EUTK art. 61, stk. 3, fastsætter, at hvis det er nødvendigt af hensyn til handelen, kan der udstedes et dokument i Unionen, der beviser oprindelsen i overensstemmelse med de gældende oprindelsesregler i bestemmelseslandet eller -området eller enhver anden metode til bestemmelse af det land, hvor varerne er blevet fremstillet fuldt ud eller undergik den sidste væsentlige bearbejdning.
Der er således med EUTK ikke længere fastsat specifikke krav for oprindelse ved eksport. Specifikke krav vil derfor fremover skulle fastlægges gennem nationale regler.
Der kan udstedes oprindelsescertifikater ved brug af oprindelsescertifikat A100, som udstedes af Toldstyrelsen ved ekspeditionsstederne eller hos en af de organisationer, som er behørigt bemyndiget af de udstedende toldmyndigheder. Nedennævnte organisationer er autoriseret til udstedelse af oprindelsescertifikater efter bekendtgørelsen om toldbehandling § 130:
- Dansk Erhverv.
- Håndværksrådet.
- DI.
- Landbrug og Fødevarer.
Ansøgningen om udstedelse af oprindelsescertifikatet A100 skal indeholde oplysninger om de materialer, der er anvendt ved de udførte varers fremstilling og disse materialers værdi samt beskrivelse af, hvorledes varerne har opnået oprindelsesstatus. Ansøgningen skal være bilagt nødvendig dokumentation, f.eks. fakturaer og anden relevant dokumentation for oprindelsen.
Oprindelsescertifikatet A100 skal opbevares af toldmyndighederne og de ovenfor nævnte organisationer i mindst 2 år.
De danske regler om udstedelse af oprindelsescertifikater findes i bekendtgørelsen om toldbehandling kap. 11, §§ 128-132.