Indhold

Dette afsnit indeholder

  • Indledning
  • Begrebet Platform 
  • Eksempler på aktiviteter, der ikke skaber en "Platform".

Indledning

Definitionen af begrebet "Platform" findes i BEK nr. 1253 af 06/09/2022 § 2, stk. 1. I bestemmelsens stk. 2 nævnes tre eksempler, der falder uden for begrebet.    

Begrebet "Platform"

En platform er ved BEK nr. 1253 af 06/09/2022 § 2, stk. 1, helt grundlæggende defineret som en form for software. Det er i BEK nr. 1253 af 06/09/2022 § 2, stk. 1, uddybet, at definitionen bl.a., men ikke udelukkende, omfatter "et websted eller en del heraf samt applikationer, herunder mobilapplikationer".  

Softwaren skal være tilgængelig for brugere. Brugere er ikke et defineret begreb, men det fremgår af bestemmelsen, at det definerede begreb "Sælgere" udgør en delmængde af brugerne. Se om begrebet "Sælger" afsnit A.B.1.2.8.6.5.2. Heraf kan modsætningsvis sluttes, at software, der udelukkende benyttes til at udbyde en virksomheds egne produkter eller ydelser, ikke udgør en Platform.

Eksempler:

  • En fremstillingsvirksomhed har en on-line webshop, hvor kunder kan købe virksomhedens produkter. Forudsat at virksomheden ikke tillader andre erhvervsdrivende at udbyde deres produkter i den pågældende webshop, udgør webshoppen ikke en Platform.
  • En frisør har på sin website on-line tidsbestilling for sine kunder. Websiten bliver ikke herved en Platform. 

Yderligere skal softwaren gøre det muligt for Sælgere (dvs. udbydere af diverse ydelser omfattet af ordningen, jf. nærmere afsnit A.B.1.2.8.6.5.2) at blive sat i forbindelse med andre brugere (potentielle aftagere af de udbudte ydelser) med henblik på direkte eller indirekte at udføre en Relevant Aktivitet. Heraf kan sluttes, at software, som udelukkende benyttes af udbyderen til eget opkøb, ikke udgør en Platform.

Hvis platformen (også) benyttes af en virksomhed, der er tilknyttet platformsoperatøren som beskrevet i BEK nr. 1253 af 06/09/2022 § 17, stk. 2, og afsnit A.B.1.2.8.6.4.3, er der derimod begrebsmæssigt tale om en "Platform", og den tilknyttede virksomhed kan være en "Sælger" som beskrevet i afsnit A.B.1.2.8.6.5.2.   

Præciseringen "direkte eller indirekte", jf. BEK nr. 1253 af 06/09/2022 § 1, stk. 1, 1. pkt., betyder, at der ikke er krav om, at den software, som udgør Platformen, skal tillade brugerne at kommunikere direkte med hinanden. Dette medfører bl.a., at det er ligegyldigt, om en ydelse leveres direkte af Sælgeren til den anden bruger, eller om platformsoperatøren først selv køber ydelsen af Sælgeren og derefter udbyder ydelsen i sit eget navn.

Eksempel

Fx vil en platform, der leverer take-away ved at købe måltiderne af uafhængige sælgere og sælge dem videre til kunderne i eget navn, falde ind under definitionen af "Platform". ►Ligeledes falder et udlejningsbureau, der først indgår aftale med en udlejer af en fast ejendom og dernæst udbyder ejendommen til udlejning i eget navn, ind under definitionen af "Platform"◄.

Det er i BEK nr. 1253 af 06/09/2022  § 2, stk. 1, 2. pkt., yderligere nævnt, at begrebet også omfatter ordninger for opkrævning og betaling af et vederlag i forbindelse med en relevant aktivitet. Denne funktion må ikke forveksles med en funktion, der er rent betalingsfaciliterende, og som falder uden for begrebet "Platform", jf. nedenfor.

Bemærk

Inklusionen af software til opkrævning og håndtering af betaling af vederlag i definitionen af "Platform" medfører, at der ikke sjældent vil være to platformsoperatører, der på én gang vil være indberetningspligtige af den samme relevante aktivitet. Se om denne situation afsnit A.B.1.2.8.6.8.3.3.

Eksempler på aktiviteter, der ikke skaber en "Platform"

BEK nr. 1253 af 06/09/2022 § 2, stk. 2, lyder:

"Udtrykket "Platform" omfatter ikke software, der, uden at bidrage yderligere til udførelsen af en Relevant Aktivitet, alene gør det muligt

1) at behandle betalinger i forbindelse med en Relevant Aktivitet,

2) for brugere at opliste eller reklamere for en Relevant Aktivitet, eller

3) at omdirigere eller overføre brugere til en Platform."   

Ad nr. 2 betyder tilstedeværelsen af en chat-funktion, der sætter brugerne i stand til indbyrdes at drøfte vilkårene for en aftale, fx prisen på en udbudt ydelse, at der er tale om en "Platform". Tilsvarende gælder, hvis der er tilknyttet en "rating"-funktion. At der er tale om en Platform, betyder ikke i sig selv, at enhver aktivitet på Platformen er indberetningspligtig for Platformsoperatøren, da der hertil også kræves kendskab til, at en aftale er indgået mod vederlag, samt at størrelsen af vederlaget skal være kendt eller med rimelighed kunne være kendt af Platformsoperatøren. Jf. afsnit A.B.1.2.8.6.4.2. Disse krav er ikke nødvendigvis opfyldt i sammenhæng med tilstedeværelsen af en chat- eller "rating"-funktion.

►Software, der, uden selv at træde i forbindelse med brugerne, yder en Platformsoperatør bistand med hensyn til design, vedligeholdelse og drift af websites, udgør ikke i sig selv en Platform. Det gælder, jf. gengivelsen af bekendtgørelsen ovenfor, også, hvor én af de udbudte ydelser er betalingsfacilitering.◄   

Se også i afsnit A.B.1.2.8.6.4.2 eksempler på forretningsmodeller, der falder inden og uden for begrebet "Platform".