Indhold

Dette afsnit indeholder:

  • Begrebsdefinition
  • "registreret på Platformen"

Begrebsdefinition

"Sælger" er et defineret begreb i BEK nr. 1253 af 06/09/2022 § 13:

"Ved en "Sælger" forstås en bruger af en Platform, som enten er en fysisk person eller en Enhed, som er registreret på Platformen på et hvilket som helst tidspunkt i løbet af den Indberetningspligtige Periode, og som udfører en Relevant Aktivitet".

Begrebet er således tillagt en videre betydning, end ordet "sælger" normalt har på dansk både i juridisk og almen forståelse (nemlig som den, der overdrager ejendomsretten til et gode til en anden).

En "Sælger" er således enhver fysisk person eller enhed, som er registreret på en Platform (jf. afsnit A.B.1.2.8.6.3.2), og som bruger platformen til at udføre en eller flere af de 4 aktiviteter, der er omfattet af indberetningspligten, jf. afsnit A.B.1.2.8.6.4.1.

En "Sælger" kan derfor bl.a. være:

  • En sælger af en vare (svarende til almindelig dansk sprogbrug);
  • En udlejer af en fast ejendom eller et transportmiddel. BEK nr. 1253 af 06/09/2022 har titlen "Bekendtgørelse om platformoperatørers indberetningspligt vedrørende sælgere og udlejere". Begrebet "udlejere" anvendes dog ikke konsekvent i bekendtgørelsen og findes heller ikke i direktivet, der danner forlæg for bekendtgørelsesteksten;
  • nogen, som udbyder og udfører personlige tjenesteydelser, der er formidlet via platformen, jf. nærmere afsnit A.B.1.2.8.6.4.5.

Listen er ikke udtømmende.

Bemærk

Definitionen i BEK nr. 1253 af 06/09/2022 § 9 af begrebet "Relevant Aktivitet" indebærer, at der kun er tale om en aktivitet, hvis der er ydet vederlag for den. Begrebet "Vederlag" som defineret i BEK nr. 1253 af 06/09/2022 § 11 omfatter imidlertid ikke bare vederlag i form af penge, men også vederlag i form af andet end penge, fx naturalier eller tjenesteydelser. I relation til ovenstående oversigt har det den virkning, at en "Sælger" begrebsmæssigt også kan være nogen, som fx bytter brugsret til sin feriebolig med brugsretten til en anden feriebolig, eller nogen, som bytter en type vare for en anden type vare. De generelle forudsætninger om, at kontakten mellem kontraktparterne skal være formidlet via platformen, gælder også i disse mere atypiske tilfælde.

Se også

Se også afsnit

"registreret på Platformen"

Udtrykket "registreret på Platformen" skal fortolkes bredt og i overensstemmelse med platformens forretningsmodel. Det omfatter således også tilfælde, hvor Sælgeren har oprettet en profil eller konto på platformen, og tilfælde, hvor Sælgeren har indgået en kontrakt med platformsoperatøren om at bruge platformen.

Bemærk

Det fremgår af definitionen af en "Sælger", at Sælgeren forudsætningsvis skal være en person eller en enhed, som ikke er identisk med Platformsoperatøren. Hvis en platformsoperatør selv udbyder egne ydelser, fx salg af egne varer, på sin platform, kan platformsoperatøren ikke opfylde betingelsen om, at man skal være "registreret på platformen". Platformsoperatøren er derfor ikke en "Sælger" i bekendtgørelsens og direktivets forstand, og aktiviteten er ikke omfattet af indberetningspligten. Baggrunden herfor er en typeforudsætning om, at platformsoperatøren vil regnskabsføre og angive den pågældende aktivitet på linje med sin øvrige erhvervsmæssige aktivitet, hvilket overflødiggør, at der også skal ske indberetning under nærværende ordning. En forretningsmodel, hvor platformsoperatøren udbyder varer i eget navn, men køber den pågældende vare af en uafhængig sælger på traditionel vis for at opfylde en handel, der er indgået via platformen, falder heller ikke ind under ordningen. Et eksempel herpå kunne være et online supermarked. Der kan dog ikke opsættes nogen skarp skillelinje over til forretningsmodeller, hvor platformsoperatøren formidler kontakten fra en potentiel kunde til den uafhængige sælger.