Indhold

Dette afsnit omhandler retsvirkningerne af, at et rekonstruktionsforslag indeholder en bestemmelse om virksomhedsoverdragelse.

Afsnittet indeholder:

  • Virksomhedsoverdragelse i en rekonstruktion kan ikke omstødes
  • Overdragelse af en gensidigt bebyrdende aftale som led i en virksomhedsoverdragelse
  • Hvis skifteretten har fastsat værdien af et pantsat aktiv, der overdrages ved en virksomhedsoverdragelse.

Virksomhedsoverdragelse i en rekonstruktion kan ikke omstødes

En virksomhedsoverdragelse, der gennemføres på grundlag af en rekonstruktion, kan ikke omstødes. Se konkurslovens § 14 c, stk. 1. Det gælder både ved en senere konkurs, en senere rekonstruktionsbehandling og en senere gældssanering.

Ved en ophævelse af rekonstruktionen efter konkurslovens § 14 e gælder udelukkelsen af omstødelse dog ikke. Hvis en rekonstruktion ophæves, og omstødelsesbetingelserne i konkurslovens kapitel 8 er opfyldt, kan virksomhedsoverdragelsen omstødes. Se konkurslovens § 14 e, stk. 3 nr. 3c.

Overdragelse af en gensidigt bebyrdende aftale som led i en virksomhedsoverdragelse

Hvis en gensidigt bebyrdende aftale, der er videreført efter konkurslovens § 12 o, overdrages som led i en virksomhedsoverdragelse, overgår skyldnerens rettigheder og forpligtelser efter aftalen til erhververen af virksomheden, medmindre andet følger af retsforholdets beskaffenhed. Hvis aftalen angår en løbende eller successiv ydelse til skyldneren, gælder dette dog ikke medkontrahentens krav på vederlag for tiden inden rekonstruktionsbehandlingens indledning. Dog skal medkontrahentens eventuelle krav på depositum opfyldes af erhververen. Se konkurslovens § 14 c, stk. 2, som er ændret ved § 9 nr. 5 i lov nr. 1553 af 12 december 2023.

Bestemmelsen i konkurslovens § 14 c, stk. 2, som er ændret ved § 9 nr. 5 i lov nr. 1553 af 12 december 2023,  anvendes dog ikke på arbejdsaftaler med ansatte i skyldnerens virksomhed. For sådanne aftaler gælder i stedet lov om lønmodtageres retsstilling ved virksomhedsoverdragelse. Se konkurslovens § 14 c, stk. 3.

Hvis skifteretten har fastsat værdien af et pantsat aktiv, der overdrages ved en virksomhedsoverdragelse

Har skifteretten efter konkurslovens § 12 e fastsat værdien af et pantsat aktiv, der overdrages som led i en virksomhedsoverdragelse, overgår skyldnerens hæftelse for pantegælden til erhververen af virksomheden, i det omfang panthaverens panteret ligger inden for den fastsatte værdi af aktivet, og panteretten for eventuel yderligere pantegæld bortfalder. Se konkurslovens § 14 c, stk. 4.

Bestemmelsen, der udtrykker et lovbestemt tvungent skyldnerskifte, fraviger udgangspunktet om, at en overdragelse af et pantsat aktiv ikke berører panteretten.

Det følger af bestemmelsen, at panteretten efter overdragelsen kun kan gøres gældende, i det omfang panteretten kan rummes inden for den værdi, som skifteretten har fastsat for aktivet. Det følger desuden af bestemmelsen, at skyldnerens personlige hæftelse for pantegælden overgår til erhververen af virksomheden, i det omfang pantegælden ligger inden for den værdi, som skifteretten har fastsat for aktivet.

Modsætningsvist følger det af bestemmelsen, at skyldneren fortsat hæfter personligt for det beløb, der ligger uden for den værdi, som skifteretten har fastsat for aktivet. Sælges aktivet eventuelt på en senere tvangsauktion, vil provenuet fra salget ikke påvirke omfanget af skyldnerens personlige hæftelse.