Indhold
Dette afsnit beskriver hovedreglen om, at rabatten bortfalder ved ejerskifte, og de undtagelser, der er hertil.
Afsnittet indeholder:
- Hovedregel
- Bortfald af rabat ved ejerskifte
- Overdragelse af rabat ved overdragelse af ejendom til ægtefælle
- Bortfald af rabat hvis ejendommens identifikationsnummer bortfalder
- Bortfald af rabat ved ændret anvendelse.
Reglerne om bortfald og overdragelse af den samlede rabat fremgår af ESL § 43.
Hovedregel
Den samlede rabat i ejendomsværdiskat og grundskyld bortfalder som udgangspunkt ved ejerskifte.
Hovedregel i ESL § 43:
- Den samlede rabat bortfalder ved ejerskifte.
- Undtagelser:
- Overdrages en ejendom helt eller delvist til en ægtefælle overdrages rabatten
- Overdrages en ejendom helt eller delvist i forbindelse med skilsmisse, hvor der ikke er sket deling af boet, overdrages rabatten.
Herudover gælder:
- Hvis ejendommens identifikationsnummer bortfalder, så bortfalder den samlede rabat også
- Rabat i henholdsvis ejendomsværdiskat og grundskyld kan bortfalde hvis ejendommen ændrer anvendelse.
Bortfald af rabat ved ejerskifte
Ved ejerskifte af en ejendom, vil pligten for sælger til at betale både ejendomsværdiskat og grundskyld bortfalde og overgå til den nye ejer. Har der været ydet rabat i ejendomsværdiskat og grundskyld, bortfalder den samlede rabat efter ESL § 40, stk. 1, også ved ejerskiftet. Se ESL § 43, stk. 1. Fra tidspunktet for ejerskiftet og de efterfølgende år, vil rabatten herefter være bortfaldet og ikke gælde for efterfølgende ejere af ejendommen. Den samlede rabat vil dog ikke bortfalde, hvis ejendommen overdrages til en ægtefælle. Se nedenfor om § 43, stk. 4 og 5.
Eksempel
En ejendom sælges den 1. januar 2027. Her vil sælgeren ikke skulle betale ejendomsværdiskat eller grundskyld for indkomståret 2027. Rabatten til derfor bortfalde pr. 1. januar 2027 og fremover.
Eksempel
En ejendom sælges den 1. maj 2027. Her vil sælgeren af ejendommen skulle betale ejendomsværdiskat og grundskyld for indkomståret 2027 fra og med den 1. januar til og med den 30. april 2027, og være berettiget til rabat i denne periode. Fra overdragelsen skal sælgeren ikke længere betale ejendomsværdiskat og grundskyld af ejendommen og vil heller ikke blive ydet rabat herfor, da både skattepligten og rabatten bortfalder pr. 1. maj 2027.
Bemærk
Ved ejerskifte af en del af ejendommen er det bestemmelserne i ESL § 41, stk. 1 og 2, der finder anvendelse, medmindre overdragelsen sker til ens ægtefælle. Se herom ESL § 43, stk. 4 og 5, der er nærmere beskrevet nedenfor.
Overdragelse af ejendom til ægtefælle
Reglen om bortfald af den samlede rabat ved ejerskifte finder ikke anvendelse, hvis ejendommen overdrages til en ægtefælle. Overdrages en ejendom eller en del af en ejerandel af en ejendom til ejerens ægtefælle, overtager ægtefællen således rabatten for den pågældende ejendom.
Ægtefællens overdragelse af en ejendom eller en del heraf kan fx omfatte situationen, hvor ejeren flytter på plejehjem og derfor overdrager ejendommen eller sin del heraf til ægtefællen. Overdragelse kan også være ved salg, som gave, eller i forbindelse med ophævelse af samlivet.
Hvis en ægtefælle overtager en ejendom i forbindelse med skilsmisse og herefter gifter sig igen på et senere tidspunkt, vil rabatten ikke bortfalde. Den nye ægtefælle vil således kunne overtage rabatten, hvis ejendommen efterfølgende overdrages til denne.
Eksempel
Et ægtepar ejer deres bolig sammen med 50 pct. hver. Den ene ægtefælle flytter på plejehjem og overdrager i den forbindelse sin halvdel af ejendommen til sin ægtefælle, der bliver boende i ejendommen. Den ægtefælle, der overtager ejendommen, bliver herefter skattepligtig for hele ejendommen ved overtagelsen, og den samlede rabat i ejendomsværdiskat og grundskyld overdrages samtidigt.
Eksempel
To personer er gift, og den ene part ejer en ejendom. Ejendommen overdrages ved salg eller gave til den anden ægtefælle. Ægtefællen, der overtager ejendommen, vil herefter overtage ejendomsskattepligten og den samlede rabat i ejendomsværdiskat og grundskyld.
Dødsfald
I tilfælde af dødsfald vil en længstlevende ægtefælle, der sidder i uskiftet bo, eller som har overtaget den afdøde ægtefælles ejendom eller en del af en ejerandel af ejendommen, overtage den afdøde ægtefælles rabat for ejendommen eller dennes del af ejendommen. Dette gælder både ved skifte af boet, eller hvis den længstlevende ægtefælle sidder i udskiftet bo. Hvis den længstlevende ægtefælle gifter sig igen efterfølgende, vil det ikke påvirke rabatten. Den nye ægtefælle vil således også kunne overtage rabatten, hvis ejendommen efterfølgende overdrages helt eller delvist til denne.
Bemærk
Registrerede partnerskaber, der er indgået efter den tidligere gældende lov om registreret partnerskab, er omfattet på samme vis som ægtefæller.
Bemærk
Ugifte samlevende vil ikke kunne overtage rabatten, hvis ejendommen overdrages mellem parterne.
Skilsmisse
Ved separation eller skilsmisse skal fællesboet deles. Overdrages en ejendom eller en del af en ejerandel af en ejendom til den ene ægtefælle i forbindelse med skilsmisse, hvor der endnu ikke er sket deling af boet, overtager ægtefællen rabatten for den pågældende ejendom eller den pågældende del af ejendommen på tidspunktet, hvor skilsmissen er registreret i henhold til et autoritativt register.
Hvis en skilsmisse bliver gennemført før bodelingen, vil ægtefællen, der overtager ejendommen eller en del af ejendommen, således overtage ægtefællens rabat allerede på tidspunktet for skilsmissen og ikke først på tidspunktet for bodelingen. Rabatten vil således kunne overdrages mellem parterne, uanset om bodelingen og dermed ejerskiftet finder sted efter det faktiske tidspunkt for skilsmissen.
Eksempel
Et ægtepar bor i en fælles ejendom, hvor der ydes en samlet rabat i ejendomsværdiskat og grundskyld med 50 pct. til hver. De bliver herefter skilt pr. 1. marts 2025, hvor den ene part flytter ud af ejendommen. Den ægtefælle, der bliver boende i ejendommen, ønsker herefter at overtage hele ejendommen. Bodelingen og dermed ejerskiftet af ejendommen falder dog først på plads den 1. september 2025. I denne situation vil den part, der overtager ejendommen overtage den samlede rabat pr. 1. marts 2025 efter ESL § 43, stk. 5.
Hvis ejendommens identifikationsnummer bortfalder
Den samlede rabat bortfalder, hvis ejendommens identifikations-nummer (BFE-nummer) bortfalder.
Den samlede rabat er - ud over at være knyttet til ejerskabet (CPR-nummer) - knyttet til et BFE-nummer. BFE står for »bestemt fast ejendom«, og BFE-nummeret er en entydig identifikation af fast ejendom i Danmark, som Skatteforvaltningen anvender til identifikation af fast ejendom.
Den samlede rabat i ejendomsværdiskat og grundskyld vil bortfalde som følge af, at ejendommen bliver tildelt nyt BFE-nummer. Det skyldes, at ved tildeling af et nyt BFE-nummer vil der i skattemæssig henseende være tale om en helt ny ejendom, som ikke eksisterede på det skæringstidspunkt for rabat efter ESL §§ 36 og 38, der er fastsat til den 31. december 2023.
En ejendom kan fx tildeles et nyt BFE-nummer, hvis ejendommen opdeles i to separate ejendomme. Ved opdeling af en ejendom kan ejeren sammen med en landinspektør selv beslutte, om BFE-nummeret skal videreføres for én af de to nye ejendomme, eller om der skal oprettes to nye BFE-numre for hver af de to nye ejendomme. Tilfælde, hvor hver af de to nye ejendomme tildeles nye BFE-numre, vil den samlede rabat i ejendomsværdiskat og grundskyld bortfalde.
Tilfælde, hvor BFE-nummeret for den oprindelige ejendom videreføres for en af ejendommene, vil ejeren beholde den samlede rabat i ejendomsværdiskat og grundskyld for denne ejendom, mens den samlede rabat vil bortfalde for den anden ejendom. Den samlede rabat vil derfor i alle tilfælde bortfalde for mindst en af de nye ejendomme i tilfælde, hvor den eksisterende ejendom bliver opdelt i to separate ejendomme.
Den samlede rabat vil blive opretholdt uændret for ejendommen, for hvilken BFE-nummeret er videreført, selvom ejendoms- og grundværdien reduceres ved opdelingen.
Det bemærkes, at hvis ejendommen med det videreførte BFE-nummer ejerskiftes, enten i forbindelse med eller efter opdelingen af den oprindelige ejendom, vil den samlede rabat bortfalde, efter ESL § 43, stk. 1, medmindre ejerskiftet sker til en ægtefælle.
Den samlede rabat vil bortfalde fra tidspunktet for, at ejendommen tildeles nyt BFE-nummer, og i de efterfølgende år vil rabatten dermed være bortfaldet.
Bortfald af rabat ved ændret anvendelse
Efter ESL § 43, stk. 3, 1. pkt., bortfalder den del af den samlede rabat efter ESL § 40, stk. 1, der udgør rabat i ejendomsværdiskat efter § 40, stk. 2, når ejendommen ændrer anvendelse, så den ikke længere er en ejendom som er nævnt i § 3. Når en ejendom ikke længere er en ejendomstype som nævnt i ESL § 3, vil ejendommen heller ikke længere være en ejendomstype, der er omfattet af rabat i ejendomsværdiskat efter ESL § 36, stk. 1. Med bestemmelsens 1. pkt., vil en sådan ændring sidestilles med salg af ejendommen med den konsekvens, at rabatten i ejendomsværdiskat bortfalder.
Det samme princip gør sig gældende for rabat i grundskyld efter ESL § 40, stk. 3, dvs. at rabatten i grundskyld bortfalder, når ejendommen ændrer anvendelse og herefter ikke længere er en ejendom nævnt i ESL § 3, stk. 1, nr. 3 og 4, eller er nævnt i EVL § 3, stk. 1, nr. 1. Når en ejendom ikke længere er en ejendomstype som nævnt i ESL § 3, stk. 1, nr. 3 og 4, eller er nævnt i EVL § 3, stk. 1, nr. 1, vil ejendommen være en ejendomstype, der ikke er omfattet af rabat i grundskyld efter ESL § 38, stk. 1. En sådan ændring sidestilles med salg af ejendommen med den konsekvens, at rabatten i grundskyld bortfalder.
ESL § 43, stk. 2, 1. og 2. pkt. indebærer, at rabatten kun bortfalder, hvis hele ejendommen ikke længere er en ejendom som nævnt i ESL § 3 for så vidt angår ejendomsværdiskat og ESL § 3, stk. 1, nr. 3 og 4, eller er nævnt i EVL § 3, stk. 1, nr. 1 for så vidt angår grundskylden. Hvis en del af ejendommen anvendes, så det er en ejendom som nævnt i henholdsvis ESL § 36, stk. 1, nr. 1, for ejendomsværdiskat og § 38, stk. 1, nr. 1, for grundskylden, vil den pågældende rabat blive fastholdt uændret.
Rabatten vil bortfalde fra det tidspunkt, hvor den ændrede anvendelse får skattemæssig betydning for ejendommen, dvs. ved næstkommende vurderingstermin pr. 1. januar.
Eksempel
Et parcelhus der er omfattet af EVL § 3, stk. 1, nr. 1, jf. § 4, stk. 1, nr. 1, rives ned. Selve grunden, huset lå på, er på 2.000 m2. Ved næste vurderingstermin pr. 1. januar skal grunden vurderes som en ubebygget grund over 1.400 m2 og derfor kategoriseres som erhverv m.v. efter EVL § 3, stk. 1, nr. 4. Da grunden herefter ikke længere er omfattet af EVL § 4, stk. 1, nr. 7 og 8, vil rabatten i grundskyld bortfalde. Rabatten i ejendomsværdiskat vil også bortfalde, da en grund ikke er en ejendom som nævnt i ESL § 3.