligtige indkomst før modregning af fremført underskud efter SEL § 12.
- De fremførelsesberettigede underskud ultimo indkomståret der medregnes ved aktivopgørelsen efter SEL § 11 B.
- Grundbeløbet på 21,3 mio. DKK i SEL § 11 B.
- Den skattepligtige indkomst efter årets fradragsbeskæring i medfør af SEL § 11 B.
Skattestyrelsen præciserer nedenfor, hvilken kurs der skal anvendes ved kursomregning af ovenstående niveauer af den skattepligtige indkomst.◄