Emballageafgiften på alkoholsodavand (Ready-to-Drink-varer/RTD-drikke), frugtvin, cider o.l. nedsættes med 80%, dvs. at der for sådanne drikkevarer kommer til at gælde den samme afgiftssats som for øl og sodavand, jf. lov nr. 1392 af 20. december 2004 (lovforslag L 125).
Afgiftsnedsættelsen, der gælder fra 1. april 2005, hvor det obligatoriske pant- og retursystem bliver udvidet til også at omfatte disse drikkevarer.
Hvilke drikkevarer får nedsat afgiften?
Den lave afgift på emballage til øl og sodavand udvides til også at omfatte følgende drikkevarer, der hidtil har været omfattet af satserne for emballage til spiritus, vin og frugtvin:
- Spiritusbaseret alkoholsodavand (RTD-drikke), dvs. blandinger af spiritus og ikke-alkoholholdige drikkevarer, hvor blandingen har et alkoholindhold på over 0,5% vol., men ikke over 10% vol., fx
- blandinger af spiritus og kulsyreholdige drikkevarer
- blandinger af spiritus og ikke-kulsyreholdige drikkevarer, fx kakaomælk
- blandinger af spiritus og frugt- eller grønsagssafter/-most.
For blandingsprodukter med en alkoholstyrke over 10% vol. er afgiftssatsen uændret.
- Frugtvin, herunder cider, med et alkoholindhold på 10% vol. eller derunder. For frugtvin, herunder cider, med en alkoholstyrke over 10% vol. er afgiftssatsen uændret.
- Andre gærede drikkevarer - bortset fra øl, vin og frugtvin - herunder blandinger af drikkevarer, hvor varen har et alkoholindhold på 10% vol. eller derunder. For varer med en alkoholstyrke over 10% vol. er afgiftssatsen uændret.
- Blandinger af gærede drikkevarer, dvs. øl, vin eller frugtvin, og ikke-alkoholholdige drikkevarer, hvor blandingen har et alkoholindhold på over 0,5% vol., men ikke over 10% vol., fx
- blandinger af gærede drikkevarer og kulsyreholdige drikkevarer
- blandinger af gærede drikkevarer og ikke-kulsyreholdige drikkevarer, fx kakaomælk
- blandinger af gærede drikkevarer og frugt- eller grønsagssafter/-most.
For blandingsprodukter med en alkoholstyrke over 10% vol. er afgiftssatsen uændret. Det samme gælder færdigblandet gløgg, der består af rødvin og gløggekstrakt, uanset alkoholstyrke.
Bilag
Sidst i nyhedsbrevet er der et bilag, der giver et samlet overblik over, hvilke drikkevarer der fra 1. april 2005 er omfattet af den volumenbaserede afgift (stykafgiften).
Afgiftssatser for emballager til alkoholsodavand, cider o.l.
Afgiftssatserne for emballage til øl og sodavand, der nu også omfatter alkoholsodavand, cider o.l., er:
Fra hvornår skal der betales afgift?
De nye afgiftssatser for alkoholsodavand, cider mv. gælder for emballager, der fra den 1. april 2005 udleveres til forbrug fra oplagshavere eller angives til fortoldning/modtages fra udlandet af varemodtagere (importører).
Afgiftsgodtgørelse
Der er efter loven ingen hjemmel til afgiftsgodtgørelse for emballager, der er beskattet med "gammel" afgift. Det vil sige, at virksomheder, fx detailhandlere, importører m.fl., der den 1. april 2005 har et lager af sådanne varer, ikke kan få godtgjort afgiftsforskellen.
Udvidelse af pant- og retursystemet
Det obligatoriske pant- og retursystem for emballager til øl og visse læskedrikke bliver udvidet til også at omfatte drikkevarer, der får nedsat emballageafgiften, se punktet Hvilke drikkevarer får nedsat afgiften? og nedenstående bilag til nyhedsbrevet.Om de nærmere reglerne for pant- og retursystemet henvises til Miljøstyrelsen (www.mst.dk) og Dansk Retursystem A/S (www.dansk-retursystem.dk).
Hvor kan De få mere information?
Nyhedsbrevet kan ses på www.toldskat.dk. Kik under "Virksomhed - Nyheder".
Reglerne om emballageafgift fremgår i øvrigt af
Har De brug for flere oplysninger, er De velkommen til at kontakte Deres regionale told- og skattemyndighed.
Med venlig hilsen
Skatteministeriet
Told- og Skattestyrelsen
Bilag
Nedenstående oversigt giver et samlet overblik over den volumenbaserede emballageafgift (stykafgift), jf. emballageafgiftslovens § 1, nr. 1 og 2: