Indhold
Dette afsnit handler om, hvordan boligafgifter og vedligeholdelsesudgifter vedrørende aktie- og andelslejligheder skal behandles.
Afsnittet indeholder:
- Definition
- Boligafgift og vedligeholdelsesudgifter
- Udleje af bolig.
- Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Definition
Aktie- og andelslejligheder ejes af henholdsvis boligaktieselskabet og andelsboligforeningen.
Boligaktieselskaber og andelsboligforeninger er omfattet af lov om andelsboligforeninger og andre boligfællesskaber.
Både boligaktieselskaber og andelsboligforeninger er selvstændige skattesubjekter, der er omfattet af beskatningsreglerne i selskabsskatteloven.
Aktie- og andelslejligheder er lejligheder, hvor brugsretten til lejligheden kræver besiddelse af en aktiepost eller et andelsbevis.
Boligafgift og vedligeholdelsesudgifter
Boligafgift og vedligeholdelsesudgifter vedrørende aktie- og andelslejligheder er private udgifter, der ikke kan trækkes fra.
Se også
Se afsnit (C.H.2.1.15.6) om boligejendomme ejet med aktier eller andelsbeviser.
Bemærk
Ejere af aktie- eller andelslejligheder, der bebor deres lejlighed, er hverken omfattet af reglerne om beskatning af lejeværdi i egen bolig eller af reglerne om ejendomsværdiskat af bolig i egen ejendom.
Udleje af bolig
Resultatet af udleje af en aktie- eller andelslejlighed hele året medregnes ved indkomstopgørelsen på sædvanlig vis efter skattelovgivningen. Det bemærkes, at udlejningen som udgangspunkt vil blive anset for ikke erhvervsmæssig. Et eventuelt underskud kan derfor ikke fratrækkes, ligesom virksomhedsordningen ikke kan anvendes. Se SKM2012.701.SR, SKM2016.30.LSR og SKM2018.530.LSR. Se dog SKM2020.43.LSR, hvor udleje af 11 andelslejligheder blev anset for erhvervsmæssig virksomhed. Det fremgik af andelsboligforeningernes vedtægter, at brugsretten til andelslejlighederne indebar mulighed for udlejning. Udlejningen af lejlighederne gav overskud.
Der gælder særlige regler ved udlejning af en andelslejlighed en del af året og ved udlejning af værelser i en andelslejlighed. Udlejning af andelslejligheder sidestilles i denne forbindelse med fremleje af en lejet lejlighed. Se LL §§ 15 P og Q.
Se også
Oversigt over domme, kendelser, afgørelser, SKM-meddelelser mv.
Skemaet viser relevante afgørelser på området:
Landsskatteretskendelser |
SKM2020.43.LSR
|
Landsskatteretten fandt, at udlejning af 11 andelslejligheder skulle vurderes som en udlejningsvirksomhed, og at denne virksomhed måtte anses for at opfylde kravene til erhvervsmæssig virksomhed i skattemæssig henseende. Erhvervsmæssig virksomhed. |
Se dog SKM2018.530.LSR, SKM2016.30.LSR og SKM2012.701.SR.
|
SKM2018.530.LSR
|
Landsskatteretten stadfæstede SKATs afgørelse, hvorefter der ikke var godkendt fradrag for underskud ved udlejning af klagerens andelsbolig, idet udlejningen af andelsboligen ikke kunne anses for erhvervsmæssig virksomhed. Ikke erhvervsmæssig virksomhed. |
Se også SKM2016.30.LSR og SKM2012.701.SR. Se dog SKM2020.43.LSR, hvor udlejning af 11 andelslejligheder opfyldte kravene til erhvervsmæssig virksomhed i skattemæssig henseende.
|
SKM2016.30.LSR
|
Udlejning af en andelsbolig til søn blev ikke anset for erhvervsmæssig.
Klageren i den forelagte sag havde i alle indkomstårene 2006 - 2011 haft et underskud ved udlejningen af andelsboligen. Landsskatteretten fandt ikke, at der i indkomstårene 2009 - 2011 var en udsigt til, at udlejningen fremover ville blive overskudsgivende. Landsskatteretten fandt derfor, at klageren ikke havde drevet en erhvervsmæssig virksomhed i indkomstårene 2009 - 2011. Et underskud af virksomhed kunne derfor ikke fradrages i anden indkomst. Desuden kunne virksomhedsskatteordningen ikke anvendes. Ikke erhvervsmæssig virksomhed
|
Se også SKM2018.530.LSR. og SKM2012.701.SR. Se dog SKM2020.43.LSR, hvor udlejning af 11 andelslejligheder opfyldte kravene til erhvervsmæssig virksomhed i skattemæssig henseende.
|
Skatterådet |
SKM2012.701.SR
|
Skatterådet udtalte, at udlejning af en andelsbolig skal sidestilles med fremleje af en lejelejlighed. Skatterådet lagde vægt på, at det er andelsboligforeningen, der ejer ejendommen, mens ejere af andelsbeviser alene har en brugsret til en lejlighed. De kan derfor sidestilles med lejere, der heller ikke er ejere af en ejendom.
Skatteyderen kunne derfor ikke benytte virksomhedsordningen ved udlejning af en beboelsesandelslejlighed på 50 kvm.
Fremleje af lejelejlighed og udlejning af andelsbolig anses ikke for selvstændig erhvervsmæssig virksomhed
|
Se også SKM2016.30.LSR og SKM2018.530.LSR. Se dog SKM2020.43.LSR, hvor udlejning af 11 andelslejligheder opfyldte kravene til erhvervsmæssig virksomhed i skattemæssig henseende.
|