FormålBindende oprindelsesoplysning (BOO) blev indført i EU for at ensrette den retlige betydning af de oplysninger, som en virksomhed modtager fra medlemslandenes myndigheder om oprindelse af varer, og er en udløber af WTO-oprindelsesaftalen.  
 
Ordningen har således til formål at sikre virksomheder, der skal importere eller eksportere varer, en bindende afgørelse om varernes oprindelse i EU eller et 3.-land. Herved sikres, at de økonomiske konsekvenser, f.eks. størrelsen af importtold/præferencetold, kendes før transaktionen sættes i gang.  
 
Det legale grundlagDet legale grundlag for en bindende oprindelsesoplysning er toldkodeksens artikel 12 samt artikel 5-14 i gennemførelsesbestemmelserne.  
 
BOO´er udstedes i Danmark af toldmyndighederne. Ønskes en BOO, udfyldes en anmodningsblanket nr. 19.028, som kan fås hos Skattecentret, se i øvrigt toldvejledningens bilag 136
 
I EU-Tidende nr. C 97 af 9. april 1999 er der offentliggjort en fortegnelse over de toldmyndigheder, der er udpeget af medlemsstaterne til at modtage anmodninger om eller meddele bindende oprindelsesoplysninger.
 
Blanketten skal udfyldes efter sin rubricering. Det er vigtigt, at varen, dens sammensætning og anvendelse beskrives så detaljeret som muligt. Hvis det er praktisk muligt, medsendes en prøve af varen, og der vedlægges i videst muligt omfang dokumentation for sammensætningen, f.eks. analyseattest med angivelse af anvendt analysemetode, fabrikanterklæring mv. Bliver der fremlagt dokumenter på andet end dansk kan SKAT kræve dem oversat til dansk.  
 
Der kan anmodes om, at visse oplysninger holdes fortrolige i BOO´en.
 
Det skal oplyses, hvorfor der ønskes en BOO, f.eks. om det drejer sig om import fra lande uden for EU eller om eksport.  
 
Toldmyndighedens afgørelse i form af en BOO angiver oprindelsen for den pågældende varer, se toldvejledningens bilag 136.  
 
BOO´en kan derfor ikke benyttes efter ændringer i en forordning eller af en aftale indgået af EF. I øvrigt er BOO´en gældende i 3 år, medmindre den tilbagekaldes forinden. Det kan ske, hvis den bygger på urigtige eller ufuldstændige oplysninger, eller hvis afgørelsen ikke længere er i overensstemmelse med de fastsatte retsregler, f.eks. på grund af en forordningsændring.  
 
BOO´en må ikke benyttes, hvis varens oprindelse er ændret.
 
Hvis modtageren er uenig i SKATs oprindelsesafgørelse, kan den indbringes for Landsskatteretten.  
 
En BOO er kun gyldig for modtageren og kan derfor ikke umiddelbart påberåbes af andre virksomheder mv.  
 
En BOO udstedt her i landet er også bindende for toldmyndighederne i de andre EU-medlemsstater. Det betyder, at en dansksproget BOO kan fremlægges, hvis en vare ønskes fortoldet i eller udført fra f.eks. Frankrig. Toldmyndighederne i den pågældende medlemsstat har dog ret til at forlange BOO'en oversat til landets eget sprog.