Du og din ægtefælle kan dele formuen på tre måder
Hvis du er gift, kan du have fælleseje, særeje eller en blanding af fælleseje og særeje (skilsmissesæreje) med din ægtefælle.

Når I har fælleseje
Den mest almindelige ordning er fælleseje. Det betyder, at alt, hvad du og din ægtefælle ejer ved ægteskabets indgåelse eller senere erhverver, er fælleseje.

Så længe ægteskabet består, er fællesejet dog skjult af den særråden, som I i almindelighed har over jeres egne aktiver (bodel). Er din ægtefælle død i 2011, og boet i den forbindelse er skiftet, eller er du blevet skilt eller separeret i 2011, betyder fællesejet, at du modtager halvdelen af din tidligere ægtefælles positive netto-bodel. På samme måde bliver din egen positive netto-bodel delt i to, hvor den ene halvdel bliver overført til din tidligere ægtefælles bo.

Når I har særeje
Større eller mindre dele af formuen kan ved særlig aftale være gjort til særeje for dig eller din ægtefælle.

Der findes to former for særeje: fuldstændigt særeje og skilsmissesæreje. Der er desuden nogle kombinationer, som ikke er omtalt her.

Hvis din ægtefælle er død i 2011 og havde fuldstændigt særeje, har du ikke krav på nogen del af særejet ved bodelingen, men du har almindelig arveret til en del af eller eventuelt hele særejet. Hvis du selv har fuldstændigt særeje, beholder du dette uanset din ægtefælles død. Du skal altså ikke overføre halvdelen som ved fælleseje.

Når I har skilsmissesæreje
Skilsmissesæreje betyder, at du har særeje, hvis du og din ægtefælle bliver separeret eller skilt, men fælleseje ved dødsfald.