Af momsbekendtgørelsens § 39, stk. 1, fremgår kravene til fakturaer. Kravene er de samme, som gælder for afregningsbilag og kreditnotaer. Undtagelserne til fakturakravene fremgår nedenfor under N.2.3.1-9.
En faktura skal som udgangspunkt indeholde et fortløbende nummer eller anden tilsvarende identifikation. Det er tilstrækkeligt, at den fortløbende nummerering eller lign. sker i forbindelse med udstedelsen.
Herudover skal fakturaen indeholde:
- udstedelsesdato
- sælgers navn, adresse og momsregistreringsnummer (CVR-nr./SE-nummer)
- købers navn og adresse
- leverancens art, omfang (mængde) og pris
- momsbeløbets størrelse.
Bestemmelsen om angivelse af sælgers momsregistreringsnummer har virkning fra 1. januar 1998.
Skatteministeriets departement har i november 1999 præciseret, at der ikke er hjemmel til på fakturaen at kræve oplyst navn og adresse på køberens fiskale repræsentant.
Momsbeløbets størrelse Momsbeløbets størrelse kan enten være angivet selvstændigt eller ved angivelse af at momsen udgør 20 pct. af, det samlede beløb (når varen sælges inkl. moms udgør momsen 25/125 = 20 pct. af den samlede pris).
Hvis køber er en momsregistreret virksomhed, skal sælgeren angive momsbeløbets størrelse på fakturaen, hvis køberen anmoder herom. Endvidere skal sælgeren på købers anmodning angive prisen uden moms for de enkelte poster på fakturaen. Disse regler tager hensyn til, at køberens regnskabsførelse kan være indrettet således, at han er interesseret i at få fakturaen specificeret på denne måde.
Fakturering i euro Hvis der faktureres i euro med moms, kræves det kun, at momsbeløbets størrelse angives i euro, jf. momsbekendtgørelsens § 67. Euro er således ligestillet med danske kroner. Sælger og køber omregner momsbeløbet til danske kroner efter samme regler, som der anvendes for omregning af andre eurobeløb i bogføringen.
Fakturering i fremmed mønt undtagen euro Hvis der faktureres i fremmed mønt - undtagen euro - med moms, kræves det, at momsbeløbet i danske kroner fremgår af fakturaen. Sælger og køber skal således anvende samme momsbeløb i danske kroner.
Nummerering For el-, gas-, vand- og varmeværker samt telefonselskaber, der anvender forbrugernumre, kan der ses bort fra kravet om fortløbende nummerering af regningerne. Det samme gælder for PBS, jf. N.2.3.8 og N.2.3.10.
Udstedelsesdato Udstedelsesdatoen skal være identisk med den dato, hvor fakturaen eller afregningsbilaget udskrives. Det er ikke tilladt at tilbagedatere fakturaen til leveringstidspunktet.
Som fakturadato vil kunne antages den dato, da forbrugernes måler er aflæst. Forsyningsselskaber mv., der til brug for betaling af leverancer lader forbrugerne selv aflæse måler, vil som fakturadato kunne anse den dato, hvor forbrugernes måler er aflæst. Dette gælder også i forbindelse med betalingsstandsning.
For betalingsoversigter fra PBS gælder fra den 1. december 1999, at der for hver fakturering/transaktion i oversigten skal angives en fakturadato, jf. TfS 1999, 834 og N.2.3.10.
Udstedelsesdatoen er afgørende for, på hvilket tidspunkt momsen kan medregnes til modtagerens købsmoms, jf. momsbekendtgørelsens § 52, stk. 1 og lovens § 56, stk. 3, og ligeledes afgørende for, på hvilket tidspunkt momsen skal medregnes til leverandørvirksomhedens salgsmoms, jf. momsbekendtgørelsens § 56, stk. 1, og lovens § 56, stk. 2.
Købekontrakter/slutsedler Hverken købekontrakter eller slutsedler kan anerkendes som forskriftsmæssige fakturaer. Se N.5.2.1.2.
Omregning til danske kroner Hvis fakturabeløbet ved et køb (EU-køb) er angivet i fremmed valuta, omregnes beløbet til danske kroner ved bogføringen. Som omregningskurs anvendes valutakursen på leveringstidspunktet. I stedet for en dagskurs kan anvendes toldkursen, jf. momsbekendtgørelsens § 67, stk. 3.
Blandede leverancer Hvis en faktura eller et afregningsbilag indeholder både momspligtige og momsfrie leverancer, skal det af fakturaen fremgå, hvilke leverancer der er momspligtige. Leverancerne skal opføres hver for sig med særskilt sammentælling, jf. momsbekendtgørelsens § 39, stk. 2.
Der stilles derimod ikke krav om, at fakturaer vedrørende leverancer, der omfatter både materialer og arbejdsydelser, skal indeholde særskilt angivelse af materialesum og arbejdsløn, når fakturaen i øvrigt indeholder fornøden oplysning om leverancens art og omfang.
Det bemærkes, at Konkurrencerådet har udstedt en række bekendtgørelser om fakturering indenfor forskellige håndværksbrancher. Det er dog i momsmæssig henseende nok, at momsbekendtgørelsen er opfyldt.
Leasing af bilerNår en registreret virksomhed udlejer eller leaser personmotorkøretøjer ud til registrerede virksomheder for en periode på mere end 6 måneder, skal det månedlige fradragsbeløb efter lovens § 42, stk. 4 og 5, fremgå af fakturaen, jf. momsbekendtgørelsens § 39, stk. 4.
Forenklet faktura Virksomheder, der ikke kan benytte kasseapparet som følge af, at det ikke er teknisk muligt, skal ved hvert salg på over 1.000 kr. inkl. moms udstede en forenklet faktura, der er fortløbende nummereret, og som indeholder sælgers navn og salgsbeløbets størrelse, jf. momsbekendtgørelsens § 41, stk. 3. |