Dato for udgivelse
16 mar 2010 12:34
Resumé
På mødet blev der bl.a. drøftet SKATs information og forskellige styresignaler.

Til stede:
Robert Mikelsons, Advokatrådet
Mads Grønnegaard, FRR
Kristian Koktvedgaard, Dansk Industri
Benny Hjortkær Hansen, FSR
Robert Dybkjær, Dansk Landbrugsrådgivning
Ulla Brandt, Dansk Erhverv
Lars Eghøj, Landbrug og Fødevarer
Jacob Thiel, Håndværksrådet
Katarina Johannesen, Danmarks Rederiforening
Martin Møller Andersen, Finansrådet

Fagdirektør Winnie Jensen, Jura og Samfundsøkonomi
Kontorchef Jan Muff Hansen, Jura og Samfundsøkonomi
Kontorchef Tage Christensen, Kommunikation
Chefkonsulent Lars Rendboe, Jura og Samfundsøkonomi
Chefkonsulent Søren Jensen, Jura og Samfundsøkonomi
Specialkonsulent Michael Bisgaard, Jura og Samfundsøkonomi
Chefkonsulent Stig Jacobsen, Jura og Samfundsøkonomi
Chefkonsulent Svend Erik Nielsen, Jura og Samfundsøkonomi
Chefkonsulent Susanne Dybdahl, Borger og Virksomhed
Specialkonsulent Jeanette Rose Hansen, Jura og Samfundsøkonomi
Chefkonsulent Eva Damm, Jura og Samfundsøkonomi (referent)

Ikke til stede:
Torsten Shciøler, Forsikring & Pension
Jacob K. Clasen, Danmarks Rederiforening
Skattedirektør Rasmus Bo Andersen, Store Selskaber
Fagchef Hans Jørgen Mortensen, Jura og Samfundsøkonomi
Kontorchef  Per Hvas, Jura og Samfundsøkonomi
Kontorchef Lars Tjærby Rasmussen, Borger og Virksomhed
Kontorchef Per L. Christensen, Sagscenter Erhverv
Kontorchef Aino Olsen, Borger og Virksomhed

1. Velkommen
Winnie Jensen bød velkommen til Martin Møller Andersen som nyt medlem for Finansrådet og til Lars Eghøj, Landbrug og Fødevarer, som vikarierer for Camilla Haas, mens hun er på barselsorlov.

I forbindelse med dannelsen af det nye Koncerncenter er der i Jura og Samfundsøkonomi bl.a. etableret et kontor for indirekte skatter, moms og afgifter. Stillingen som kontorchef for dette kontor er vakant, men når den er besat, vil vedkommende fremover deltage i udvalgets møder.

Herudover orienterede Winnie Jensen om, at Tage Christensen, Kommunikation, Susanne Dybdahl, Borger og Virksomhed, Jeanette Rose Hansen, Lars Rendboe, Søren Jensen, Michael Bisgaard, Stig Jacobsen og Svend Erik Nielsen, alle Jura og Samfundsøkonomi, deltog i dagens møde med input til forskellige dele af dagsordenens punkter.

2. Godkendelse af dagsorden
Dagsordenen blev godkendt.

3. Orientering om ny koncernstruktur
Folder om den nye koncernstruktur blev omdelt.

Winnie Jensen orienterede om sammenlægningen mellem SKATs Hovedcenter og Skatteministeriets departement.

Skatteministeriet vil som nu dække over det nuværende departement og SKAT. Koncerncentret vil være den nye betegnelse for det sammenlagte departement og hovedcenter. SKAT vil være betegnelsen for det regionale niveau, og i al kundevendt kommunikation vil vi som nu kalde os SKAT.

Winnie Jensen orienterede desuden om, at stillingen som juridisk direktør netop er blevet besat med Birgitte Christensen, som hidtil har været kontorchef i Skat Person i det tidligere departement.

Vi ser frem til, at den nye koncernstruktur vil føre til endnu bedre "produkter".

Det hidtidige departement har haft et samarbejde med organisationerne i Det Eksterne Kontaktudvalg og SKAT har haft Det Centrale Virksomhedskontaktudvalg med tilknyttede underudvalg bl.a. dette udvalg. Det forventes, at Det Specielle Virksomhedskontaktudvalg Moms og Afgifter fortsætter i den nye struktur.

Winnie Jensen supplerede med, at det overvejes at indføre et IT/systemorienteret-virksomhedskontaktudvalg til drøftelse af tekniske problemstillinger, som skal gå på tværs af fagområderne.

4. Information/kommunikation
Tage Christensen orienterede om SKATs forskudskampagne, som løb fra primo november 2009 og som skulle påvirke borgere og virksomheder til at gå ind på www.skat.dk. Her er portalen om skattereformen løbende blevet opdateret.

En særlig kampagne rettet mod virksomheder er ved at blive skudt i gang. Den kommer til at rette sig mod indberetning af personalegoder og miljøafgifter. Momspakken kommer ikke med i denne omgang, fordi e-momsrefusionssystemet endnu ikke fungerer optimalt.

For tiden bliver de såkaldte E- og P-pjecer gennemgået, så de bliver opdateret - også med skattereformen.

Endvidere arbejdes der på at få udarbejdet og offentliggjort en kommunikationscyklus, som viser de årligt tilbagevendende informationstiltag.

Der var til mødet udsendt en oversigt over nyhedsbreve vedrørende moms og afgifter udsendt siden sidste møde i udvalget og planlagte nyhedsbreve.

Svend Erik Nielsen orienterede på forespørgsel fra Kristian Koktvedgaard om, at et nyhedsbrev om CO2-afgiftsregler til kvoteomfattede virksomheder forventes udsendt meget snart (er efterfølgende udsendt den 28. januar 2010).

  • Svend Erik Nielsen orienterede endvidere om nogle af de igangværende/planlagte informationsaktiviteter mv. - udover nyhedsbrevene:
    Energistyrelsen og SKAT afholder den 1. februar et fælles info-møde i Vejle - hvor målgruppen er alle CO2-kvoteomfattede vareproducerende virksomheder (fremstillingsvirksomheder) og fremstillingsvirksomheder, der har indgået aftale med Energistyrelsen om energieffektivisering. Sidstnævnte kategori omfatter endvidere et antal ikke-kvoteomfattede fremstillingsvirksomheder, der i stedet er omfattet af ordningen om bundfradrag i CO2-afgiften. Der vil bl.a. blive informeret om de nye CO2-afgiftsregler for begge kategorier af fremstillingsvirksomheder samt om tilbagebetalingsreglerne for energiafgifter vedr. mineralogiske processer mv.
  • Den 20. januar afviklede brancheorganisationen Dansk Gartneri et informationsmøde for dens medlemmer med fokus på ordningen om bundfradrag i CO2-afgiften. Der var et indlæg herom fra SKAT.
  • Punktafgiftscentrene har planlagt at afvikle et landsdækkende projekt vedr. implementering af Skattereformen. Projektet, der er opdelt i et antal delprojektgrupper, tager udgangspunkt i "Compliance-modellen", hvori bl.a. indgår service i form af servicebreve, servicebesøg mv.

Susanne Dybdahl orienterede om, at der er sendt nyhedsbreve ud om momspakken, at portalen om skattereformen også indbefatter momspakken med bl.a. spørgsmål/svar-katalog, at de juridiske vejledninger er opdateret med momspakken og at der vil komme en annoncekampagne, når e-momsrefusionssystemet fungerer godt nok.

Kristian Koktvedgaard kommenterede, at der havde været et lidt langt tilløb på information om momspakken. Kristian Koktvedgaard fremhævede i den forbindelse, at virksomhederne allerede nu har behov for information omkring de ændrede momsregler, idet virksomhederne allerede nu skal fakturere i henhold til de nye momsregler. Kristian Koktvedgaard henviste endvidere til at spørgsmål/svar-kataloger er en god måde at imødekomme informationsbehovet på - ligesom den elektroniske adgang direkte til virksomhederne er en effektiv kommunikationsvej.

Winnie Jensen opfordrede til, at udvalgets medlemmer kunne sende emner til spørgsmål/svar-kataloget ind til udvalgets sekretær.

Robert Dybkjær savnede information om moms af multimedieskatten.

Lars Rendboe orienterede om, at Dansk Landbrugsrådgivning i december 2009 har fået et svar fra Skatteministeriet om, at det er de almindelige momsregler, der finder anvendelse. Det afgørende for momsmæssigt fradrag er momsbeløbet på indkøbet og den faktiske anvendelse af det indkøbte. I svaret henvises til to svar til Folketingets Skatteudvalg i forbindelse med behandlingen af L55 fra 2001-02, 2. samling, som vil blive sendt ud med referatet.  

5. Opfølgning fra sidste møde
Winnie Jensen orienterede om, at vi tidsmæssigt ikke har haft mulighed for at høre udvalget i forbindelse med informationstiltag om skattereformen, men at vi fortsat har et ønske om at inddrage udvalget ved nye informationstiltag.

Søren Jensen orienterede om, at det påtænkte styresignal om tilgift forventes færdigt i år - og at vi håber at kunne sende et udkast til høring inden sommerferien.

6. Genoptagelse som følge af afgørelse vedrørende gæstebespisning
Dansk Industri og Landbrug og Fødevarer havde anmodet om en status på Danfoss' sag vedrørende fradrag for gæstebespisning og interne møder (EF-domstolens sag nr. C-371/07 Danfoss A/S og Astra Zeneca A/S), herunder hvornår virksomhederne kan forvente, at der udsendes et genoptagelsescirkulære og hvilke dokumentationskrav, der eventuelt vil blive rejst i forbindelse med en anmodning om tilbagebetaling.

Lars Rendboe oplyste, at der vil blive offentliggjort et styresignal om genoptagelse af afgiftstilsvaret som følge af EF-domstolens sag C-371/07 (Danfoss A/S og AstraZeneca A/S) vedrørende vederlagsfri bespisning af forretningsforbindelser og personale i forbindelse med afholdelse af møder i virksomheden, når sager om spørgsmålet er afsluttet ved de danske domstole.

Indtil videre er sagen vedrørende AstraZeneca A/S afgjort ved dom den 17. juli 2009. Skatteministeriet har efter EF-domstolens dom taget bekræftende til genmæle.

Endvidere er sagen vedrørende Danfoss A/S er blevet forligt ved Vestre Landsret den 26. januar 2010.

Herefter mangler afgørelse i en sag vedrørende et auktionshus, hvor det forventes, at der vil blive taget stilling til om servering af morgenmad før auktionshuset åbner og servering af aftensmad, uden at der sker erhvervsmæssig aktivitet efter aftensmaden, kan anses for nødvendig på grund af mødetidspunktet og på grund af mødets varighed, jf. præmis 53 i EF-domstolens dom.

Da der endnu ikke er fastsat en dato for, hvornår sagen hovedforhandles, vil der snarest muligt blive offentliggjort et styresignal om adgang til genoptagelse på baggrund af de afgjorte sager.

7. Momsfradrag for udgifter relateret til salg af aktier
Landbrug og Fødevarer havde anmodet om SKATs reaktion på EF-domstolens dom i den svenske sag AB SKF (sag C-29/08), herunder ændring af dansk praksis i forbindelse med momsfradrag for udgifter relateret til salg af aktier.

Søren Jensen udtalte, at det var en interessant dom, som imidlertid ikke kun besvarede spørgsmål om fradragsret ved salg af aktier, men også stillede nye spørgsmål. Dommen har således inspireret til debat i såvel rådgiverkredse som akademiske kredse. F.eks. med hensyn til, hvornår et aktiesalg kan anses for en virksomhedsoverdragelse i momslovens forstand. Skatteministeriet er grundet de komplekse spørgsmål endnu i en indledende fase med hensyn til at fastlægge betydningen af dommen for dansk praksis. Det vil i den forbindelse muligvis blive nødvendigt at konsultere øvrige medlemslande og/eller Kammeradvokaten før, at ministeriet kan lægge sig fast på en holdning og udsende et styresignal.

Benny Hjortkær Hansen fandt, at dommen var interessant på en række punkter. Udover spørgsmålet om virksomhedsoverdragelse nævnte han kriterierne for, hvornår udgifterne er generalomkostninger, og hvornår aktiesalg udgør bitransaktioner.

Skatteministeriet forventede, at styresignalet ville blive udsendt i år, men ikke nødvendigvis før sommerferien.

8. Status for styresignal om sundhedsydelser
Michael Bisgaard indledte med at takke for momskontaktudvalgets bemærkninger til det udsendte styresignal om sundhedsydelser.

Michael Bisgaard hæftede sig ved, at udvalgets medlemmer i henhold til de fremsendte bemærkninger ikke havde erklæret sig uenige i styresignalets overordnede indhold. Heller ikke det forhold, at lægers udførelse af kosmetiske operationer til en vis grad vil kunne falde udenfor momsfritagelsens anvendelsesområde havde medlemmerne umiddelbart haft bemærkninger til.

Styresignalet vil derfor efter planen kunne offentliggøres, når Skatteministeriets nye juridiske direktør har haft mulighed for at godkende det.

Michael Bisgaard bemærkede herefter, at styresignalet i første omgang vil blive fulgt op af styresignaler vedrørende kostrådgivning og kosmetiske operationer.

Endelig kunne Michael Bisgaard oplyse, at der også arbejdes på at opdatere SKATs udmeldinger om uddannelseskrav i relation til sundhedsydelser.

Det er således planen, at tydeliggøre, hvilke krav der gælder til dokumentationen for, at man har haft de tilstrækkelige lektioner.

9. Orientering om lovprogrammet, styresignaler og udvalgte principielle afgørelser
Lovprogrammet for 2009/10 og en oversigt over styresignaler og principielle afgørelser siden sidste møde samt en enkelt ikke offentliggjort landsretsdom var udsendt til mødet.

Jeanette Rose Hansen orienterede om status på lovprogrammet for så vidt angår de lovforslag, der vedrører moms og afgifter. Fremsættelsen af flere af lovforslagene er blevet udskudt i forhold til det angivne og nogle bliver muligvis udskudt til næste samling.

Der var ikke nogen bemærkninger til de udsendte styresignaler.

Lars Rendboe oplyste, at der vil blive offentliggjort et styresignal om genoptagelse af afgiftstilsvaret som følge af Landsskatterettens kendelse i SKM2009.808.LSR vedrørende en produktionsskoles salg af landbrugsprodukter.

Landsskatteretten anså ikke salget for momsfritaget levering af varer og ydelser "i nær tilknytning" til undervisning, jf. momslovens § 13, stk. 1, nr. 3. Kendelsen ændrer dermed den gældende praksis om, at produktionsskoler, der er omfattet af lov om produktionsskoler, er fritaget for at betale moms af deres salg af varer.

For nogle skoler betyder praksisændringen, at de kan få genoptaget afgiftstilsvaret tilbage i tid med henblik på udbetaling af negative afgiftstilsvar. For skoler med positivt afgiftstilsvar vil praksisændringen have fremadrettet virkning.

Styresignalet vil inden offentliggørelsen blive drøftet med Undervisningsministeriet.

Lars Rendboe oplyste endvidere, at der vil blive offentliggjort et styresignal om genoptagelse af afgiftstilsvaret som følge af en ikke offentliggjort dom af 1. oktober 2009 fra Østre Landsret om forældelse. Det fremgår af dommen, at SKAT under sagens behandling har taget bekræftende til genmæle.

Landsskatterettens afgørelse i sagen er offentliggjort ved SKM2007.779. LSR. Det fremgår bl.a. heraf, at klager har anført, at forældelse først kan regnes fra det tidspunkt, hvor angivelsesfristen for den periode, hvor det endelige momsbeløb kan fastlægges, udløber.

Selv om dommen ikke er offentliggjort, er den almindeligt kendt, og der er fra flere sider givet udtryk for den opfattelse, at SKAT dermed har anerkendt, at momsbekendtgørelsens § 16 om, at virksomheder med delvis fradragsret efter regnskabsårets udløb skal foretage endelig regulering af afgiftstilsvaret, medfører, at forældelse først kan regnes fra dette tidspunkt.

Det er ikke tilfældet. Årsagen til, at der er taget bekræftende til genmæle, skyldes andre forhold, som vil blive nærmere beskrevet i styresignalet.

10. Eventuelt
Kristian Koktvedgaard spurgte, om SKAT har strammet dokumentationskravene i forbindelse med momsfri eksport efter § 34. F.eks. EU-leverancer omfattet af § 34, stk. 1, nr. 1.

Han henviste til, at en navngiven SKAT-medarbejder i en offentliggjort artikel har udtalt, at virksomhederne i forbindelse med EU-handel enten selv skal fragte varerne over grænsen eller benytte sig af et anerkendt speditions- eller transportfirma.

Søren Jensen oplyste, at der ikke var sket en praksisændring på området. Som udgangspunkt kan dokumentationen for, at varen er forsendt eller transporteret til et andet EU-land, bestå i en erklæring fra køber.

Imidlertid er det vigtigt at have for øje, at efter praksis er det altid en konkret vurdering, om eksportøren har godtgjort, at varen er forsendt eller transporteret til et andet EU-land. Faktorer såsom den omhandlede branche, produktgruppe eller betalingsmåde (kontant betaling) kan gøre, at eksportøren skal fremlægge yderligere dokumentation, hvis SKAT, Landsskatteretten eller domstolene skal anerkende, at varen skal anses for forsendt eller transporteret til et andet EU-land. Eksportørens viden eller manglende samme om kunden kan ligeledes spille ind.

Efter EF-domstolens praksis skal eksportørens således have truffet enhver rimelig foranstaltning for at sikre sig, at eksportøren ikke kommer til at medvirke til afgiftssvig. Også de danske domstole har i en række domme på baggrund af sagernes konkrete momenter fundet, at de pågældende eksportvirksomheder ikke på tilstrækkelig vis havde sikret sig, at varerne de facto havde forladt Danmark.

Kristian Koktvedgaard spurgte, om Skatteministeriet ville supplere eller præcisere den eksisterende beskrivelse i Momsvejledningen af dokumentationskravene. Søren Jensen gav udtryk for, at ministeriet ville overveje formuleringerne.  

Mads Grønnegaard spurgte til status på EU-kommissionens behandling af 

ordningen om køb af dagsbeviser til privat anvendelse af gulpladebil.

Jeanette Rose Hansen har efterfølgende oplyst, at sagen fortsat ligger hos EU-kommissionen.

Næste møde i udvalget den 19. maj 2010 forventes afholdt i Østbanegade. Herefter forventes møderne afholdt i Skatteministeriets nuværende lokaler i Nicolai Eigtveds Gade.