Regeringen lemper fra 1. januar 2013 beskatningen for folkepensionister og unge under 16 år, der hjælper til i private hjem. Og reglerne for familie- og vennetjenester tydeliggøres, så det bliver mere klart, hvor grænserne går.
- Helt generelt sørger vi for at bringe lovgivningen i bedre overensstemmelse med folks opfattelse af, hvad der er ret og rimeligt. Det har hidtil været lidt af en gråzone for folk, hvornår vennetjenester er skattefri. Det tydeliggør vi nu. Samtidig lemper vi også reglerne. For eksempel vil naboens 15-årige datter fremover kunne babysitte, uden at man skal spekulere over det skattetekniske, siger skatteminister Thor Möger Pedersen.
Med den nye lovpakke bliver der samtidig taget nye redskaber i brug i kampen mod sort arbejde, unfair konkurrence og illegal arbejdskraft. Fremover skal betalingen for køb af ydelser for over 10.000 kroner nu ske digitalt, for eksempel via betalingskort, bank eller netbank. Ellers risikerer man som køber at hæfte solidarisk, hvis den håndværksmester man hyrede til opgaven ikke har betalt skat og moms af indtægten. Hvis man betaler kontant, skal man indberette beløbet via TastSelv for ikke at hæfte. Desuden får SKAT mulighed for at gennemføre kontrol på grunde, hvor der foregår synligt arbejde af professionel karakter, der bliver indført krav om, at man skal identificere sig over for SKAT, og om tydelig skiltning på gulpladebiler og byggepladser.
- Med de nye regler får SKAT langt bedre værktøjer til at bekæmpe både sort arbejde og illegal arbejdskraft. Det er ikke rimeligt, at den ærlige håndværker og virksomhed udsættes for unfair konkurrence af folk, der hverken ønsker at betale skat eller moms, siger Thor Möger Pedersen.
Tiltagene om digital betaling ved beløb over 10.000 kroner, SKATs adgang til grunde, hvor der åbenlyst foregår udendørs professionelt arbejde og identifikationspligt træder i kraft pr. 1. juli 2012. Kravene om skiltning på gulpladebiler og byggepladser træder i kraft pr. 1. januar 2013.
Læs mere om de enkelte lovændringer på skat.dk/sortarbejde.
Yderligere oplysninger:
Journalister: SKATs pressefunktion tlf. 72 37 09 00
Borgere, virksomheder og rådgivere: SKATs hovednummer tlf. 72 22 18 18