Indhold
Dette afsnit beskriver de virksomheder og privatpersoner, der er omfattet af afgift af røgfri tobak, nikotinprodukter og nikotinholdige væsker.
Afsnittet indeholder:
- Oplagshavere
- Lokalekrav
- Fjernsalg
- Private
- Anmeldelse til registrering.
Oplagshavere
Virksomheder, der fremstiller eller modtager røgfri tobak, nikotinprodukter eller nikotinholdige væsker fra udlandet, skal registreres som oplagshavere. Se FORBRAL § 14 a, stk. 1.
Virksomheder, der ompakker eller omhælder røgfri tobak, nikotinprodukter eller nikotinholdige væsker, skal registreres som oplagshavere. Se FORBRAL § 14 a, stk. 1, 2. pkt.
Fra 1. april 2022 vil der være mulighed for at lade sig registrere, som oplagshaver. Derved er der mulighed for, at der kan bestilles og udleveres stempelmærker til røgfri tobak, nikotinprodukter og nikotinholdige væsker mod fuld sikkerhed, inden afgifternes og stempelmærkekravets indførelse den 1. oktober 2022. Detailsalgspakninger med stempelmærker må dog ikke udleveres før den 1. oktober 2022. Se FORBRAL § 14 b.
Det er ikke muligt at lade sig registrere, som varemodtager af røgfri tobak, nikotinprodukter eller nikotinholdige væsker.
Virksomheder, der ikke er registreret som oplagshaver, eksempelvis grossister og detailhandlere, må kun modtage eller opbevare afgiftspligtige varer, som er pakket i forskriftsmæssigt lukkede og behørigt stemplede pakninger. Se FORBRAL 13 f. Se også afsnit E.A.5.4.6.2 Emballagering af røgfri tobak, nikotinprodukter og nikotinholdige væsker.
Bagatelgrænsen i FORBRAL § 14 a, stk. 2, hvorefter virksomheder under nærmere omstændigheder kan undlade at lade sig registrere som oplagshaver og indbetale afgift, gælder ikke for virksomheder, der fremstiller, omhælder, ompakker, indfører eller modtager varer fra udlandet, som er omfattet af afgift af røgfri tobak, nikotinprodukter eller nikotinholdige væsker. Se FORBRAL § 13 l.
Lokalekrav
For at blive registreret som oplagshaver skal virksomheden have et lokale her i landet, som Skatteforvaltningen har godkendt inden registrering. Skatteforvaltningen vil ved godkendelsen bl.a. lægge vægt på, at lokalet kan anvendes til det formål, som virksomheden ønsker at benytte lokalet til, herunder om varer, der er påsat stempelmærker, kan holdes lagermæssigt adskilt fra varer, der ikke er påsat stempelmærke. Se FORBRAL § 13 i. Lokalekravet gælder ikke for virksomheder, som er registreret som oplagshaver for fjernsalg.
Fjernsalg
Virksomheder, der fra et andet EU-land sælger eller formidler salg af varer ved fjernsalg her til landet, hvoraf virksomheden er betalingspligtig for dansk moms, og hvor der af varen skal betales afgift efter bestemmelse i en national afgiftslov, skal anmeldes til registrering hos Skatteforvaltningen.
Følgende virksomheder, som fjernsælger varer pålagt nationale punktafgifter til Danmark, er ifølge FORBRAL § 14 a, stk. 8 forpligtet til at lade sig registrere som oplagshaver for fjernsalg og afregne nationale punktafgifter:
· Virksomheder etableret i ét EU-land, som har et salg til andre EU-lande for over 10.000 euro om året (kalenderåret).
· Virksomheder etableret i ét EU-land, som har salg til andre EU-lande som ikke overstiger 10.000 euro om året (kalenderåret), men som har valgt at være tilsluttet Moms One Stop Shop.
· Virksomheder etableret i mere end ét EU-land - uanset virksomhedens omsætning af varer og ydelser til andre EU-lande.
· Virksomheder etableret i et land uden for EU - uanset virksomhedens omsætning af varer og ydelser til andre EU-lande.
Virksomheder etableret alene i ét andet EU-land med fjernsalg til andre EU-lande, som ikke overstiger 10.000 euro om året (kalenderår), og som ikke er tilmeldt Moms One Stop Shop, skal og kan således ikke registreres for fjernsalg af nationale punktafgiftspligtige varer til ikke-erhvervsmæssige aftagere her i landet. Forpligtigelsen til at afregne nationale punktafgifter vedrørende leverancer foretaget af disse virksomheder, påhviler i stedet den ikke-erhvervsmæssige aftager efter reglerne i FORBRAL § 16 b.
Bagatelgrænsen i FORBRAL § 14 a, stk. 2, hvorefter en udenlandsk virksomhed under nærmere omstændigheder kan undlade at lade sig registrere som fjernsælger gælder ikke ved fjernsalg af røgfri tobak, nikotinprodukter og nikotinholdige væsker. Se FORBRAL § 13 l.
Private
Private som modtager røgfri tobak, nikotinprodukter og nikotinholdige væsker fra andre EU-lande, skal ved modtagelsen af varerne angive den mængde varer, hvoraf der skal betales afgift til Skatteforvaltningen. Angivelsen skal være underskrevet af modtageren. Indbetalingen skal ske i forbindelse med indsendelsen af angivelsen. Opkrævningslovens § 3, stk. 2, §§ 5-7 og § 8, stk. 1, nr. 2 og 3, finder tilsvarende anvendelse. Se FORBRAL § 16 b, stk. 1.
Ved indførsel af røgfri tobak, nikotinprodukter og nikotinholdige væsker fra steder uden for EU eller fra områder, der ikke er omfattet af de pågældende EU-landes afgiftsområde, betales afgiften ved indførslen, medmindre varerne indføres af en registreret oplagshaver. Se E.A.1.7 om Afgiftsfritagelse og Afgiftsgodtgørelse og F.A.33 om fortoldning. Se FORBRAL § 16 b, stk. 2.
Anmeldelse til registrering
Anmeldelse til registrering sker hos Erhvervsstyrelsen - blanket 29.029.