åben Vis afgørelser, domme, kendelser og meddelelser mv. til "C.1.1 Den finansielle sektor - § 4, stk. 2, nr. 1 (metode 2)" udsendt efter offentliggørelsen af denne version af vejledningen.

Den finansielle sektor omfatter som udgangspunkt virksomheder (uanset organisationsform) med aktiviteter som nævnt i momslovens § 13, stk. 1, nr. 10 og nr. 11.

Det er dog en betingelse, at den finansielle aktivitet kan anses for virksomhedens hovedaktivitet, se afsnit C.1.1.1, C.1.1.2 og C.1.1.3.

En forening, der foretog risikovurderinger mv. for forsikringsselskaber, ansås for at drive finansiel virksomhed. Foreningen var omfattet af lønsumsafgiftslovens § 4, stk. 2, nr. 1 (metode 2), om virksomheder indenfor den finansielle sektor og ikke af § 4, stk. 2, nr. 4 (metode 1), jf. SKM2001.20.LSR.

En bank var fællesregistreret efter momslovens § 47, stk. 4, 2. pkt. Fællesregistreringen omfattede 40 selskaber, herunder et selskab, som indkøbte, producerede og solgte edb-ydelser til andre selskaber i fællesregistreringen og til 3. mand. Fællesregistreringen skulle betragtes som en virksomhed, således af edb-selskabet var lønsumsafgiftspligtig efter samme metode som resten af fællesregistreringen (metode 2), jf. SKM2001.212.LSR.

I SKM2003.238.LSR har Landsskatteretten truffet afgørelse om, at en fransk banks repræsentationskontor i Danmark, der foretager opsøgende salgsarbejde, identificerer potientielle kunder, informerer om bankens produkter og formidler kontakt til det udenlandske hovedkontor, er omfattet af lønsumsafgiftspligten i henhold til lønsumsafgiftslovens § 1, stk. 1, og at kontoret skal opgøre afgiftsgrundlaget efter lønsumsafgiftslovens § 4, stk. 2, nr. 1 (metode 2), da den af kontoret udøvede virksomhed må anses for en integreret del af de af banken udøvede momsfrie finansielle aktiviteter.

I SKM2005.265.LSR var en bank fællesregistreret efter momslovens § 47, stk. 4, 2. pkt. med et selskab, hvis aktiviteter hovedsagelig består i at stille faciliteter, herunder hotelophold med kursuslokaler og bespisning til rådighed for kursusudbydere, herunder til banken i forbindelse med bankens afvikling af interne kurser. Landsskatteretten traf afgørelse om, at den andel af selskabets lønudgifter, der medgik til afvikling af bankens interne kurser, skulle medregnes til fællesregistreringens lønsumsafgiftsgrundlag, da selskabets ydelser måtte anses for en underleverance til bankens momsfritagne finansielle aktivitet i henhold til momslovens § 13, stk. 1, nr. 11. Vestre Landsret har i SKM2009.466.VLR stadfæstet Landsskatterettens kendelse.

Udenlandske aktiviteter I SKM2008.30.HR fandt Højesteret det bedst overensstemmende med lovens ordlyd, forarbejder og historie at fortolke lønsumsafgiftslovens § 1, stk. 1, første punktum, således, at virksomheder, der leverer finansielle tjenesteydelser, der efter deres karakter er fritaget for moms efter momslovens § 13, anses for afgiftspligtige virksomheder, selv om de finansielle tjenesteydelser leveres til aftagere uden for EU, således at ydelserne ikke i momsmæssig henseende har leveringssted her i landet.

Formidling af forsikringer og af lånBetegnelsen forsikringsmægler/formidler er meget bred. Den kan derfor godt omfatte f.eks. rejsebureauer og ejendomsmæglere, se MV D.11.10. Formidling af lån er momsfri og dermed omfattet af lønsumsafgiftspligtigen, uanset hvem der foretager formidlingen. Momsfritagelsen for formidling omfatter kun egentligt mellemmandsvirksomhed, se nærmere MV D.11.11.3 og D.11.11.4.2.

Virksomheder med disse aktiviteter er dermed omfattet af lønsumsafgiftspligten. Lønsumsafgift i forbindelse med sådan formidlingsvirksomhed beregnes i henhold til lønsumsafgiftslovens § 4, stk. 1, (lønsummen +/- over-/underskud, metode 4), når der ikke er tale om virksomhed inden for den finansielle sektor, se afsnit C.3.