Dato for udgivelse
03 nov 2009 08:40
Gyldig til
1. januar 2012
Til
Virksomheder registreret efter lov om afgift af ledningsført vand
Sagsnummer
09-177004
Ved spørgsmål, kontakt
72 22 18 18
Resumé

Lovændring vedrørende opgørelsen af den afgiftspligtige mængde ledningsført vand. Samtidigt er reglerne ændret således at det ikke længere er nødvendigt for vandværkerne at anmode SKAT om eftergivelse af vandafgift ved vandspild


1. Indledning

Folketinget har den 28. maj 2009 vedtaget lovforslag nr. 204, der er udmøntet i lov nr. 522 af 12. juni 2009 (Lov om ændring af lov om spildevandsafgift og forskellige andre love). Lov nr. 522 er en del af skattereformen (Forårspakke 2.0)

Lovændringerne medfører blandt andet ændringer vedrørende opgørelsen af den afgiftspligtige mængde ledningsført vand. Samtidigt er det ikke længere nødvendigt for vandværkerne at anmode SKAT om eftergivelse af vandafgift ved vandspild på vegne af forbrugerne.

2. Minimumsafgift

Som udgangspunkt er den afgiftspligtige mængde i en afgiftsperiode, de leverancer for hvilke der er udstedt fakturaer, herunder acontoopkrævninger.

Det er dog fastsat, at den afgiftspligtige mængde for et år mindst skal udgøre 90 pct. af den udpumpede (fremstillede) mængde. Dette benævnes som minimumsafgiften.

Det er med lovændringen præciseret, at minimumsafgiften som udgangspunkt opgøres pr. kalenderår.

Bestemmelserne er endvidere blevet ændret således, at vandværker der kun har én årlig afregningsperiode over for forbrugerne, fra og med den 1. januar 2010 kan vælge at opgøre minimumsafgiften på grundlag af forbrugsperioden i stedet for kalenderåret.

For efterfakturering af minimumsafgiften er det i § 7, stk. 4 fastsat at denne fakturering ikke indgår i periodens afgiftsgrundlag efter § 7, stk. 1.

Såfremt forbrugsperioden vælges, afregnes minimumsafgiften herefter sammen med indbetalingerne for den førstkommende afgiftsperiode efter forbrugsperiodens udløb.

Reglerne for opgørelse og afregning af vandafgift er nærmere beskrevet i SKATs Punktafgiftsvejledning, afsnit G.5.4., der findes på SKATs hjemmeside www.skat.dk under Rådgiver - Juridiske Vejledninger.

3. Eftergivelse i forbindelse med vandspild

Ved lov nr. 522 af 12. juni 2009 blev hjemlen til eftergivelse ved vandspild genindsat i vandafgiftsloven, nu i § 24 med virkning fra 1. januar 2009. (Ved en lovteknisk fejl blev § 25, stk. 2-7 ophævet ved lov nr. 1336 af 19. december 2008, med virkning fra 1. januar 2009).

Med de nye bestemmelser i § 24 videreføres praksis fra før 1. januar 2009, dog skal vandværkerne selv behandle og afgøre anmodninger om eftergivelse ved vandspild, hvor afgiftspligten er indtrådt den 1. januar 2009 eller senere.

For vandafgift ved vandspild, hvor afgiftspligten er indtrådt før den 1. januar 2009 skal der stadig indsendes anmodning om eftergivelse til SKAT

Betingelser for eftergivelse er:

  • Vandspildet er som følge af brud på skjulte vandinstallationer i ejendomme til boligformål.

  • Der skal foreligge en skriftlig og begrundet anmodning fra forbrugeren hvori denne beder om ikke at skulle betale afgift og andre beløb af det pågældende vandspild.

  • Vandværket skal udover afgiften afstå fra opkrævning af vandprisen fra forbrugeren. Afgørelsen heraf er udelukkende vandværkets og kan ikke påklages til SKAT.

  • Der skal udstedes kreditnota, hvis faktura er udstedt.

  • Forbrugeren skal eftergive vandpris og afgift over for eventuelle lejere i ejendommen, såfremt de i henhold til en lejeaftale betaler for vandforbruget.

  • Bestemmelsen om eftergivelse finder ikke anvendelse for en mængde svarende til forbrugerens årlige normalforbrug vedrørende den private bolig tillagt 300 m3. (Gælder alle boliger inklusive fritidsboliger).

  • Ledningsbruddet må ikke kunne tilregnes forbrugeren som forsætligt eller groft uagtsomt, og der skal være udøvet rimelige foranstaltninger for at stoppe ledningsbruddet.

Den eftergivne vandmængde skal ikke medregnes til afgiftsgrundlaget efter § 7, stk. 1-4.

Reglerne for eftergivelse af afgift ved vandspild er nærmere beskrevet i SKATs Punktafgiftsvejledning, afsnit G.5.4., der findes på SKATs hjemmeside www.skat.dk under Rådgiver - Juridiske Vejledninger

4. Mere information

Hvis du har brug for mere information er du velkommen til at kontakte SKAT på tlf. 72 22 18 18 eller via SKATs e-mail-formular på www.skat.dk/kontakt

Nyhedsbrevet findes på SKATs hjemmeside www.skat.dk under Virksomhed - Nyheder. Du kan få nyhedsbrevet tilsendt ved at kontakte SKAT.

Henvisning
Punktafgiftsvejledningen afsnit G.5