Udgangspunktet i en undersøgelse af en spiller vil være at sammenholde de oplysninger, spiludbyderen har om kunden (oplysninger om formålet med forretningsforbindelsen og omfanget heraf), med det, der ser mistænkeligt ud. Spiludbyderen skal ikke bevise, at der er foregået hvidvask eller finansiering af terrorisme, men har alene en pligt til at undersøge et mistænkeligt forhold for dernæst at reagere ved at underrette til Hvidvasksekretariatet, hvis en mistanke ikke kan afkræftes.
Spiludbyderen kan foretage opslag i diverse søgemaskiner og opslagsværker for at se, om mistanken herigennem kan afkræftes. Det kan fx være på de sociale medier, boligsider, Statstidende, virk.dk og lignende.
Spiludbyderen kan endvidere kontakte spilleren for at indhente oplysning om formålet med transaktionen/aktiviteten. Spillerens forklaring vil i mange tilfælde ikke være nok til at afkræfte en mistanke. Det kan derfor være relevant at bede kunden om dokumentation for sin forklaring. Dette kan være ved at bede spilleren dokumentere oplysningerne ved eksempelvis fremvisning/indsendelse af kopi af lønsedler fra et ansættelsesforhold.
I nogle tilfælde vil spiludbyderen ud fra sit kendskab til kunden selv kunne afkræfte en mistanke, fx hvis den ansatte på et landbaseret kasino konstaterer, at det er en kendt pokerspiller, der foretager en usædvanlig stor transaktion, men den ansatte ved, at pokerspilleren lige har vundet en stor pokerturnering, så den usædvanligt store transaktion kan forklares i kraft af gevinsten fra pokerturneringen.
Hvis mistanken kan afkræftes, er der ikke pligt til at foretage en underretning. Men det er ikke tilstrækkeligt, at mistanken blot er svækket.
Hvis spiludbyderen vurderer, at en forespørgsel vil give spilleren et fingerpeg om, at spiludbyderen har en mistanke og derfor er i gang med at foretage en undersøgelse, eller hvis spiludbyderen i øvrigt ikke ønsker at kontakte spilleren om sagen, skal udbyderen foretage en underretning til Hvidvasksekretariatet, såfremt en mistanke ikke kan afkræftes på anden måde.
Kan mistanken ikke afkræftes ved undersøgelse, er spiludbyderens ledelse og ansatte, der er beskæftiget med egentlig spilvirksomhed, forpligtet til omgående at underrette Hvidvasksekretariatet.