Sag BS-3423/2022-ESB Parter
H1
(v/ advokat René Bjerre, Åbyhøj)
mod
Skatteministeriet
(v/ advokat Maja Højholt-Nielsen, Aarhus)
Denne afgørelse er truffet af dommer Ole Petersen, dommer Tine Fomsgaard Knudsen og dommerfuldmægtig Kristen Flethøj Ege.
Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag, der er anlagt den 27. januar 2022, drejer sig om, hvorvidt sagsøgeren, H1 (H1), i medfør af den dagældende bekendtgørelse om indberetningspligter m.v. efter skattekontrolloven er indberetningspligtig af værdien af en række rejser gennemført i 2018 som et skattepligtigt personalegode for de ansatte hos H1, som deltog i rejserne. Det er H1’s opfattelse, at selskabet ikke er indberetningspligtigt, mens det er sagsøgte, Skatteministeriets, opfattelse, at H1 har indberetningspligt.
H1 har over for Skatteministeriet nedlagt principal påstand om, at H1’s indberetningspligt for indkomståret 2018 nedsættes med 408.701 kr., subsidiært at sagen hjemvises til fornyet behandling ved Skattestyrelsen.
Skatteministeriet har påstået frifindelse, både over for den principale og den subsidiære påstand.
Retten har ved kendelse af 2. juli 2023 i medfør af retsplejelovens § 12, stk. 3, nr. 2 og 3, bestemt, at der ved afgørelsen af sagen skal deltage 3 dommere.
Oplysningerne i sagen En række forskellige medarbejdere hos H1 deltog i 2018 i rejser til udlandet, hvor H1 har afholdt udgiften for medarbejderne til rejserne. Rejserne har været afholdt af enten eksterne parter, fx en brancheforening, eller af H1 selv.
Efter at have foretaget kontrol af H1’s pligter omkring indberetning vedrørende bl.a. rejserne for 2018 pålagde Skattestyrelsen ved afgørelse af 26. august 2020 H1 at foretage indberetning af bl.a. 22 rejser alle omfattende ansatte hos H1.
H1 påklagede afgørelsen til Landsskatteretten, der ved afgørelse af 28. oktober 2021 stadfæstede Skattestyrelsens afgørelse vedrørende samtlige de 22 rejser.
H1 har herefter indbragt sagen for retten, men kun for så vidt angår 13 af rejserne. Det drejer sig om rejser til henholdsvis Y1-by (pkt. 12 i Landsskatterettens afgørelse), Y1-kommune (pkt. 15), Y1-område (to rejser, pkt. 16 og 20), Y2-by (to rejser, pkt. 17 og 23), Y2-kommune (pkt. 18), Y2-område (pkt. 19), Y3-område (pkt. 21), Y4-område (pkt. 22), Y3-by (pkt. 24), Y4-by (pkt. 26) og Y5-by (pkt. 27).
Turen til Y1-by var arrangeret af G1-virksomhed, mens de øvrige ture alle var med H1 som vært.
Der har været fremlagt invitation indeholdende program for turene til Y1-område, Y4-by, Y5-by og Y3-by, program for turene til Y1-by, Y3-område, Y4-område, og den ene tur til Y2-by samt henholdsvis invitation og program for turene til Y1-kommune, Y2-kommune, Y2-område og den anden tur til Y2-by.
For så vidt angår de af H1 arrangerede ture er de, med undtagelse af den ene tur til Y2-by der er benævnt som en vinterkonference, alle benævnt studieture. Turen til Y3-by inkluderer cykling, turen til Y4-by inkluderer golf, turen til Y5-by inkluderer at være tilskuer til motorløb, mens de øvrige ture alle inkluderer adgang til at stå på ski, herunder udlevering af liftkort og i nogle tilfælde egen guideservice og adgang til skiskole.
Begrundelsen i Landsskatterettens afgørelse er bygget op med en generel indledning, hvorefter der er en konkret begrundelse for så vidt angår de enkelte rejser.
Den generelle indledning lyder således:
"Arbejdsgivere har pligt til at indberette H1-indkomst og godtgørelser, der udbetales til ansatte, medhjælpere mv. jf. skattekontrollovens §§ 7 og 7A. Det følger ligeledes heraf, at arbejdsgivere har pligt til at indberette værdien af ydet fordele som nævnt i ligningslovens § 16. Der er omvendt ikke indberetningspligt for fordele, der er ydet uden for ansættelsesforhold.
Det fremgår af ligningslovens § 16, stk. 1, 1. pkt., at der ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst medregnes vederlag i form af formuegoder af pengeværdi, sparet privatforbrug og værdien af helt eller delvis vederlagsfri benyttelse af andres formuegoder, når tilskuddet eller godet modtages som led i et ansættelsesforhold eller som led i en aftale om ydelse af personligt arbejde i øvrigt.
Den skattepligtige værdi heraf fastsættes til den værdi, som det måtte antages at koste den skattepligtige at erhverve godet i almindelig fri handel. Goder beskattes dog kun, hvis den samlede værdi overstiger et grundbeløb på 1.100 kr. (2018-niveau). Det fremgår af ligningslovens § 16, stk. 3, 3. pkt.
Hvis en rejse er modtaget af arbejdsgiveren, beskattes rejsen således som et personalegode efter bestemmelsen i ligningslovens § 16, stk. 1 og 3. Er rejsen derimod modtaget uden for ansættelsesforhold, anses det som en gave, som beskattes hos modtageren efter statsskattelovens § 4, stk. 1, litra c.
Lønmodtagere, der foretager en rejse, der er betalt af arbejdsgiveren, er imidlertid ikke skattepligtig af rejsen, hvis der er tale om en egentlig forretningsrejse. I byrettens dom af 2. marts 2011, offentliggjort i SKM2011.256.BR, fandt retten, at en (red.stilling.nr.11.fjernet) var skattepligtig af en rejses værdi, trods det forhold at rejsen var forretningsmæssigt begrundet og at det lå i (red.stilling.nr.11.fjernet)ens stilling at deltage. Det væsentlige var, at rejseprogrammet var af helt overvejende turistmæssig karakter, hvilket (red.stilling.nr.11.fjernet)ens rolle under rejsen ikke kunne ændre på. Der kan endvidere henvises til Vestre Landsrets dom af 1. februar 2010, offentliggjort i SKM2010.129.VLR samt Østre Landsrets dom af 3. oktober 2007, offentliggjort i SKM2007.712. ØLR, hvor der forelå henholdsvis en forretningsmæssig begrundelse for rejsen og faglige indslag under rejsen, men hvor retten lagde vægt på den turistmæssige karakter af rejserne.
Frirejser, der eksempelvis gives til den ansattes ægtefælle eller ledsager, skal beskattes hos den ansatte som et personalegode, jf. Ligningsrådet afgørelse af 23. januar 2001, offentliggjort i SKM2001.130.LR. Det følger således af praksis, at afgørelsen af, hvornår der indtræder skattepligt, træffes ud fra en konkret vurdering af omstændighederne i forbindelse med den pågældende rejse. Det er i den sammenhæng afgørende, hvorvidt rejsen er erhvervsmæssigt begrundet, herunder om rejsen har en konkret og direkte sammenhæng med virksomhedens indkomstskabende aktiviteter, ligesom rejsens indhold tillægges væsentligt betydning.
For så vidt angår studierejser, dvs. rejser af mere generel karakter, skal disse være afholdt i virksomhedens interesse. Dette krav indebærer, at det studiemæssige element i rejsen skal være relevant for virksomheden, hvilket beror på en konkret og samlet vurdering af programmet for den enkelte rejse og omstændighederne i øvrigt. Det er rejsens reelle indhold og således ikke det erklærede formål, der er afgørende for, hvorvidt deltageren skal beskattes. Bevisbyrden herfor påhviler arbejdsgiveren og/eller deltageren, hvilket følger af byrettens dom af 26. oktober 2015, offentliggjort i SKM2015.730.BR.
Skattestyrelsen har truffet afgørelse vedrørende i alt 23 rejser, hvor de har pålagt selskabet at indberette værdien for de deltagende ansatte som et personalegode.
Selskabets repræsentant har oplyst, at der i det store hele er enighed om sagens fakta, hvorefter uenigheden med Skattestyrelsen beror på fortolkning af retspraksis, herunder hvilken værdi det forretningsmæssige formål med rejsen skal tillægges."
Med hensyn til de rejser der er under pådømmelse under nærværende sag har Landsskatteretten herefter anført følgende:
"Rejse til Y1-by (pkt. 12)
Den omhandlende rejse er betalt af selskabet og værdien af rejsen overstiger grundbeløbet efter ligningslovens § 16, stk. 3, 3. pkt.
To retsmedlemmer, herunder retsformanden, finder, at den ansatte er skattepligtig af værdien af såvel egen rejse samt af værdien af sin ægtefælles rejse, jf. ligningslovens § 16, stk. 1 og stk. 3. Hvorefter selskabet har pligt til at indberette værdien heraf i henhold til skattekontrollovens § 7 A.
Disse to retsmedlemmer har lagt vægt på, at rejsen, ifølge programmet, i overvejende grad har været af turistmæssig karakter, idet der alene var fastlagt et fagligt besøg på G2-virksomhed’s (red.center.nr.1.fjernet). Besøgets varighed var fastlagt til at foregå om formiddagen med afgang fra hotellet kl. 8.00, rundvisning kl. 9.30, frokost kl. 12.00, hvorefter deltagerne forventedes retur på hotellet kl. 14.30. Det faglige indhold anses, efter de foreliggende oplysninger, således at være af underordnet karakter. Det forhold, at den ansatte har skullet varetage sin almindelige arbejdsfunktion under rejsen og var blevet pålagt at deltage, ses ikke at ændre herved.
Ifølge retspraksis forudsætter skattefrihed en konkret og direkte sammenhæng med selskabets indkomsterhvervelse. De to retsmedlemmer finder ikke, at der foreligger dokumentation eller sandsynliggørelse af en sådan direkte og konkret sammenhæng mellem den ansattes deltagelse og selskabets indkomsterhvervelse, at rejsen kan betragtes som erhvervsmæssig og derved medføre skattefrihed. Oplysningen, om at der var dialog med en potentiel kunde, der efterfølgende har købt for cirka 1.400.000 kr. i efterfølgende år, kan ikke ændre herved, henset til at der ikke er fremlagt dokumentation for eller der er sandsynliggjort, at den efterfølgende aftale samt mersalg kan henføres til rejsen. De to retsmedlemmer bemærker, at det samme gør sig gældende vedrørende oplysningen om, at en konkurrent til selskabet deltog på rejsen og deltagelsen derfor var nødvendig for at undgå tab af kunder, ikke kan ændre udfaldet, henset til at oplysningen ikke ses underbygget.
…
Et retsmedlem finder efter forklaringerne på retsmødet at afholdelse af den pågældende rejse må anses for at være forretningsmæssigt begrundet, og at der derfor ikke er grundlag for at anse medarbejderen som skattepligtige, og som følge heraf at pålægge selskabet at foretage indberetning af værdien. Medlemmet finder dog, at der skal ske beskatning og indberetning i det omfang medarbejderens ægtefælle har deltaget i rejsen.
Landsskatteretten stadfæster således i overensstemmelse med flertallet Skattestyrelsens afgørelse.
…
Skitur til Y1-kommune (pkt. 15)
Den omhandlende rejse er betalt af selskabet og værdien af rejsen overstiger grundbeløbet efter ligningslovens § 16, stk. 3, 3. pkt.
To retsmedlemmer, herunder retsformanden, finder, at de ansatte er skattepligtig af værdien af rejsen, jf. ligningslovens § 16, stk. 1 og stk. 3. Hvorefter selskabet har pligt til at indberette værdien heraf i henhold til skattekontrollovens § 7 A.
Disse to retsmedlemmer har lagt vægt på, at rejsen, ifølge programmet, i overvejende grad har været af turistmæssig karakter, idet der alene var fastlagt fire oplæg fordelt på to af dagene og et på rejsens sidste dag. Oplæggene var fastsat til kl. 8.30 og kl. 16.30 og varigheden af oplæggene var ikke angivet i programmet. Ifølge det fremlagte eksempel på et dagsprogram for en ansat, varer et oplæg fra kl. 8-30 - 10.00. Det faglige indhold anses, efter de foreliggende oplysninger, således at være af underordnet karakter, dette også henset til invitationens ordlyd, hvor det fremgår, at rejsen omfatter tre dage på ski. Det forhold, at de ansatte har skullet varetage deres almindelige arbejdsfunktion under rejsen og var blevet pålagt at deltage, ses ikke at ændre herved. Det er endvidere anført af selskabet, at de ansatte har skullet fungere som turguide og tovholder. Disse to retsmedlemmer bemærker hertil, at der alene ses at være et ud af fem oplæg, som selskabet står for på den pågældende rejse.
Ifølge retspraksis forudsætter skattefrihed en konkret og direkte sammenhæng med selskabets indkomsterhvervelse. De to retsmedlemmer finder ikke, at der foreligger dokumentation eller sandsynliggørelse af en sådan direkte og konkret sammenhæng mellem den ansattes deltagelse og selskabets indkomsterhvervelse, at rejsen kan betragtes som erhvervsmæssig og derved medføre skattefrihed. Oplysningen, om at der konkret blev indgået aftaler med kunder, at der blev opnået et mersalg og der blev aftalt møder til efter rejsen, kan ikke ændre herved, henset til at der ikke er fremlagt dokumentation herfor eller at det er sandsynliggjort, at disse oplysninger kan henføres til rejsen. De to retsmedlemmer bemærker, at det forhold, at selskabets formål kan anses som forretningsmæssigt begrundet under hensyn til at markedsføre og synliggøre selskabet over for kunder og leverandører, ikke i sig selv kan ændre herved, jf. SKM2011.256.BR.
Et retsmedlem finder, efter forklaringerne på retsmødet at afholdelse af de pågældende rejser må anses for at være forretningsmæssigt begrundet, og at der derfor ikke er grundlag for at anse medarbejderne som skattepligtige, og som følge heraf at pålægge selskabet at foretage indberetning af værdien.
Landsskatteretten stadfæster således i overensstemmelse med flertallet Skattestyrelsens afgørelse.
Skitur til Y1-område (pkt. 16)
Den omhandlende rejse er betalt af selskabet og værdien af rejsen overstiger grundbeløbet efter ligningslovens § 16, stk. 3, 3. pkt.
To retsmedlemmer, herunder retsformanden, finder, at de ansatte er skattepligtig af værdien af rejsen, jf. ligningslovens § 16, stk. 1 og stk. 3. Hvorefter selskabet har pligt til at indberette værdien heraf i henhold til skattekontrollovens § 7 A.
Disse to retsmedlemmer har lagt vægt på, at rejsen, ifølge programmet, i overvejende grad har været af turistmæssig karakter og det faglige indhold har været af underordnet karakter, idet der alene var fastlagt fire oplæg fordelt på de fire dage rejsen strakte sig over. Oplæggene havde en varighed af halvanden til to timer - ud over dette var der afsat tid til fri disposition og bespisning. Ifølge det fremlagte eksempel på et dagsprogram for en ansat, varer et oplæg fra kl. 8-30 - 10.00. Det faglige indhold anses, efter de foreliggende oplysninger, således at være af underordnet karakter, dette også henset til invitationens ordlyd, hvor skiområdet og hotellets faciliteter ses beskrevet, herunder at rejsen omfattede fire dages liftkort. Det forhold, at de ansatte har skullet varetage deres almindelige arbejdsfunktion under rejsen og var blevet pålagt at deltage, ses ikke at ændre herved. Det er endvidere anført af selskabet, at de ansatte har skullet fungere som turguide og tovholder. Disse to retsmedlemmer bemærker hertil, at det alene ses at være to ud af fire oplæg, som selskabet stod for på den pågældende rejse.
Ifølge retspraksis forudsætter skattefrihed en konkret og direkte sammenhæng med selskabets indkomsterhvervelse. De to retsmedlemmer finder ikke, at der foreligger dokumentation eller sandsynliggørelse af en sådan direkte og konkret sammenhæng mellem den ansattes deltagelse, det faglige indhold på rejsen og selskabets indkomsterhvervelse, at rejsen kan betragtes som erhvervsmæssig og derved medføre skattefrihed. De to retsmedlemmer bemærker, at det forhold, at selskabets formål kan anses som forretningsmæssigt begrundet under hensyn til at markedsføre og synliggøre selskabet over for kunder og leverandører, ikke i sig selv kan ændre herved, jf. SKM2011.256.BR.
Et retsmedlem finder, efter forklaringerne på retsmødet at afholdelse af de pågældende rejser må anses for at være forretningsmæssigt begrundet, og at der derfor ikke er grundlag for at anse medarbejderne som skattepligtige, og som følge heraf at pålægge selskabet at foretage indberetning af værdien.
Landsskatteretten stadfæster således i overensstemmelse med flertallet Skattestyrelsens afgørelse.
Skitur til Y2-by (pkt. 17)
Den omhandlende rejse er betalt af selskabet og værdien af rejsen overstiger grundbeløbet efter ligningslovens § 16, stk. 3, 3. pkt.
To retsmedlemmer, herunder retsformanden, finder, at de ansatte er skattepligtig af værdien af rejsen, jf. ligningslovens § 16, stk. 1 og stk. 3. Hvorefter selskabet har pligt til at indberette værdien heraf i henhold til skattekontrollovens § 7 A.
Disse to retsmedlemmer har lagt vægt på, at rejsen, ifølge programmet, i overvejende grad har været af turistmæssig karakter og det faglige indhold har været af underordnet karakter, idet der alene var fastlagt fire oplæg fordelt på de tre til fire dage rejsen strakte sig over. Tre oplæg var fastsat til kl. 16.30 og et enkelt oplæg var fastsat til kl. 17.30. Varigheden af oplæggene er ikke angivet i programmet. Ud over oplæggene var der alene fastsat tid til bespisning, den øvrige tid må således forudsættes at have været til fri disposition. Det faglige indhold anses, efter de foreliggende oplysninger, således at være af underordnet karakter, dette også henset til invitationens ordlyd, hvor skiområdet og hotellets faciliteter ses beskrevet, herunder at rejsen omfattede liftkort til alle dage. Det forhold, at de ansatte har skullet varetage deres almindelige arbejdsfunktion under rejsen og var blevet pålagt at deltage, ses ikke at ændre herved. Det er endvidere anført af selskabet, at de ansatte har skullet fungere som turguide og tovholder, ligesom selskabet har fremlagt et eksempel på et dagsprogram for en ansat. Disse to retsmedlemmer bemærker hertil, at det alene ses at være et ud af fire oplæg, som selskabet stod for på den pågældende rejse.
Ifølge retspraksis forudsætter skattefrihed en konkret og direkte sammenhæng med selskabets indkomsterhvervelse. De to retsmedlemmer finder ikke, at der foreligger dokumentation eller sandsynliggørelse af en sådan direkte og konkret sammenhæng mellem den ansattes deltagelse, det faglige indhold på rejsen og selskabets indkomsterhvervelse, at rejsen kan betragtes som erhvervsmæssig og derved medføre skattefrihed. De to retsmedlemmer bemærker, at det forhold, at selskabets formål kan anses som forretningsmæssigt begrundet under hensyn til at markedsføre og synliggøre selskabet over for kunder og leverandører, ikke i sig selv kan ændre herved, jf. SKM2011.256.BR.
Et retsmedlem finder efter forklaringerne på retsmødet at afholdelse af de pågældende rejser må anses for at være forretningsmæssigt begrundet, og at der derfor ikke er grundlag for at anse medarbejderne som skattepligtige, og som følge heraf at pålægge selskabet at foretage indberetning af værdien.
Landsskatteretten stadfæster således i overensstemmelse med flertallet Skattestyrelsens afgørelse.
Skitur til Y2-kommune (pkt. 18)
Den omhandlende rejse er betalt af selskabet og værdien af rejsen overstiger grundbeløbet efter ligningslovens § 16, stk. 3, 3. pkt.
To retsmedlemmer, herunder retsformanden, finder, at de ansatte er skattepligtig af værdien af rejsen, jf. ligningslovens § 16, stk. 1 og stk. 3. Hvorefter selskabet har pligt til at indberette værdien heraf i henhold til skattekontrollovens § 7 A.
Disse to retsmedlemmer har lagt vægt på, at rejsen, ifølge programmet, i overvejende grad har været af turistmæssig karakter og det faglige indhold har været af underordnet karakter, idet der alene var fastlagt fem oplæg fordelt på de tre til fire dage rejsen strakte sig over. Tre oplæg var fastsat til kl. 16.30 og to oplæg var fastsat til kl. 17.30. Varigheden af oplæggene ses ikke angivet i programmet. Ud over oplæggene var der alene fastsat tid til bespisning, den øvrige tid må således forudsættes at have været til fri disposition. Det faglige indhold anses, efter de foreliggende oplysninger, således at være af underordnet karakter, dette også henset til invitationens ordlyd, hvor skiområdet og hotellets faciliteter ses beskrevet, herunder at rejsen omfattede liftkort til alle dage. Det forhold, at de ansatte har skullet varetage deres almindelige arbejdsfunktion under rejsen og var blevet pålagt at deltage, ses ikke at ændre herved. Det er endvidere anført af selskabet, at de ansatte har skullet fungere som turguide og tovholder, ligesom selskabet har fremlagt et eksempel på et dagsprogram for en ansat. Disse to retsmedlemmer bemærker hertil, at det alene ses at være et ud af fem oplæg, som selskabet stod for på den pågældende rejse.
Ifølge retspraksis forudsætter skattefrihed en konkret og direkte sammenhæng med selskabets indkomsterhvervelse. De to retsmedlemmer finder ikke, at der foreligger dokumentation eller sandsynliggørelse af en sådan direkte og konkret sammenhæng mellem den ansattes deltagelse, det faglige indhold på rejsen og selskabets indkomsterhvervelse, at rejsen kan betragtes som erhvervsmæssig og derved medføre skattefrihed. De to retsmedlemmer bemærker, at det forhold, at selskabets formål kan anses som forretningsmæssigt begrundet under hensyn til at markedsføre og synliggøre selskabet over for kunder og leverandører, ikke i sig selv kan ændre herved, jf. SKM2011.256.BR.
Et retsmedlem finder, efter forklaringerne på retsmødet at afholdelse af de pågældende rejser må anses for at være forretningsmæssigt begrundet, og at der derfor ikke er grundlag for at anse medarbejderne som skattepligtige, og som følge heraf at pålægge selskabet at foretage indberetning af værdien.
Landsskatteretten stadfæster således i overensstemmelse med flertallet Skattestyrelsens afgørelse.
Skitur til Y2-område (pkt. 19)
Den omhandlende rejse er betalt af selskabet og værdien af rejsen overstiger grundbeløbet efter ligningslovens § 16, stk. 3, 3. pkt.
To retsmedlemmer, herunder retsformanden, finder, at de ansatte er skattepligtig af værdien af rejsen, jf. ligningslovens § 16, stk. 1 og stk. 3. Hvorefter selskabet har pligt til at indberette værdien heraf i henhold til skattekontrollovens § 7 A.
Disse to retsmedlemmer har lagt vægt på, at rejsen, ifølge programmet, i overvejende grad har været af turistmæssig karakter og det faglige indhold har været af underordnet karakter, idet der alene var fastlagt tre oplæg fordelt på de tre til fire dage rejsen strakte sig over. De tre oplæg var fastsat til kl. 16.30 og varigheden af oplæggene ses ikke angivet i programmet. Ud over oplæggene var der alene fastsat tid til bespisning, den øvrige tid må således forudsættes at have været til fri disposition. Det faglige indhold anses, efter de foreliggende oplysninger, således at være af underordnet karakter, dette også henset til invitationens ordlyd, hvor skiområdet og hotellets faciliteter ses beskrevet, herunder at rejsen omfattede liftkort. Det forhold, at de ansatte har skullet varetage deres almindelige arbejdsfunktion under rejsen og var blevet pålagt at deltage, ses ikke at ændre herved. Heller ikke for så vidt angår den ansatte, hvor det er oplyst, at han kun stod på ski i forbindelse med samlinger og frokost, henset til at den ansatte har deltaget på en rejse, hvor indholdet af rejsen i overvejende grad anses som turistmæssig karakter. Disse to retsmedlemmer bemærker, at efter det oplyste, må der således være en formodning for, modsætningsvis, at de øvrige ansatte har stået på ski udover end ved samlinger og frokoster. Det er endvidere anført af selskabet, at de ansatte har skullet fungere som turguide og tovholder. De to retsmedlemmer bemærker hertil, at det alene ses at være et ud af tre oplæg, som selskabet står for på den pågældende rejse.
Ifølge retspraksis forudsætter skattefrihed en konkret og direkte sammenhæng med selskabets indkomsterhvervelse. De to retsmedlemmer finder ikke, at der foreligger dokumentation eller sandsynliggørelse af en sådan direkte og konkret sammenhæng mellem den ansattes deltagelse og selskabets indkomsterhvervelse, at rejsen kan betragtes som erhvervsmæssig og derved medføre skattefrihed. De to retsmedlemmer bemærker, at det forhold, at selskabets formål kan anses som forretningsmæssigt begrundet under hensyn til at markedsføre og synliggøre selskabet over for kunder og leverandører, og det forhold, at en ansat har haft særlig fokus på en kunde under rejsen, ikke i sig selv kan ændre herved, jf. SKM2011.256.BR.
Et retsmedlem finder efter forklaringerne på retsmødet at afholdelse af de pågældende rejser må anses for at være forretningsmæssigt begrundet, og at der derfor ikke er grundlag for at anse medarbejderne som skattepligtige, og som følge heraf at pålægge selskabet at foretage indberetning af værdien.
Landsskatteretten stadfæster således i overensstemmelse med flertallet Skattestyrelsens afgørelse.
Skitur til Y1-område (pkt. 20)
Den omhandlende rejse er betalt af selskabet og værdien af rejsen overstiger grundbeløbet efter ligningslovens § 16, stk. 3, 3. pkt.
To retsmedlemmer, herunder retsformanden, finder, at de ansatte er skattepligtig af værdien af rejsen, jf. ligningslovens § 16, stk. 1 og stk. 3. Hvorefter selskabet har pligt til at indberette værdien heraf i henhold til skattekontrollovens § 7 A.
Disse to retsmedlemmer har lagt vægt på, at rejsen, ifølge programmet, i overvejende grad har været af turistmæssig karakter og det faglige indhold har været af generel og underordnet karakter, idet der alene var fastlagt fem oplæg fordelt på de fire dage rejsen strakte sig over. Oplæggene havde en varighed af alt fra to til tre timer - ud over dette var der afsat tid til fri disposition og bespisning. Deltagerne havde således ifølge programmet en halv dag på dag 1 og dag 4 til fri disposition, ligesom eftermiddagene på dag 2 og dag 3 var til fri disposition. Det faglige indhold anses, efter de foreliggende oplysninger, således at være af mere generel og underordnet karakter, dette også henset til invitationens ordlyd, hvor skiområdet og hotellets faciliteter ses beskrevet, herunder at rejsen omfattede liftkort. Det forhold, at de ansatte har skullet varetage deres almindelige arbejdsfunktion under rejsen og var blevet pålagt at deltage, ses ikke at ændre herved. Det er endvidere anført af selskabet, at de ansatte har skullet fungere som turguide og tovholder. Disse to retsmedlemmer bemærker hertil, at det alene ses at være to ud af fem oplæg, som selskabet stod for på den pågældende rejse.
Ifølge retspraksis forudsætter skattefrihed en konkret og direkte sammenhæng med selskabets indkomsterhvervelse. De to retsmedlemmer finder ikke, at der foreligger dokumentation eller sandsynliggørelse af en sådan direkte og konkret sammenhæng mellem den ansattes deltagelse, det faglige indhold på rejsen og selskabets indkomsterhvervelse, at rejsen kan betragtes som erhvervsmæssig og derved medføre skattefrihed. De to retsmedlemmer bemærker, at det forhold, at selskabets formål kan anses som forretningsmæssigt begrundet under hensyn til at markedsføre og synliggøre selskabet over for kunder og leverandører, ikke i sig selv kan ændre herved, jf. SKM2011.256.BR.
Et retsmedlem finder, efter forklaringerne på retsmødet at afholdelse af de pågældende rejser må anses for at være forretningsmæssigt begrundet, og at der derfor ikke er grundlag for at anse medarbejderne som skattepligtige, og som følge heraf at pålægge selskabet at foretage indberetning af værdien.
Landsskatteretten stadfæster således i overensstemmelse med flertallet Skattestyrelsens afgørelse.
Skitur til Y3-område (pkt. 21)
Den omhandlende rejse er betalt af selskabet og værdien af rejsen overstiger grundbeløbet efter ligningslovens § 16, stk. 3, 3. pkt.
To retsmedlemmer, herunder retsformanden, finder, at de ansatte er skattepligtig af værdien af rejsen, jf. ligningslovens § 16, stk. 1 og stk. 3. Hvorefter selskabet har pligt til at indberette værdien heraf i henhold til skattekontrollovens § 7 A.
Disse to retsmedlemmer har lagt vægt på, at rejsen, ifølge programmet, i overvejende grad har været af turistmæssig karakter og det faglige indhold har været af underordnet karakter, idet der alene var fastlagt fire oplæg fordelt på de tre til fire dage rejsen strakte sig over. Varigheden af oplægget den første aften var ikke fastsat og de tre øvrige oplæg var i tidsrummet kl. 9.00 til 13.00. Den øvrige tid er ifølge programmet fastsat til ski. Det faglige indhold anses, efter de foreliggende oplysninger, således at være af underordnet karakter, dette også henset til invitationens ordlyd, hvor skiområdet og hotellets faciliteter ses beskrevet. Rejsens faglige indhold ses således ikke nærmere beskrevet. Det forhold, at de ansatte har skullet varetage deres almindelige arbejdsfunktion under rejsen og var blevet pålagt at deltage, ses ikke at ændre herved. Det er endvidere anført af selskabet, at de ansatte har skullet fungere som turguide og tovholder, ligesom selskabet har fremlagt et eksempel på et dagsprogram for en ansat. Disse to retsmedlemmer bemærker hertil, at det alene ses at være et ud af fire oplæg, som selskabet stod for på den pågældende rejse og varigheden af dette oplæg ses ikke nærmere fastsat.
Ifølge retspraksis forudsætter skattefrihed en konkret og direkte sammenhæng med selskabets indkomsterhvervelse. De to retsmedlemmer finder ikke, at der foreligger dokumentation eller sandsynliggørelse af en sådan direkte og konkret sammenhæng mellem den ansattes deltagelse, det faglige indhold på rejsen og selskabets indkomsterhvervelse, at rejsen kan betragtes som erhvervsmæssig og derved medføre skattefrihed. De to retsmedlemmer bemærker, at det forhold, at selskabets formål kan anses som forretningsmæssigt begrundet under hensyn til at markedsføre og synliggøre selskabet over for kunder og leverandører, ikke i sig selv kan ændre herved, jf. SKM2011.256.BR.
Et retsmedlem finder efter forklaringerne på retsmødet at afholdelse af den pågældende rejse må anses for at være forretningsmæssigt begrundet, og at der derfor ikke er grundlag for at anse medarbejderen som skattepligtige, og som følge heraf at pålægge selskabet at foretage indberetning af værdien.
Landsskatteretten stadfæster således i overensstemmelse med flertallet Skattestyrelsens afgørelse.
Skitur til Y4-område (pkt. 22)
Den omhandlende rejse er betalt af selskabet og værdien af rejsen overstiger grundbeløbet efter ligningslovens § 16, stk. 3, 3. pkt.
To retsmedlemmer, herunder retsformanden, finder, at de ansatte er skattepligtig af værdien af rejsen, jf. ligningslovens § 16, stk. 1 og stk. 3. Hvorefter selskabet har pligt til at indberette værdien heraf i henhold til skattekontrollovens § 7 A.
Disse to retsmedlemmer har lagt vægt på, at rejsen, ifølge programmet, i overvejende grad har været af turistmæssig karakter og det faglige indhold har været af underordnet karakter, idet der alene var fastlagt tre oplæg fordelt på de fire dage rejsen strakte sig over. Varigheden af oplæggene var ikke angivet i programmet, hverken med angivelse af start eller slut tidspunkt. På 1. og 4. dagen var der ikke indlagt oplæg, hvorved disse dage må forudsættes at have været til fri disposition, lige såvel som den øvrige tid på 2. og 3. dagen. Det faglige indhold anses, efter de foreliggende oplysninger, således at være af underordnet karakter, dette også henset at det fremgår af invitationen, at liftkort blev udleveret ved ankomst, men det nærmere indhold af de faglige oplæg fremgår ikke. Det forhold, at de ansatte har skullet varetage deres almindelige arbejdsfunktion under rejsen og var blevet pålagt at deltage, ses ikke at ændre herved. Det er endvidere anført af selskabet, at de ansatte har skullet fungere som turguide og tovholder, ligesom selskabet har fremlagt et eksempel på et dagsprogram for en ansat. Disse to retsmedlemmer bemærker hertil, at det alene ses at være et ud af tre oplæg, som selskabet stod for på den pågældende rejse og varigheden heraf er ikke angivet.
Ifølge retspraksis forudsætter skattefrihed en konkret og direkte sammenhæng med selskabets indkomsterhvervelse. De to retsmedlemmer finder ikke, at der foreligger dokumentation eller sandsynliggørelse af en sådan direkte og konkret sammenhæng mellem den ansattes deltagelse og selskabets indkomsterhvervelse, at rejsen kan betragtes som erhvervsmæssig og derved medføre skattefrihed. De to retsmedlemmer bemærker, at det forhold, at selskabets formål kan anses som forretningsmæssigt begrundet under hensyn til at markedsføre og synliggøre selskabet over for kunder og leverandører, ikke i sig selv kan ændre herved, jf. SKM2011.256.BR.
Et retsmedlem finder, efter forklaringerne på retsmødet at afholdelse af de pågældende rejser må anses for at være forretningsmæssigt begrundet, og at der derfor ikke er grundlag for at anse medarbejderne som skattepligtige, og som følge heraf at pålægge selskabet at foretage indberetning af værdien.
Landsskatteretten stadfæster således i overensstemmelse med flertallet Skattestyrelsens afgørelse.
Skitur til Y2-by (pkt. 23)
Den omhandlende rejse er betalt af selskabet og værdien af rejsen overstiger grundbeløbet efter ligningslovens § 16, stk. 3, 3. pkt.
To retsmedlemmer, herunder retsformanden, finder, at de ansatte er skattepligtig af værdien af rejsen, jf. ligningslovens § 16, stk. 1 og stk. 3. Hvorefter selskabet har pligt til at indberette værdien heraf i henhold til skattekontrollovens § 7 A.
Disse to retsmedlemmer har lagt vægt på, at rejsen, ifølge programmet, i overvejende grad har været af turistmæssig karakter og det faglige indhold har været af underordnet karakter, idet der alene var fastlagt en række oplæg en formiddag ud af de fire dage rejsen strakte sig over. Der ses således alene at være angivet et fagligt indhold på 3. dagen, hvor der var fire oplæg i tidsrummet fra kl. 8.00 til 12.00. De øvrige dage samt den resterende tid på 3. dagen, må således forudsættes at have været til fri disposition. Det faglige indhold anses, efter de foreliggende oplysninger, således at være af underordnet karakter, dette også henset til invitationen, hvor skiområdet, afterski og hotellet ses beskrevet, men det faglige indhold af oplæggene ses ikke nærmere uddybet. Det forhold, at de ansatte har skullet varetage deres almindelige arbejdsfunktion under rejsen og var blevet pålagt at deltage, ses ikke at ændre herved. Det er endvidere anført af selskabet, at de ansatte har skullet fungere som turguide og tovholder, ligesom selskabet har fremlagt et eksempel på et dagsprogram for en ansat. Disse to retsmedlemmer bemærker hertil, at det alene ses at være et ud af fire oplæg, som selskabet stod for på den pågældende rejse og oplæggets varighed ses alene at have varet en time.
Ifølge retspraksis forudsætter skattefrihed en konkret og direkte sammenhæng med selskabets indkomsterhvervelse. De to retsmedlemmer finder ikke, at der foreligger dokumentation eller sandsynliggørelse af en sådan direkte og konkret sammenhæng mellem den ansattes deltagelse og selskabets indkomsterhvervelse, at rejsen kan betragtes som erhvervsmæssig og derved medføre skattefrihed. Oplysningen, om at der konkret blev indgået en aftale og lukket igangværende ordrer på rejsen, kan ikke ændre herved, henset til at der ikke er fremlagt dokumentation herfor eller at det er sandsynliggjort, at disse oplysninger kan henføres til rejsen. De to retsmedlemmer bemærker, at det forhold, at selskabets formål kan anses som forretningsmæssigt begrundet under hensyn til at markedsføre og synliggøre selskabet over for kunder og leverandører, ikke i sig selv kan ændre herved, jf. SKM2011.256.BR.
Et retsmedlem finder, efter forklaringerne på retsmødet at afholdelse af de pågældende rejser må anses for at være forretningsmæssigt begrundet, og at der derfor ikke er grundlag for at anse medarbejderne som skattepligtige, og som følge heraf at pålægge selskabet at foretage indberetning af værdien.
Landsskatteretten stadfæster således i overensstemmelse med flertallet Skattestyrelsens afgørelse.
Cykeltur til Y3-by (pkt. 24)
Den omhandlende rejse er betalt af selskabet og værdien af rejsen overstiger grundbeløbet efter ligningslovens § 16, stk. 3, 3. pkt.
To retsmedlemmer, herunder retsformanden, finder, at de ansatte er skattepligtig af værdien af rejsen, jf. ligningslovens § 16, stk. 1 og stk. 3. Hvorefter selskabet har pligt til at indberette værdien heraf i henhold til skattekontrollovens § 7 A.
Disse to retsmedlemmer har lagt vægt på, at rejsen, ifølge programmet, i overvejende grad har været af turistmæssig karakter og det faglige indhold har været af underordnet karakter, idet der alene var fastlagt et strategimøde to morgener ud af de fire dage rejsen strakte sig over. Varigheden af de to strategimøder var ikke angivet, men henset til at møderne startede kl. 09.00 og der efterfølgende henholdsvis var frokost kl. 11.30 og afgang på cykeltur kl. 10.00, må varigheden anses at være begrænset. Endvidere bemærkes det, at indholdet af strategimøderne ikke ses angivet, hvorved der ikke er dokumentation for, at indholdet har været af faglig relevans. Det faglige indhold anses, efter de foreliggende oplysninger, således at være af underordnet karakter, dette også henset til invitationen, hvor området omkring Y3-by og hotellets faciliteter ses beskrevet.
Det forhold, at de ansatte har skullet varetage deres almindelige arbejdsfunktion under rejsen og var blevet pålagt at deltage, ses ikke at ændre herved. Det er endvidere anført af selskabet, at de ansatte har skullet fungere som turguide og tovholder, samt at det ikke har været en rejse af turistmæssig karakter, henset til at det har været en cykeltur, der grænser op til en privat interesse. De to retsmedlemmer bemærker hertil, at det alene ses at være to strategimøder på rejsens fire dage og møderne anses at have en begrænset varighed. Endvidere bemærker de to retsmedlemmer, at netop den private karakter af rejsen ikke kan føre til andet resultat end, at de ansatte er skattepligtige af rejsen - dette uafhængig af hvorvidt cykelturen foregik i Y1-land eller i Danmark.
Ifølge retspraksis forudsætter skattefrihed en konkret og direkte sammenhæng med selskabets indkomsterhvervelse. De to retsmedlemmer finder ikke, at der foreligger dokumentation eller sandsynliggørelse af en sådan direkte og konkret sammenhæng mellem den ansattes deltagelse og selskabets indkomsterhvervelse, at rejsen kan betragtes som erhvervsmæssig og derved medføre skattefrihed. De to retsmedlemmer bemærker, at det forhold, at selskabets formål kan anses som forretningsmæssigt begrundet under hensyn til at markedsføre og synliggøre selskabet over for kunder og leverandører, ikke i sig selv kan ændre herved, jf. SKM2011.256.BR.
Et retsmedlem finder, efter forklaringerne på retsmødet at afholdelse af de pågældende rejser må anses for at være forretningsmæssigt begrundet, og at der derfor ikke er grundlag for at anse medarbejderne som skattepligtige, og som følge heraf at pålægge selskabet at foretage indberetning af værdien.
Landsskatteretten stadfæster således i overensstemmelse med flertallet Skattestyrelsens afgørelse.
…
Golftur til Y4-by (pkt. 26)
Den omhandlende rejse er betalt af selskabet og værdien af rejsen overstiger grundbeløbet efter ligningslovens § 16, stk. 3, 3. pkt.
To retsmedlemmer, herunder retsformanden, finder, at de ansatte er skattepligtig af værdien af rejsen, jf. ligningslovens § 16, stk. 1 og stk. 3. Hvorefter selskabet har pligt til at indberette værdien heraf i henhold til skattekontrollovens § 7 A.
Disse to retsmedlemmer har lagt vægt på, at rejsen, ifølge programmet, i overvejende grad har været af turistmæssig karakter og det faglige indhold har været af underordnet karakter, idet der alene var fastlagt tre oplæg- et hver aften kl. 17.00 eller kl. 18.00. Varigheden af oplæggene er ikke angivet, men henset til at middagen var fastsat til henholdsvis kl. 19.00 eller kl. 20.00, må varigheden anses at være begrænset. Endvidere bemærkes det, at indholdet af de tre oplæg ikke ses nærmere beskrevet, andet end at det vil være selskabet eller en af to leverandører, der orienterer om nyheder og tiltag. Det faglige indhold anses, efter de foreliggende oplysninger, således at være af underordnet karakter, dette også henset til invitationen, hvor det fremgår, at de tre dage hovedsagelig vil blive tilbragt på golfbanen. Det forhold, at de ansatte har skullet varetage deres almindelige arbejdsfunktion under rejsen og var blevet pålagt at deltage, ses ikke at ændre herved. Heller ikke for så vidt angår den ansatte, hvor det er oplyst, at han ikke har kunnet spille golf, henset til at den ansatte har deltaget på en rejse, hvor indholdet af rejsen i overvejende grad anses at være af turistmæssig karakter.
Det er endvidere anført af selskabet, at de ansatte har skullet fungere som turguide og tovholder, samt at det ikke har været en rejse af turistmæssig karakter, henset til at det har været en tur med golf, der grænser op til en privat interesse. De to retsmedlemmer bemærker hertil, at det alene er et af de tre oplæg, som selskabet stod for og hvor varigheden heraf anses begrænset. Endvidere bemærker de to retsmedlemmer, at netop den private karakter af rejsen ikke kan føre til andet resultat end, at de ansatte er skattepligtige af rejsen - dette uafhængig af hvorvidt golfturen foregik i Y4-by eller i Danmark.
Ifølge retspraksis forudsætter skattefrihed en konkret og direkte sammenhæng med selskabets indkomsterhvervelse. De to retsmedlemmer finder ikke, at der foreligger dokumentation eller sandsynliggørelse af en sådan direkte og konkret sammenhæng mellem den ansattes deltagelse og selskabets indkomsterhvervelse, at rejsen kan betragtes som erhvervsmæssig og derved medføre skattefrihed. De to retsmedlemmer bemærker, at det forhold, at selskabets formål kan anses som forretningsmæssigt begrundet under hensyn til at markedsføre og synliggøre selskabet over for kunder og leverandører, ikke i sig selv kan ændre herved, jf. SKM2011.256.BR.
Et retsmedlem finder, efter forklaringerne på retsmødet at afholdelse af de pågældende rejser må anses for at være forretningsmæssigt begrundet, og at der derfor ikke er grundlag for at anse medarbejderne som skattepligtige, og som følge heraf at pålægge selskabet at foretage indberetning af værdien.
Landsskatteretten stadfæster således i overensstemmelse med flertallet Skattestyrelsens afgørelse.
Tur til Y5-by (pkt. 27)
Den omhandlende rejse er betalt af selskabet og værdien af rejsen overstiger grundbeløbet efter ligningslovens § 16, stk. 3, 3. pkt.
To retsmedlemmer, herunder retsformanden, finder, at de ansatte er skattepligtig af værdien af rejsen, jf. ligningslovens § 16, stk. 1 og stk. 3. Hvorefter selskabet har pligt til at indberette værdien heraf i henhold til skattekontrollovens § 7 A.
Disse to retsmedlemmer har lagt vægt på, at rejsen, ifølge programmet, i overvejende grad har været af turistmæssig karakter og det faglige indhold har været af underordnet karakter, idet der alene var fastlagt fire oplæg fordelt på de tre hele dage, der er i Y2-land. Varigheden af oplæggene ses ikke angivet i programmet, hvor alene starttidspunktet er angivet. Selskabet har oplyst, at varigheden af oplæggene var tre til fire timer, hvortil de to retsmedlemmer bemærker, at på rejsens 2. dag var der et oplæg fastlagt kl. 12.30 og et kl. 14.00 og efterfølgende afgang til Y5-by City kl. 16.00, på rejsens 3. dag var der fastlagt et oplæg kl. 9.00 og efterfølgende frokost kl. 13.00, og på rejsens 4. dag var der fastlagt et oplæg kl. 9.00 og efterfølgende frokost kl. 12.00. Det er således alene to af de i alt fire oplæg, der i realiteten kan have haft en varighed på tre til fire timer.
Det faglige indhold anses, efter de foreliggende oplysninger, således at være af underordnet karakter, dette også henset at rejsens tre hele dage foregår på Y5-by, (red.sommerlejr.nr.1.fjernet) og den primære tid er afsat til aktiviteter i forbindelse med (red.aktivitet.nr.1.fjernet) i Y5-by. Det forhold, at de ansatte har skullet varetage deres almindelige arbejdsfunktion under rejsen og var blevet pålagt at deltage, ses ikke at ændre herved. Det er endvidere anført af selskabet, at de ansatte har skullet fungere som turguide og tovholder. De to retsmedlemmer bemærker hertil, at det alene ses at være et ud af fire oplæg, som selskabet stod for på den pågældende rejse og varigheden heraf er ikke dokumenteret.
Ifølge retspraksis forudsætter skattefrihed en konkret og direkte sammenhæng med selskabets indkomsterhvervelse. De to retsmedlemmer finder ikke, at der foreligger dokumentation eller sandsynliggørelse af en sådan direkte og konkret sammenhæng mellem den ansattes deltagelse og selskabets indkomsterhvervelse, at rejsen kan betragtes som erhvervsmæssig og derved medføre skattefrihed. De to retsmedlemmer bemærker, at det forhold, at selskabets formål kan anses som forretningsmæssigt begrundet under hensyn til at markedsføre og synliggøre selskabet over for kunder og leverandører, ikke i sig selv kan ændre herved, jf. SKM2011.256.BR.
Et retsmedlem finder, efter forklaringerne på retsmødet at afholdelse af de pågældende rejser må anses for at være forretningsmæssigt begrundet, og at der derfor ikke er grundlag for at anse medarbejderne som skattepligtige, og som følge heraf at pålægge selskabet at foretage indberetning af værdien.
Landsskatteretten stadfæster således i overensstemmelse med flertallet Skattestyrelsens afgørelse."
Der er fremlagt kontoudtog fra H1 for de fleste af rejserne.
H1 har fremlagt en oversigt over udvalgte nøgletal for deres danske aktiviteter for perioden fra 2016 til 2019, herunder for så vidt angår omsætning.
De har endvidere fremlagt en oversigt med et økonomisk overblik over de af H1 afholdte ture, dog således at turen til Y3-område ikke fremgår af oversigten. Turene er beskrevet som henholdsvis skiture, cykeltur (Y3-by), golftur (Y4-by) og tur til Y5-by. Efter fradrag af to ture som ikke er en del af sagen for retten, udgør H1’s nettoudgift på rejserne i henhold til oversigten 465.363 kr. På skituren til Y2-kommune og den ene skitur til Y2-by har H1 i henhold til oversigten haft et overskud, henholdsvis på 30.071 kr. og på 12.208 kr. Oversigten indeholder tillige bl.a. en opgørelse over "2018 omsætning fra deltagende kunder" fordelt på de enkelte ture.
H1’s principale påstand fremkommer som værdien af turene for hver enkelt deltagende ansatte.
Værdien kan nærmere specificeres således:
Turen til Y1-by: | 1 deltager á 7.768 kr. | 7.768 kr. |
Turen til Y1-kommune: | 8 deltagere á 8.375 kr. | 67.000 kr. |
Den ene tur til Y1-område: | 3 deltagere á 9.742 kr. | 29.226 kr. |
Den ene tur til Y2-by: | 4 deltagere á 7.907 kr. | 31.628 kr. |
Turen til Y2-kommune: | 4 deltagere á 8.663 kr. | 34.652 kr. |
Turen til Y2-område: | 4 deltagere á 9.669 kr. | 38.676 kr. |
Den anden tur til Y1-område: | 4 deltagere á 10.990 kr. | 43.960 kr. |
Turen til Y3-område: | 2 deltagere á 8.813 kr. | 17.626 kr. |
Turen til Y4-område: | 3 deltagere á 10.025 kr. | 30.075 kr. |
Den anden tur til Y2-by: | 3 deltagere á 8.663 kr. | 25.989 kr. |
Turen til Y3-by: | 4 deltagere á 10.119 kr. | 40.476 kr. |
Turen til Y4-by: | 3 deltagere á 7.974 kr. | 23.922 kr. |
Turen til Y5-by: | 3 deltagere á 5.901 kr. | 17.703 kr. |
I alt: | | 408.701 kr. |
Parterne er enige om den beløbsmæssige opgørelse af H1’s principale påstand.
Forklaringer Der er under sagen afgivet forklaring af partsrepræsentant for H1, LM, og vidneforklaringer af PM, JJ, SK, UC, JP, SC, Y1-kommune, JU, SB og KB.
LM har forklaret, at han er (red.stilling.nr.1.fjernet) ((red.stilling.nr.1.fjernet)) i H1. Han har ansvaret for bl.a. (red.arbejdsopgave.nr.1.fjernet), (red.arbejdsopgave.nr.2.fjernet) og (red.arbejdsopgave.nr.3.fjernet). Han er oprindeligt (red.uddannelse.nr.1.fjernet) og blev (red.uddannelse.nr.2.fjernet) i (red.årstal.nr.2.fjernet). Han blev ansat hos H1 i (red.årstal.nr.3.fjernet) i firmaets (red.afdeling.nr.1.fjernet), hvor han var frem til (red.årstal.nr.1.fjernet), hvor han blev (red.stilling.nr.1.fjernet).
H1 er en (red.virksomhedsbeskrivelse.nr.1.fjernet), som blev stiftet tilbage i (red.årstal.nr.4.fjernet). Det er en (red.virksomhedstype.nr.1.fjernet), som (red.virksomhedsbeskrivelse.nr.2.fjernet). H1 har kun (red.kundetype.nr.1.fjernet). De har et stort (red.bygning.nr.1.fjernet) i Y6-by og har datterselskaber i Y3-land, Y4-land, Y5-land og Y6-land. H1 er (red.markedsposition.nr.1.fjernet) i Danmark. I 2022 havde de en omsætning på (red.omsætning.nr.1.fjernet). Deres konkurrenter er primært G3-virksomhed, G4-virksomhed og G5-virksomhed. De udvalgte nøgletal for H1’s danske aktiviteter for 2016-2019, jf. bilag 2 (ekstrakten side 417), er taget fra deres regnskaber.
Sagen trækker tråde tilbage til 2016. I begyndelsen af 2017 anmodede SKAT om oplysninger om omkostninger for 2016. SKAT fik de pågældende oplysninger. Det var ham, der sammen med H1’s skatterådgiver havde dialogen med SKAT, herunder således at det var ham, der fandt det fra SKAT’s efterspurgte materiale frem. H1 hørte først fra SKAT igen i 2019. SKAT oplyste da, at de ikke havde nået at behandle oplysningerne inden for den tidsfrist, som de havde, men de gjorde opmærksom på, at det var deres opfattelse, at studieturene var skattepligtige. De anmodede herefter om de tilsvarende oplysninger for 2018 for at lave en gennemgang af det år. SKAT interesserede sig hovedsageligt for studieturene. Hvis H1 i 2017 havde fået at vide, at SKAT mente, at turene i 2016 var skattepligtige, havde H1 genovervejet rejserne for 2018.
I begyndelsen af juni 2020 fik H1 en agterskrivelse vedrørende selskabets indberetningspligt for 2018. H1 var ikke enige med SKAT og gjorde indsigelse mod den påtænkte indberetningspligt. De holdt midt i juni 2020 et møde med SKAT. Den 1. juli 2020 var deadline for SKAT til at foretage skattemæssige ændringer for deltagerne på studieturene. H1 havde i agterskrivelsen fået en frist på fire uger til at komme med bemærkninger, men fristen udløb efter SKAT’s deadline. SKAT havde udsendt deres afgørelser om indkomstforhøjelse, inden H1 havde afgivet sine bemærkninger. Hovedparten af H1’s ansatte har klaget over SKAT’s afgørelser.
Han har ikke været involveret i turene i 2018 forud for det skattemæssige forløb, og han har således ikke noget nærmere kendskab til de pågældende ture. Turene har været afholdt også forud fra 2018. Turene har været tilrettelagt på samme måde. De går tilbage til i hvert fald 2016, men formentlig også forud herfor. Han formoder, at der er en løbende udskiftning i deltagere, alt efter hvad der er på programmet. Deres store kunder vedbliver at være de samme. Kundesiden er i vidt omfang uændret. I et vist omfang er det nok de samme kontaktpersoner for kunderne, der har deltaget i turene. Når rejserne primært ligger mellem januar og marts, skyldes det bl.a. hensynet til at kunne stå på ski. Samme leverandør eller kunde kan evt. godt komme med på flere rejser. Nogle af deltagerne vil have haft kendskab til hinanden forud for rejserne, både fra tidligere ture, men også fra samhandelsforhold.
H1 går op i at være digitale, så kunder kan lægge ordrer ind digitalt. H1 tilbyder også levering inden for en time med "(red.beskrivelse.nr.1.fjernet)", der er en løsning, som kunderne kan betjene sig af uden at være i direkte kontakt med H1’s ansatte. I det daglige er H1 derfor ikke tæt på kunderne. H1 har herefter skullet finde en anden måde at være det på. På studieturene tager de kunderne væk fra deres daglige virke, og de har kunderne for sig selv. Det giver en anden tilknytning til kunderne. På turene bor de typisk på dobbeltværelse, hvor en ansat kan komme til at dele værelse med en helt fremmed. Det er ikke en hyggetur i almindelig forstand. Kunderne er glade for turene, som de føler, at de har udbytte af. Der er efterspørgsel på turene.
De enkelte sælgere har et repræsentationsbudget, som de kan vælge at bruge på den slags ture. Typisk er det (red.stilling.nr.9.fjernet)erne, der vurderer, hvad trenden er for tiden, og hvilke leverandører de gerne vil knytte tættere til H1. På den baggrund udvælges de sælgere, der skal med på de pågældende ture. Der udvælges også kunder.
H1 bruger ikke penge på tv-reklamer, da denne form for markedsføring ikke rammer kunderne godt. Det rammer deres kunder bedre med de i sagen omhandlede rejser.
Det er hans indtryk, at der er efterspørgsel på turene også fra leverandørernes side. På turene i 2023 og 2024 har H1 tjent penge på at afholde disse ture, fordi de har kunnet løfte kunde- og leverandørbetalinger, således at der har været et overskud.
Hver enkelt kunde er tilknyttet en sælger, som arbejder inden for (red.segment.nr.1.fjernet) eller (red.segment.nr.2.fjernet). Når en kunde køber noget, kan man se, hvilken sælger der er ansvarlig for kunden. En kunde kan have været med på flere ture, og en kunde kan derfor tælle med flere gange i oversigten over omsætningen med de enkelte kunder, jf. til eksempel salgshistorikoversigten for 2018 vedrørende "deltagerne på skitur Y1-kommune" (bilag 5, ekstrakten side 421). Omsætningen per kunde kan indgå i vurderingen af, om en kunde er interessant at invitere med på turene. Sælgerne har en bonusordning, således at deres løn til dels afhænger af udviklingen i salg og avance vedrørende "deres" kunder. Sælgerne har derfor en interesse i at komme tæt på kunderne.
Rejserne er benævnt studieture for at give kunderne mulighed for at høre noget om H1 og deres leverandører. Studieelementet er de indlæg, der er på turene, fx at H1 får mulighed for at give kunder oplysninger om H1. "H1’s time" kan fx rumme et oplæg om (red.beskrivelse.nr.1.fjernet) -konceptet, der i 2018 var nyt. Disse indslag kunne godt være afholdt som et gå-hjem-møde eller lignende. Men de har set på, hvordan de kommer tættere på kunderne og har vurderet, at det sker gennem rejserne. Kunderne foretrækker nok helheden ved rejserne, herunder muligheden for at stå på ski. H1 inviterer kunder med for at sælge noget til dem og for at skabe rammerne herfor. Der har også kunnet spørges ind til kundens forretning på fx en skilift eller på en restaurant. Han ved ikke, om skiløbet var struktureret på en sådan måde, at fx ansatte og kunder stod på ski på de samme pister.
Når der i invitationen til turen til Y1-kommune (bilag D, ekstrakten side 429) står "H1 har i sædvanlig stil styr på resten", handler det om, at det ikke var første gang, at turen blev afholdt.
Han kan ikke redegøre nærmere for, hvad der ligger i "Egen guideservice" i nogle af invitationerne.
Det blev forventet, at de ansatte skulle arbejde på rejserne. De var værter og H1’s repræsentanter, og det forventedes, at de repræsenterede H1 på bedst mulig vis og gjorde alt, hvad de kunne, for at kunder og leverandører fik en god tur. At de var værter betyder, at de var "praktiske grise". Hvis der fx var en klage over et hotelværelse, ville det være H1’s ansatte, der skulle håndtere det. Nogle af deltagerne har rent faktisk været udsat for at skulle løse forskellige ting, mens de var afsted. En Ansat har i et enkelt tilfælde hjulpet en kunde med at komme på skadestuen. Derudover stod de ansatte til rådighed med arbejdsmæssig forpligtelse, hvis der opstod en situation hos H1 hjemme i Danmark, som skulle løses. H1’s ansatte har haft lov til at stå på ski, hvis der var tid til det. De blev ikke særligt aflønnet, men fik deres sædvanlige løn. De fik ikke særskilt løn for at arbejde på lørdage eller søndage, men det kunne give anledning til bonus, hvis der på rejserne blev indgået aftaler med kunderne. De ansatte blev ikke trukket feriedage. Han er ikke bekendt med, om de optjente sådanne.
På turene til bl.a. Y5-by og Y4-by stod H1 kun for ét oplæg i løbet af turen. De øvrige dage handlede det for de ansatte om at være værter. På de to nævnte ture kørte de i egne biler, og der var derfor under transporten mulighed for at tale med de kunder og leverandører, som man kørte med.
Siden 2018 har rejserne været nogenlunde uændrede, dog således at H1 forhåbentlig er blevet mere konkrete med hensyn til indholdet i rejserne.
PM har forklaret, at han er (red.stilling.nr.1.fjernet) for H1, hvilket han har været siden 2022. Hans geografiske ansvarsområde er Y5-område, med undtagelse af Y7-by, og dertil Y8-by. Han har ansvaret for (red.arbejdsopgave.nr.4.fjernet), og han har fem medarbejdere i reference. (red.arbejdsopgave.nr.4.fjernet) består af (red.arbejdsbeskrivelse.nr.1.fjernet), bl.a. H1’s (red.beskrivelse.nr.1.fjernet). (red.beskrivelse.nr.1.fjernet) medfører (red.arbejdsbeskrivelse.nr.2.fjernet). H1 har ét (red.center.nr.2.fjernet) på Y5-område, mens konkurrenterne har flere kundecentre. H1 forsøger at komme ud til deres kunder.
I 2018 var han (red.stilling.nr.3.fjernet) i H1. Han var (red.stilling.nr.3.fjernet) i (red.antal.nr.1.fjernet) år. I dette job havde han mange af de samme opgaver, som han har nu som (red.stilling.nr.1.fjernet). Forskellen er, at han nu tillige tager del i (red.arbejdsbeskrivelse.nr.3.fjernet) sammen med (red.stilling.nr.4.fjernet).
I 2018 bestod hans typiske arbejdsdag af at sørge for, at der var (red.arbejdsbeskrivelse.nr.4.fjernet). Sælgerne tog på besøg hos kunderne. Han deltog i nogle af besøgene for at bibeholde kontakten med kunderne.
Planlægningen af en af H1’s ture for leverandører og kunder starter mindst et halvt år forud for turen. Leverandørerne er medsponsorer for turene. Der er meget forberedelse og koordinering ved planlægning af turene. Når de inviterer deltagere til turene, udvælger de først kunderne, derefter leverandørerne. De vælger de kunder, hvor der er salgs- og vækstpotentiale, såkaldte "vækstkunder", og dertil andre kunder, som de ønsker at bevare relationerne til.
En tur på to dage giver gode relationer til kunderne, og turene er vigtige. Der skal mange møder til for at opnå samme relation. H1 er ikke de billigste, men de vil hjælpe kunderne med at være lønsomme.
Inden der sendes invitationer ud til kunderne, ringer han og spørger, om det er relevant for kunden at deltage. Sammen med sælgerne har han en dialog om, hvilke kunder der er relevante at invitere. De anvender bl.a. deres system "Sales Force", hvoraf kundernes faglige og private interesser fremgår. På Y5-område har de cirka 1.000 kunder. Når de sammensætter en gruppe, skal der være potentiale for H1, og gruppen skal kunne fungere. De forsøger at arrangere turene, så det ikke er de samme deltagere på alle ture. Der er gengangere, men der er også nye deltagere med.
På turene skal medarbejderne fra H1 netværke med alle og have øje for, at der er brugt nogenlunde lige lang tid på kunderne. Det primære formål med turene er at skabe relationer. Tingene lykkes bedre, når man har skabt relationerne. Medarbejderne er til stede døgnet rundt og står for alt det praktiske på turene med undtagelse af indkvartering, morgenmad og aftensmad, der er arrangeret på forhånd. De skal få alting til at falde på plads. Frokost er ikke booket. De skiture, hvor der er anført "Egen guideservice", betyder, at H1 har fået en guide til at hjælpe deltagerne rundt i terrænet.
De bor på tomands værelser. Medarbejderne fra H1 bor sammen, og kunderne bor sammen. Leverandørerne betaler deres egen billet og afholder oplæg. H1’s oplæg er planlagt hjemmefra. Det er forskelligt, om oplæggene foregår i et mødelokale eller i mindre grupper. Tanken er, at kunderne ikke skal komme hjem fra en tur, uden at de alle ved, hvad H1 kan og står for. Turene giver også kunderne et netværk internt. Efter hjemkomsten fra en tur er der i samarbejde med sælgerne meget opfølgning i forhold til kunderne.
Han deltog i turen til Y1-område i januar 2018. Deres kunder og leverandører sætter pris på, at turen indeholder en ordentlig skioplevelse. H1 bestemmer afrejsetidspunktet. Typisk strækker turene sig over nogle hverdage og dage i weekenden. De specifikke dage afhænger af, hvad de kan booke. Det er en del af "gamet", at de tager afsted i weekenden.
I forhold til programmet for turen, jf. nærmere bilag G (ekstrakten side 261263), husker han ikke, hvor lang tid præsentationen, der var programsat til mandag den 8. januar 2018 kl. 14.00-16.30 tog. Han har ikke lavet et notat om varigheden. Det kan godt være, at oplægget blev holdt oppe i terrænet i stedet for i et mødelokale. Oplægget kan også have været afholdt i restauranten eller i en skilift. Hvis oplægget blev holdt for en mindre gruppe, kan det godt være blevet afholdt før eller efter en frokost. Han ved ikke, om G6-virksomhed’s oplæg, programsat samme dag kl. 9-12, tog en, to eller tre timer. Tre timer er måske lang tid, men G6-virksomhed har i hvert fald lavet et oplæg. Workshop’en om H1 (red.beskrivelse.nr.1.fjernet), der var programsat til tirsdag den 9. januar 2018, gik ud på, at H1 skulle sikre sig, at kunderne havde downloadet app’en. Oplægget fra G7-virksomhed blev praktiseret på samme måde som oplæggene de foregående dage.
Vidnet skulle arrangere frokost for deltagerne. Nogle af disse var på skiskole, og han skulle sørge for, at også de deltog i frokosten. Det var ikke guiden, der stod for det. Vidnet skulle også hjælpe til, hvis en deltager blev skadet.
Han deltog også i turen til Y1-område i februar 2018. I forhold til programmet for turen, jf. nærmere bilag U (ekstrakten side 265-268), mener han, at præsentationen af G8-virksomhed’s produktserie, der var programsat til mandag den (red.dato.nr.1.fjernet) kl. 14.00-16.30, foregik i terrænet. De øvrige oplæg på turen blev praktiseret på samme måde. Det vigtigste for H1 var, at ingen kom hjem fra turen, uden at H1 havde fortalt dem, hvad H1 kan.
Han deltog ligeledes i turen til Y3-by i september 2018. G9-virksomhed deltog på turen som leverandør. Han mener, at de havde taletid, selvom det ikke fremgår af programmet. Inden de tog afsted på turen, havde de cykeltræning, hvor de også netværkede. Alle deltagere cykeltrænede sammen en eller to gange; ellers cykeltrænede deltagerne i mindre grupper. Ved "Strategimøde på terassen", jf. nærmere programmet for turen (bilag AB, ekstrakten side 464), var der typisk en præsentation af, hvad der skulle ske i løbet af dagen. De brugte også taletiden til at fortælle om de services, H1 kunne tilbyde, bl.a. (red.beskrivelse.nr.1.fjernet). Resten af dagen var de ude at cykle for at skabe relationer. Der er ikke så mange, der cykler så meget, at de kunne være med på turen til Y3-by. Med hensyn til henvisningen i programmet til en tidligere cykeltur til Y9-by var det ikke nøjagtig den samme gruppe, som var med i Y9-by, men der var gengangere.
H1 har ikke betalt ham ekstra for at deltage i turene, og han har ikke optjent afspadsering. I 2018 havde han en bonusordning, hvor han fik bonus for mersalg. Turene giver ham mulighed for at få mere forretning igennem og at lære kunderne at kende. Hans job er ikke et 8-16 job. Turene er del af hans interessetimer, som skaber relationer og salg. H1 forventer, at turene laves, da det er relations salg. Han forventer også, at hans sælgere i et mindre omfang deltager i turene.
En af deres kunder, G10-virksomhed, deltog på en af deres ture i 2018. I 2018 omsatte H1 for (red.omsætning.nr.2.fjernet). på denne kunde. I 2023 var omsætningen steget til (red.omsætning.nr.3.fjernet)., og i 2024 forventer de, at omsætningen bliver på (red.omsætning.nr.4.fjernet). En anden af deres kunder, G11-virksomhed, deltog i bl.a. turen til Y3-by. I 2018 omsatte H1 for (red.omsætning.nr.5.fjernet) og i 2023 for (red.omsætning.nr.6.fjernet) til denne kunde. H1 kan også have haft kunder, hvor omsætningen er faldet.
Han havde ikke regnet med, at han ville blive beskattet af turene. Han tager afsted på turene, hvilket han fortsat gør, da det er vigtigt for H1’s forretning. Han har deltaget i rejserne i cirka 10 år. Han har været på en til et par ture om året. I årene med Corona var der ingen ture. Der har kun været én gang, hvor han har haft en sælger med som kollega, ellers har kollegaen været en (red.stilling.nr.3.fjernet). Det har ikke været en sur pligt at deltage på turene, da relationen betyder meget i hans hverdag. Hvis han holder ferie, er det med familie og venner.
Han vil anslå, at 60-70 % af de kunder og leverandører, der deltog i rejserne i 2018, var nogen, han før havde rejst med, og som han også efterfølgende har rejst med.
Når han er afsted på tur, har han samtidig via telefon og mail håndteret akutte henvendelser fra kunder og sælgere i Danmark. Det kunne fx være at give en projektpris til en kunde. Når han er på tur i en weekend, står han ikke mere til rådighed, end han gør, når han er i Danmark.
JJ har forklaret, at han er ansat som (red.stilling.nr.5.fjernet) hos H1, hvilket han har været de seneste ca. 10 år. Det er primært inden for (red.segment.nr.1.fjernet). Han har ansvaret for (red.kundestørrelse.nr.1.fjernet) i det Y6-område, og han er en del af et team med syv (red.stilling.nr.5.fjernet). Han har typisk 6-8 kundebesøg om ugen. Man kan sige, at han er (red.arbejdsbeskrivelse.nr.5.fjernet).
Han har to gange været på en af H1’s ture med leverandører og kunder, en gang i 2018 og en gang i 2019. Hans chef har stået for rejserne.
De syv (red.stilling.nr.5.fjernet) deltager normalt skiftevis på turene. Da han står på ski, blev han spurgt, om han ville deltage i turen til Y2-kommune i 2018.
Han foreslog tre-fire kundeemner, der kunne deltage på den pågældende tur.
Kunderne var nogle, H1 gerne ville have et tættere samarbejde med. Det er H1, der vælger, hvilke leverandører der skal med. H1 har leverandører, hvis produkter de er eneforhandler af, og det er et "selling point" at have de leverandører med. Først vælges leverandørerne, derefter kunderne, da der skal være opbakning fra leverandørerne til turene. Medarbejderne i H1 deltager på turene i forhold til, hvad de kan byde ind med, fx golf, racerløb eller ski. H1 får mest ud af turene, når medarbejderen fra H1 selv kan være med til aktiviteten.
Da han skulle med på turen til Y2-kommune, hentede han to kunder på vejen til Y10-by, hvor de fløj fra. Når leverandørerne holdt et oplæg, sørgede han for, at flest muligt var samlet. Alle var gode til at dukke op. De fleste dukkede op.
På turen var der håndbold i fjernsynet, og de flyttede derfor rundt på programmet. Mens han var afsted på turen, havde han fortsat kunderne i Danmark, som han skulle løse opgaver for. På turen stod han bl.a. for at blande deltagerne til frokost, så der blev skabt relationer på kryds og tværs. Opgaven er at være en slags "praktisk gris". På hele turen var der erhvervsdrøftelser. Han havde bl.a. drøftelser med en kunde om kundens levering til et butikscenter, og det endte med, at ordren blev lagt hos H1. Det er svært at sige, hvornår aftalen præcist blev indgået på turen.
Når der i programmet for turen til Y2-kommune (bilag O, ekstrakten side 443) står "H1 info -", er det tid, hvor H1 bl.a. kunne vise, hvordan man bestiller en (red.beskrivelse.nr.1.fjernet) til levering fra (red.bygning.nr.1.fjernet). Oplægget "H1 info -" kan godt være blevet flyttet til lige efter morgenmaden. Der har været mødelokaler til rådighed. Han ved ikke, om de sad i et mødelokale. Det gjorde de vist.
Hans program på turene var typisk, at han efter et oplæg svarede på mails, hvorefter han tog med deltagerne på ski og derefter arrangerede frokost. Efter frokost kørte han på ski med andre deltagere. Om eftermiddagen besvarede han mails igen.
Leverandørernes oplæg blev afholdt i mødelokaler eller i et afgrænset område af restauranten. Der var også en del leverandører, der havde deres produkter med.
Han sendte dagligt en mail til sine kolleger, der havde primært kundeansvar, med information om, hvilke kunder han havde talt med. Hans kolleger fulgte derefter op. Han fulgte op på egne kunder. Han arrangerede også møder mellem leverandørerne og kunderne. Det gør en kæmpe forskel for samarbejdet med en kunde, at man har været på tur sammen. Det giver noget bedre "klister" til kunden. Leverandørerne har haft nemmere ved at booke kundemøder efter en tur.
Han fik ikke løntillæg eller afspadsering for at deltage i turene. Han er fast månedslønnet. Han har haft en bonusordning, men den er han udtrådt af. Han kunne lade være med at deltage i turen, men det var positivt for ham at komme tættere på kunderne. Han blev bedt om at deltage på turen. Hvis han havde sagt nej, ville H1 have accepteret det.
SK har forklaret, at han er (red.stilling.nr.4.fjernet) i H1. Han har været i firmaet i (red.antal.nr.2.fjernet) år. Han er ansvarlig for kunder i Y7-område, herunder på Y8-område. Han har bl.a. (red.arbejdsbeskrivelse.nr.6.fjernet).
Han deltog i 2018 i henholdsvis turen til Y2-by fra den (red.periode.nr.1.fjernet) og i turen til Y4-by.
H1 vurderer, hvilke leverandører de vil have med, og derefter hvilke kunder det ville give mening at have med for at skabe værdi for disse parter. H1 matcher kunder og leverandører sammen på hotelværelserne.
H1 inviterer kunder, som de gerne vil påvirke. De sætter fx en ny kunde sammen med en gammel, loyal kunde, som kan fortælle den "gode historie" om H1 til den nye kunde. Det er det længerevarende relations skabende element, der er vigtigst.
Det er ikke en fornøjelsestur for H1’s medarbejdere at være afsted. Det er hårdt arbejde. Kunderne sænker skuldrene, og det er medarbejdernes opgave at tage sig af kunderne, fx hvis en kunde ikke har styr på flybilletten eller lignende.
Leverandører udvælges på samme måde som kunderne. De giver et noget større tilskud for at deltage, end kunderne gør. H1 holder en briefing med leverandørerne, så det afstemmes, hvad de tager med på deres indlæg i forhold til, hvad de vil påvirke. Det er H1 således forberedt på.
Under rejserne løser han også sine sædvanlige arbejdsopgaver. Telefonen er åben også under rejserne, og han benytter også mail.
Om programmet til turen til Y2-by, jf. bilag K (ekstrakten side 437), er punktet "Morgenmad/Briefing" en afstemning af dagsprogrammet. Leverandørerne introduceres, og dagens program introduceres for at få folk til at møde op til indlæg.
I tiden indtil det første programpunkt kl. 16.30 stod de primært på ski. Det er også det, som kunderne tager med for. De har mødtes til frokost, hvor de fandt et sted på bjerget at spise. Én ansat er typisk med kunderne, og en anden ansat har typisk styr på det praktiske med frokosten.
Der var på turen formentlig kunder, der gik igen fra tidligere ture. På en måde er en kunde ambassadør for nyere kunder. H1 gør meget ud af at få nye kunder med. Fordelingen af nye og gamle kunder er måske 50/50 eller deromkring.
På et H1 info-indlæg taler de typisk om H1’s service; (red.beskrivelse.nr.2.fjernet) osv. Formålet er at præsentere, hvorfor H1 er attraktiv for kunderne, selvom de måske er lidt dyrere end en konkurrent. Indlægget varer en time til halvanden. Folk møder typisk op. På efterfølgende ture er indlægget skubbet til efter morgenmaden. Leverandørernes indlæg har ca. samme længe. Leverandørerne har ofte produkter med i form af vareprøver eller lignende.
Om programmet til turen til Y4-by, jf. bilag AD (ekstrakten side 467) fungerede oplæggene på samme måde. Vidnet var på denne tur mere med som chef for to yngre medarbejdere end som vært. Han spiller ikke selv golf og havde ikke golfkort. Han var med ude på banerne og kørte med forsyninger til deltagerne. Når man er vært, skal der fx findes frokostrestauranter. Hans ledelsesmæssige opgave var at briefe de to andre om, hvordan de skulle videreføre H1’s stil og fortælle de "gode historier". H1’s time onsdag kl. 18.00 handlede om det, H1 kan og gør for kunderne. Han tror, han stod for introduktionen i oplægget, mens de to kolleger også hver havde en del af det. De daglige oplæg varede ca. en time. Indtil oplæggene blev tiden brugt til golf, inkl. transport til og fra banerne. Der er rigtig god mulighed for at have dialog på en golfbane. Han tror, at der laves rigtig mange aftaler på en golfbane.
Der er opfølgning med kunderne efter en tur. H1 har efterfølgende lavet tilbud eller fulgt op på tilbud afgivet under turene.
Vidnet har deltaget i mange ture med H1. Den første tur var en jagttur i Danmark for ca. (red.antal.nr.3.fjernet) år siden. Han har deltaget i mange skiture, måske 15. Det har typisk været skiture, som han har deltaget i. Han har efterhånden lært at stå på ski. Han er siden begyndt at stå på ski privat. Han har netop sagt til sin chef, at han gerne vil springe den næste skitur over. Chefen synes dog, at det er vigtigt, at han deltager i den kommende skitur af hensyn til kunderne.
Indlæggene på H1’s ture er typisk foregået på hotellerne i et afsnit af restauranten eller i et mødelokale. Oplæggene fra kunder og leverandører ville også kunne have været afholdt i Danmark, men værdien af oplæggene er større på turene, hvor kunder og leverandører er i et andet miljø. Han tror, at kunderne tager med, da de føler sig godt tilpas på turene, og fordi H1 har styr på detaljerne. Kunderne slapper af, og H1 kommer tættere på kunderne.
UC har forklaret, at han er sælger for G6-virksomhed. De er leverandør af (red.produkt.nr.1.fjernet) og (red.produkt.nr.2.fjernet). G6-virksomhed er blevet købt ud af G12-virksomhed.
Han deltog i 2018 i turen til Y2-kommune i januar og i turen til Y4-by i juni. Han deltog ikke i turen til Y1-område i januar. En af hans kolleger må have været med på denne tur.
G6-virksomhed har deltaget i H1’s ture for at skabe relationer til kunderne. Alt salg er blevet internetbaseret, og man kan købe (red.produkt.nr.1.fjernet) på mange hjemmesider. Der er udenlandske konkurrenter, der presser G6-virksomhed på prisen. Hvis G6-virksomhed skal kunne konkurrere, skal de skabe relationer til kunderne og fortælle om den rådgivning, som de kan give. De har været opsøgende over for H1 for at komme med på turene, og de betaler for at deltage. Når vidnet deltager på en tur, er han på arbejde, og han modtager løn. G6-virksomhed betaler for hans deltagelse.
Da han deltog i turen til Y4-by, kørte de i bil til Y4-by. Bilturen brugte han til at afdække kunderne mest muligt, herunder afdække familiemæssige forhold og kundernes interesser. Dertil afdækkede han hvilke projekter, kunden havde. Hvis G6-virksomhed ikke fik noget ud af at deltage i H1’s ture, ville de ikke deltage.
I forbindelse med turene bliver der indgået aftaler. Nogle gange indgås aftalerne efter, at de er kommet hjem. Han indgik på turen til Y4-by en konkret aftale med en (red.stilling.nr.5.fjernet) fra Y11-by, som han gik med. (red.stilling.nr.5.fjernet) fortalte om et projekt med (red.projekt.nr.1.fjernet). De drøftede projektet, hvorefter vidnet afgav tilbud på det, og G6-virksomhed fik ordren.
På turen til Y2-kommune afholdt han den (red.dato.nr.2.fjernet) et oplæg kl. 16.30. Under oplægget fortalte han om, hvad der "rørte sig" i tiden, og hvilke nye produkter og trends der var inden for lys. Han havde ikke varer med. Det er generelt forskelligt, hvor lang tid de oplæg, han har holdt, har taget. For G6-virksomhed og ham er oplægget ligegyldigt og ikke noget værd. De deltager ikke i turene for at præsentere nye produkter eller for at holde oplæggene. Det er relationerne, der har betydning for dem, og er det afgørende. På turene hører han om, hvad kunderne fortæller om konkurrenterne. De konkrete salg sker ikke på baggrund af oplæggene. Det er ikke sikkert, at han deltog i de andres oplæg. Hvis der var noget hastende arbejde, lavede han det, mens der var disse oplæg.
G6-virksomhed har deltaget på H1’s ture i mere end (red.antal.nr.4.fjernet) år og deltager fortsat. De deltager tillige på ture med andre grossister. Vidnet var forud for sin ansættelse hos G6-virksomhed ansat hos G2-virksomhed. Han husker ikke, hvor mange af H1’s rejser han har deltaget i, men han vil tro, at det er 10-20 rejser fra midt i 2000’erne og til nu.
Han har deltaget på ski- og golfture og en enkelt tur til Y12-by. Privat står han ikke på ski, men har lært at stå på ski. Hans arbejdsgiver har betalt hans skiskole. Han spiller lidt golf. Det har været forskellige medarbejdere fra H1, der har deltaget i turene, men der var gengangere.
JP har forklaret, at han er (red.stilling.nr.6.fjernet) i og medejer af en (red.forretning.nr.1.fjernet), G13-virksomhed. Han har drevet virksomheden siden (red.årstal.nr.5.fjernet) og er tidligere eneejer.
Han deltog i 2018 på H1 studietur til Y2-by fra den (red.periode.nr.1.fjernet). Firmaet betalte for turen. Han boede på værelse med en advokat fra G14-virksomhed. I (red.branche.nr.1.fjernet) bruger man hyppigt G14-virksomhed. Det var guld værd at have adgang til at stille advokaten gratis spørgsmål i fire dage. Der var en briefing i forbindelse med morgenmaden. Han har deltaget i hele programmet. Han husker mest morgenoplæggene. Der har også været indlæg senere på dagen, men han kan ikke sige, hvor lang tid de har varet.
Han prøver at komme afsted på tur hvert år, men det er ikke nødvendigvis med H1. Det kan også foregå i regi af brancheforeningen. Det er altid skiture. Han står også på ski privat. Turene er generelt hans årlige mulighed for at forbedre sin egen forretning. I dagligdagen kan det være svært at have sparringspartnere, men det kan man få på sådan nogle ture. For ham er det årets kursus i at drive egen forretning. Han får på turene mange input fra de andre deltagere, og turene tjener sig ind hurtigt. Der er fx god tid i liften til at snakke. Tiden i liften går med faglig sparring, fx om hvad der rører sig i branchen og i forhold til (red.fagområde.nr.1.fjernet). Sådan en tur giver et godt sammenhold, og man bliver en slags soldaterkammerater. Hvis han har siddet og spist morgenmad med en leverandør, kan han også bedre tillade sig at ringe til den pågældende efter rejsen. Han oplever også, at han bliver ringet op af deltagere fra rejsen efterfølgende.
SC har forklaret, at han de seneste 13 år har været ansat i G7-virksomhed. Han er (red.stilling.nr.7.fjernet). De arbejder med (red.arbejdsbeskrivelse.nr.7.fjernet).
Han deltog ikke i turene til Y1-område hverken i januar eller februar 2018. En af hans kolleger har højst sandsynligt deltaget i disse ture.
Han deltog i turen til Y2-kommune i januar 2018. Han har været på flere skiture med H1, så de er svære at adskille. Han deltager normalt på en skitur årligt og har deltaget på skiture i hvert fald de seneste 10 år. Han står også privat på ski. Han har også deltaget på en tur til Y4-by.
Han deltog i den nævnte tur til Y2-kommune, da hans arbejdsgiver bad ham deltage. Nybegyndere på ski kan også blive bedt om at tage med. Ved at deltage i turene får G7-virksomhed netværk og relationer, og det er ikke omkostningstungt at deltage sammenlignet med omkostningerne forbundet med fx en messe. En studietur med H1 giver mere for ham, end en messe gør. Han får "superfede" relationer på turene. Det har åbnet døre for ham, og det har haft betydning for salget. H1 har spurgt G7-virksomhed, om de ville deltage.
Der kan gå op til et år fra det første møde med kunden, indtil G7-virksomhed får ordren. Udover projektsalg laver de også "over the counter" salg, så på turene kan han også lave aftaler om, at han skal komme forbi en kunde. På turene kan han følge op på kundernes projekter. Efter turene tager han opfølgningsmøder med kunderne. Han har ikke bedt H1 om tage nogle specifikke kunder med.
Det var forskelligt, om der var en præsentation fra G7-virksomhed om morgenen, eftermiddagen eller aftenen. Normalt var præsentationen dog om morgenen, hvor han viste deres (red.produkt.nr.3.fjernet) og (red.produkt.nr.4.fjernet), og hvor han havde brochurer med. Han brugte cirka 30 minutter på oplægget.
Han deltager typisk ikke i de andre leverandørers oplæg, idet han i stedet svarer på mails og ubesvarede opkald.
Udover turene med H1 tager de fra G7-virksomheds side også afsted med andre. Der er ikke så mange ture mere efter Corona.
Y1-kommune har forklaret, at han er (red.stilling.nr.8.fjernet) i H1 og har (red.arbejdsbeskrivelse.nr.8.fjernet). Han har været i H1 i 14 år og blev (red.stilling.nr.8.fjernet) i 2014.
Han deltog i 2018 i turene til henholdsvis Y2-område i januar og til Y1-by i september.
Han har taget del i planlægning af turen til Y2-område. Hans (red.stilling.nr.3.fjernet) har stået for planlægningen med rejsebureau, men det er afstemt med ham. Det gælder også med hensyn til udvælgelsen af deltagere.
H1 ved som regel, når der kommer nyheder, der kan være relevante for deres kundegrupper. På den baggrund har H1 udvalgt to eller tre leverandører til turene og efterfølgende inviteret de kunder, som nyhederne fra leverandørerne kunne være relevante for.
Der har været forskellige leverandører med til de forskellige ture. G2-virksomhed eller G15-virksomhed har altid været med. Leverandørerne har ingen indflydelse på sammensætningen af kunderne eller programmet i øvrigt. H1 giver dem muligheden for at give en kundegruppe et indblik i leverandørens muligheder. Nogle kunder anmoder selv om at komme med, men H1 vælger eksklusivt fra gang til gang, hvem der kommer med. De inviterer også potentielle kunder med, som de ikke har haft med før.
Hans rolle under en tur er at være vært. Det er meget lavpraktisk. Han samler fx kunderne op. Han har eksempelvis haft to kunder med i bilen til lufthavnen i Y10-by. Som værter byder de velkommen. De får snakken i gang og sørger for at holde agendaen. Det handler om at få tre dage med nogle af deres allerstørste kunder og komme til at tale forretning. Der tales også om andre ting, fx sport, men der tales rigtig meget forretning. Det er uanset, om det er i en lift, ved morgenmaden eller til en briefing. Medarbejderne fra H1 er meget på, og de passer også samtidig deres sædvanlige arbejdsforpligtelser. Telefonen ringer, og hverdagen kører videre. Der svares på mails, og det, der ikke kan vente, laves om aftenen eller natten. Der er blevet indgået konkrete aftaler, når de har været afsted. Omsætningen for de kunder som de rejste med i 2018, er fra 2018 til 2019 steget med (red.omsætning.nr.5.fjernet). Der var tale om en væsentlig større omsætningsstigning end med H1’s øvrige kunder.
For H1 handler det om at opbygge relationer. Normalt har de måske en ejerleder i en time, men på en rejse har de den pågældende i tre dage plus rejsetiden. Det er god markedsføring for H1. Efter turen er der opfølgning med kunderne. Når man mødes i forskellige sammenhænge, har man en snak med dem. På rejserne er der også tid til at slappe af og hygge sig.
Der har også været situationer med problemstillinger, som de har fået løst på sådanne ture. Han husker ingen konkrete situationer, men de har mange dagligdags problemstillinger vedrørende transport eller priser, hvor kunden måske ikke synes, at H1 er attraktiv nok. Det får man så snakket om, og H1 kan forklare, hvorfor situationen er, som den er. Det er ikke ferie. Man er på fra morgen til aften.
Han står også på ski privat. Det har ingen betydning for ham personligt, om han på en tur med H1 er på ski. Det handler om, at det er en mulighed for at være sammen med kunderne. Skiturene havde også været afholdt, inden han startede i H1 i 2010. De blev afholdt i hans afdeling frem til 2020.
Med hensyn til programmet til turen til Y2-område, jf. bilag S (ekstrakten side 449) var det H1, der stod for briefingen om morgenen. Det indebar at fortælle om dagens program og nøglepunkter, der skulle overholdes, herunder hvor de skulle mødes til frokost og lignende.
Et år havde de fået en ny leverandør af arbejdstøj med. De orienterede på turen om, hvordan H1 kunne simplificere og effektivisere den måde, deres kunder købte arbejdstøj på.
Folk har overvejende været til stede til H1’s indlæg. H1 har kørt det relativt stramt. Et indlæg har varet 45-60 minutter. Det kan også have varet halvanden time. Det gælder også leverandørernes indlæg.
Han har boet på værelse med egne medarbejdere og leverandører, men ikke med kunder. De har generelt forsøgt at blande deltagerne, da en del af konceptet på rejserne er, at alle lærer nogle nye mennesker at kende.
Turen til Y1-by var arrangeret af brancheforeningen G1-virksomhed (G1-virksomhed). Han deltog med sin ægtefælde. Det var tidligere kutyme i den pågældende brancheforening, at ægtefælder var med. (red.forening.nr.1.fjernet) er en af de største kundegrupper, inden for det ansvarsområde, han har. I den forening er der en bred kreds af (red.forening.nr.1.fjernet), både store og små, og også konkurrenter til H1. På G1-virksomhed’s rejser er der bredere deltagelse end på H1’s rejser. Det var vigtigt at være med på G1-virksomhed’s rejser, da deltagerne typisk er en vigtig kundegruppe. Formålet med turen for ham var at tale med kunder og leverandører. Han sidder med salg og har ikke så meget kontakt med leverandørerne i dagligdagen. Sådan en rejse betød, at han kunne få mulighed for at have en dialog med dem. På turen deltog et bestyrelsesmedlem fra G16-virksomhed, som H1 hidtil kun havde solgt for ca. 34.000 kr. til. Fra 2018 til 2019, efter rejsen til Y1-by, købte G16-virksomhed for (red.beløb.nr.2.fjernet). kr. hos H1. Den omsætning har de siden fastholdt.
Om fredagen den 28. september 2018 var de på G2-virksomhed’s (red.center.nr.1.fjernet). Ingen af tidsangivelserne holdt pga. trafik. De brugte et par timer hver vej bare på transport. Desuden var det en stor gruppe rejsende, og det hele gik lidt langsomt. G2-virksomhed servicerede alle (red.arbejdsområde.nr.1.fjernet) i det sydlige Y7-land. På centret var der masser af (red.produkt.nr.5.fjernet) og (red.produkt.nr.6.fjernet). De var inde bag de lukkede døre og se, hvordan processerne var bygget op. Det var et fagligt arrangement.
Selv om H1 ikke var arrangør af turen, havde han alligevel praktiske funktioner som fx at fortælle, hvor der skulle spises frokost. G1-virksomhed er en lille organisation, og de kunne ikke stå for det hele. H1 var medsponsor til middagen om fredagen. Om torsdagen hvor der var fritid, var hans hustru endnu ikke ankommet. Han har på det tidspunkt formentlig varetaget sine daglige arbejdsopgaver. Programmet afspejler i øvrigt, det der faktisk foregik.
H1’s ture har været afholdt længe. Han har vendt med sin chef, om de får udbytte af dem, og de er nået frem til, at det gør de.
Turene handler om at netværke. Det er forberedt på forhånd, hvem de skal søge at sidde sammen med til frokost, så de kan få en snak med en bestemt kunde. Det er indstuderet og planlagt.
De deltagende leverandører blev altid udvalgt fra deres top 10 leverandører. Top 10-gruppen har stort set været konstant fra 2014 til 2020. Over årene har H1 haft 6-7 forskellige leverandører med. G2-virksomhed har haft den samme repræsentant med hver gang, men de andre leverandører har haft forskellige repræsentanter med. Af H1’s ansatte var det som regel (red.stilling.nr.3.fjernet) og en (red.stilling.nr.5.fjernet), der var med. Yngste (red.stilling.nr.5.fjernet) ville også kunne komme med. Nogle af de kunder der kom med på turene, var udvalgt, fordi de var store, og H1 mente, der var et vækstpotentiale med dem. De havde også kunder med, som de ingen omsætning havde med endnu. De har et stort kundepotentiale af tage af. G16-virksomhed har aldrig været med på H1’s skiture.
JU har forklaret, at han er indehaver af virksomheden G17-virksomhed, hvilken virksomhed han startede op i (red.årstal.nr.6.fjernet). Han startede i en kælder og har nu (red.antal.nr.5.fjernet) ansatte. H1 har været leverandør til virksomheden siden opstarten. Virksomheden producerer (red.produkt.nr.5.fjernet) i Y13-by og Y14-by, og de leverer til (red.arbejdsområde.nr.2.fjernet) i Danmark og i udlandet.
Sammen med G17-virksomheds (red.stilling.nr.3.fjernet), nu medindehaver, SJ, deltog vidnet i turen til Y2-område i januar 2018. G17-virksomhed betalte for deltagelsen. Vidnet deltog ikke i andre af H1’s ture i 2018.
De deltog for at få et kommercielt udbytte og for at få en tættere relation til leverandørerne. Udover at de stod på ski, talte de med leverandørerne og med medarbejderne fra H1. Leverandørerne G2-virksomhed og G15-virksomhed deltog også på turen. Efter hans opfattelse var der ting hos H1, der ikke fungerede ordentligt, og det fik han talt med Y1-kommune fra H1 om på turen. Det var nemmere at få tid til at tale med ham på turen, end det var hjemme i Danmark. Vidnets sigte med at deltage i turen var rent kommercielt. Han lever af sit netværk. Han kunne selv vælge, om han ville deltage i oplæggene eller stå på ski.
Han opfattede det at være på turen som at være på arbejde. På turen havde de mulighed for at tale med leverandørerne, hvis der opstod nogle problemer.
Den første skitur med H1, som vidnet deltog i, var i 2004. Han har ikke deltaget i H1’s ture alle år. Han har også deltaget på andre ture end skiture. Forud for en tur modtog han en deltagerliste, og ud fra den planlagde han, hvem han skulle tale med på turen.
På den nævnte tur til Y2-område havde SJ og vidnet sammen lavet en plan for, hvem de skulle tale med. Virksomhedens relation til H1 og andre i branchen blev endnu bedre på turen. For ham er det lige så meget arbejde at være på tur, som når han arbejder almindeligt i Danmark. Om morgenen var der en morgenbriefing, hvor deltagerne blev informeret om, hvad der skulle ske i løbet af dagen, herunder hvornår man skulle møde, hvis man ville deltage i den tekniske gennemgang om eftermiddagen. På de første ture han deltog i, var han interesseret i teknikken, men nu er han mest interesseret i at skabe netværk.
De stod på ski om formiddagen efter morgenbriefingen og igen efter frokost. Oplæggene om eftermiddagen varede op til en times tid. De fik materiale udleveret. Nogle oplæg deltog han i, andre deltog han ikke i. Han ved ikke, hvilke oplæg han deltog i. Der var deltagere, der ikke deltog. Der var ikke krav om, at man deltog.
Privat står han på ski med sin familie. H1’s ture har typisk været afholdt lige efter jul, og han har prioriteret turene. Siden 2019 har han ikke været med på dem. Der har ikke været afholdt ture siden 2020. Hvis turene bliver afholdt igen, vil han gerne deltage. Turene har højere værdi end egenbetalingen.
SB har forklaret, at han er (red.stilling.nr.9.fjernet) for afdelingen (red.fagområde.nr.1.fjernet) hos H1.
Han deltog i 2018 i januar i turen til Y2-kommune og i februar i turen til Y1-område.
Han var ikke med til at udvælge de deltagende kunder. Han kendte ikke på det tidspunkt kunderne eller leverandørerne. Hans opgave i H1 er at sælge (red.ydelse.nr.1.fjernet) til kundernes primære drift. Hans enhed var ny, og hans opgave var at være med og formidle sit forretningsområde til kunderne med hensyn til, hvad H1 kunne tilbyde af produkter og services. Fra de mødtes, benyttede han enhver lejlighed til at søge at påvirke kunder og leverandører. Det drejede sig bl.a. om at åbne en kanal til en kunde, så hans sælgere efterfølgende kunne komme ud og få solgt H1’s produkter.
På turen til Y1-område boede han på værelse med en kunde. Det var ikke afslappende og på en måde grænseoverskridende. Man var altid sammen. Vidnet mener, at de fleste fra H1 boede sammen med en kunde. Vidnet påtog sig værtsrollen, herunder således at han stod først op og gik sidst i seng. Han fik tingene til at fungere. Mens han var afsted, havde han telefonen med, og den var tændt. Medarbejdere hjemme skulle kunne komme i kontakt med ham.
Med hensyn til programmet for turen, jf. bilag U (ekstrakten side 265-268) husker han ikke, om de stod på ski søndag eftermiddag den 25. februar 2018. Han husker oplæggene på turen, men ikke om han deltog i dem. Han husker ikke, hvor de blev afholdt, eller hvor lang tid de tog. De kan være blevet afholdt i terrænet eller på hotellet. Sådan plejer det at være på turene.
Præsentationen mandag formiddag husker han ikke, om han var med i. G8-virksomhed er leverandør af (red.produkt.nr.7.fjernet), og han havde kontakten til den leverandør. Han havde derfor særlig fokus på dem. G8-virksomhed havde på denne tur ikke taget deres bus med udstyr med, men var fløjet sammen med de andre deltagere. G8-virksomhed har andre gange taget deres bus med udstyr med, hvor de har lavet et egentligt messeområde. Det har vidnet været med til. Han kan ikke huske, om de fulgte programmet om mandagen. Han havde ikke så meget med G18-virksomhed at gøre. Han husker ikke, om han deltog i deres præsentation om tirsdagen. Det samme gør sig gældende med G9-virksomheds præsentation om onsdagen.
Han solgte ikke noget på turen, men han aftalte med flere, at de skulle følge op efter turen, fx kontaktes af en af hans sælgere.
Om indlæggene på turen til Y2-kommune har han forklaret, at han ikke havde noget at gøre med disse leverandører, men han deltog i H1’s info. Han havde ikke relationer til de deltagende kunder og leverandører, men han deltog for at skabe relationer. Leverandører af (red.varetype.nr.1.fjernet) havde han ingen interesse i, men kunderne skulle han skabe relationer til.
Hans enhed blev opstartet i 2015. Han har været med på en del ture, og turene i 2018 var ikke de første, han var med på. Der har ikke været andre (red.produkt.nr.7.fjernet) leverandører med end G8-virksomhed. Han har typisk været afsted en gang om året. Han er blevet bedt om at tage med som led i sit arbejde. Han skulle have etableret en ny forretningsenhed, som skulle levere stor vækst, og det lykkedes fra begyndelsen. Det skyldes bl.a., at de over for kunder får gjort opmærksom på deres kunnen, og det er sket gennem turene. Han deltager også på messer i Danmark. G8-virksomhed deltager også i messer rundt omkring. G8-virksomhed er en af deres største leverandører. Alle de ture han har været på, har været på ski. Han står også på ski privat. Han har aldrig sagt nej til at deltage på en tur. Han deltager på turene, da det er en del af hans arbejde, og da det skaber værdi. Da han startede specialafdelingen op, var han med i alt, hvad han kunne overkomme, herunder i forhold til møder og messer for at promovere afdelingen.
KB har forklaret, at han er (red.stilling.nr.3.fjernet) for (red.segment.nr.1.fjernet) - (red.produkt.nr.7.fjernet) og forbrugsvarer i G8-virksomhed. H1 er en af deres gode kunder, og de har haft et stærkt samarbejde i snart 10 år. Han har været på flere studieture med H1. Han kan ikke huske, om han var med på turen til Y1-område i februar 2018.
Det er god forretning for G8-virksomhed at deltage i H1’s ture, da det skaber vækst. H1 er vært for nogle kunder, som G8-virksomhed er interesseret i, og som de kan præsentere deres løsninger for. På turene har G8-virksomhed et set-up med et højt fagligt indhold, hvor de præsenterer deres løsninger. Der er en teoretisk gennemgang med PowerPoint og også en praktisk hands on, hvor kunderne får mulighed for at se produkterne fysisk.
De gange han har deltaget, har han pakket en kassebil med (red.produkt.nr.7.fjernet) for at deltagerne kunne se (red.produkt.nr.7.fjernet). Almindeligvis har medarbejderne fra G8-virksomhed ikke fløjet med de øvrige deltagere, men de er i stedet kørt med kassebilen med produkter.
Han har typisk ikke deltaget alle dage på de ture, han har været med på. Han er kommet "hurtigt ind og ud" fra turene, da han også passede sit arbejde på almindelig vis samtidig. Han var med ude at stå på ski og er også blevet for at tale med kunderne, fx over en drink. Privat står han ikke på ski.
Forud for en tur gennemgår de hos G8-virksomhed kundelisten og lægger en klar strategi for, hvem de skal tale med. Efter en tur er det nemmere at lave forretning. De går professionelt til værks og indgår ikke aftaler på turene, men der kommer tilkendegivelser om aftaler. Tilkendegivelserne kan så efterfølgende ende ud i et salg. På turene afdækker de kunderne.
Parternes synspunkter
H1 har i sit påstandsdokument anført følgende om anbringender:
"Hovedanbringender Til støtte for den nedlagte påstand gøres det helt overordnet gældende, at H1 ikke er indberetningspligtig af værdien af rejserne gennemført i 2018. Rejserne udgjorde ikke et skattepligtigt gode for de af H1’s ansatte, som deltog i rejserne.
Medarbejderne var pålagt at deltage i rejserne, modtog fuld løn i rejseperioden og løste udover de konkrete opgaver på rejsemålet ligeledes som absolut udgangspunkt egne normale arbejdsopgaver, som ikke var afhængige af fremmøde i Danmark.
For H1 var rejserne en væsentlig markedsførings- og salgskanal, som erfaringsmæssigt var væsentlig i fastholdelse og udvikling af kunderelationerne. Udgifterne var relativt lave set i forhold til udbyttet, og i en række tilfælde gav den enkelte netværksrejse overskud i form af, at tilskuddene/egenbetalingen fra de deltagende kunder og leverandører reelt oversteg omkostningen ved rejsen for H1.
En rejse, som en lønmodtager foretager for sin arbejdsgiver, er som udgangspunkt ikke skattepligtig for den ansatte, hvis rejsen er af ren erhvervsmæssig karakter, som for eksempel en forretningsrejse.
Derimod vil en rejse være skattepligtig for en ansat, hvis der er tale om en ikke-erhvervsmæssig rejse - altså en rejse, som i det væsentligste har karakter af en ferierejse.
Det beror på en helt konkret vurdering af den enkelte rejse, hvorvidt der er tale om en erhvervsmæssig rejse eller en ikke-erhvervsmæssig rejse, jf. Den juridiske vejledning, afsnit
C.A.5.16.5. Vurderingen foretages med udgangspunkt i rejsens reelle indhold, og et turistmæssigt islæt på rejsen behøver ikke have skattemæssig betydning for deltageren.
En vil rejse dermed godt kunne anses for erhvervsmæssig, selvom programmet indeholder et eller flere indslag med et turistmæssigt islæt, herunder for eksempel sightseeing, restaurantbesøg m.v. Det afgørende er, hvorvidt rejsen er erhvervsmæssig, altså foretaget i virksomhedens interesse og har haft en sammenhæng med virksomhedens indkomsterhvervelse.
Det bestrides, at de gennemførte rejser som følge af, at der var et socialt islæt i rejsens program, udgør og skal beskattes som et løngode hos de deltagende medarbejdere.
Rejsernes sociale og/eller turistmæssige islæt var af erhvervsmæssig karakter for H1 og rettet mod ikke alene selskabets ansatte men den samlede deltagergruppe. Rejsernes sociale islæt var således en integreret del af den erhvervsmæssige karakter af de omhandlede rejser og planlagt netop med henblik på at bringe de enkelte medarbejdere og H1 tættere på selskabets kunder og leverandører.
De ansatte var pålagt af H1 at deltage i rejserne gennemført i 2018. Deltagelsen i rejsen udgjorde for den enkelte ansatte fuld arbejdstid og var lønnet arbejde. Dette uanset hvorvidt rejsen strakte sig ind over weekender eller helligdage. Dette var tilfældet uanset om rejsen var arrangeret af H1 eller af selskabets samarbejdspartnere.
Det var H1 som arbejdsgiver der, for hver enkelt rejse, helt konkret udvalgte den eller de specifikke ansatte, som deltog i rejsen og repræsenterede H1 i forbindelse hermed. Denne udvælgelse skete med grundlag i hvilke kunder og leverandører, der deltog i den enkelte rejse og med hensyn til, hvorvidt de(n) ansatte havde eller havde haft igangværende projekter med de kunder og/eller samarbejdspartnerne, som deltog på rejsen.
Der var ingen tilfældigheder i forhold til hvilke af selskabets ansatte, der deltog i rejserne gennemført i 2018. Tværtimod var H1’s udvælgelse af de ansatte, som deltog i rejserne, foretaget på baggrund af en konkret vurdering af, hvem de øvrige deltagere på den pågældende rejse var.
Formidlingen og markedsføringen af H1’s ydelser på de enkelte rejser skete normalt både via konkrete drøftelser og samtaler med såvel eksisterende som nye potentielle kunder og samarbejdspartnere såvel som ved faglige oplæg af de deltagende medarbejdere for de øvrige deltagere.
Herudover fungerede H1´s ansatte normalt som tovholdere på rejsen, og havde til opgave at stå til rådighed for de øvrige deltagere på rejsen i tilfælde af spørgsmål eller problemer.
Det gøres gældende, at det arbejde, som de ansatte udførte på rejserne gennemført i 2018, havde indtægtsskabende karakter for H1 og var fuldt ud erhvervsmæssigt. Arbejdet udført på rejserne i 2018 medførte, at H1’s omsætning ved de allerede eksisterende kunder, som deltog i rejserne, i langt overvejende grad enten steg eller fastholdt samme niveau i de efterfølgende år.
Ligeledes bidrog de ansattes arbejde på rejserne i 2018 til, at H1 i de efterfølgende år fik en række nye kunder, med deraf følgende omsætning for selskabet.
For den enkelte medarbejder var rejsen ikke et løngode af skattepligtig karakter, men en arbejdsopgave vedkommende konkret blev pålagt og skulle løse som en del af sin ansættelse i øvrigt. Der er intet grundlag for at gennemføre en beskatning af rejsens værdi hos den enkelte medarbejder.
Der er enkelte fakta og bemærkninger i relation til de konkrete rejser. Det fastholdes for hver enkelt rejse, at der ikke er grundlag for at anse omkostningen ved rejsen som et løngode tilgået den enkelte medarbejder. Dette med grundlag i ovenstående anbringender. Supplerende bemærkes følgende om de enkelte konkrete rejser:
Rejse til Y1-by (pkt. 12 i Landsskatterettens afgørelse af 28. oktober 2021)
Rejsen til Y1-by var arrangeret af G1-virksomhed, der er brancheorganisationen for de danske (red.erhverv.nr.1.fjernet).
De deltagende på rejsen var hovedsageligt ejere, direktører og ledende medarbejdere fra (red.erhverv.nr.1.fjernet), samt enkelte repræsentanter fra udenlandske produktionsselskaber.
Kundegruppen udgør over kr. (red.beløb.nr.1.fjernet) af den årlige omsætning i H1 og er en vigtig kundegruppe for selskabet. H1 pålagde (red.stilling.nr.8.fjernet) for (red.fagområde.nr.2.fjernet), Y1-kommune, der er selskabets øverste (red.ansvarsområde.nr.5.fjernet), at deltage i rejsen til Y1-by.
Y1-kommune havde - som øverste (red.ansvarsområde.nr.5.fjernet) - til opgave at godkende kontrakter indgået med virksomheder fra denne kundegruppe, idet kontrakterne ofte skulle indeholde særlige vilkår m.v.
Det er i H1 fast politik, at såfremt en kontrakt med en kunde skal indeholde særlige vilkår, som adskiller sig fra selskabets standardvilkår, skal en (red.stilling.nr.8.fjernet) deltage i forhandlingerne og godkendelsen af kontrakten.
For at en (red.stilling.nr.8.fjernet) med succes kan indgå i forhandlingerne m.v., kræver det selvsagt, at denne har/er i løbende kontakt med virksomhederne i den pågældende kundegruppe. De personlige relationer og evnen til at udvise en klar forståelse for den omhandlede kundegruppes særlige erhvervsudfordringer og forhold er selvsagt - naturligvis suppleret af konkurrencedygtige priser og varer - afgørende for udfaldet af den konkrete kontrakts forhandlinger.
Y1-kommune fik, ved at deltage i rejsen til Y1-by, mulighed for at styrke H1’s relationer til allerede eksisterende kunder samt for at skabe en relation til eksempelvis ejeren, direktøren eller en ledende medarbejder ved potentielle nye kunder.
Det bemærkes, at der, ud over såvel eksisterende som nye potentielle kunder og samarbejdspartnere, ligeledes deltog direkte konkurrenter til H1 på rejsen til Y1-by. Rejsedeltagelsen var således ligeledes relevant i relation til at positionere sig i forhold til konkurrenter overfor eksisterende og potentielle kunder.
Y1-kommune’s deltagelse på rejsen til Y1-by bidrog således også til at sikre, at H1 ikke mistede allerede eksisterende kunder til konkurrenten samt at forøge muligheden for, at eventuelle nye potentielle kunder valgte at indgå en aftale med H1 fremfor konkurrenten.
I forbindelse med rejsen blev indgået en aftale med en større Y9-område virksomhed, som ikke tidligere var kunde ved H1. I de efterfølgende år handlede kunden hos H1 for samlet ca. kr. (red.beløb.nr.2.fjernet).
Ud over Y1-kommune’s arbejdsopgaver som repræsentant for H1 på rejsen til Y1-by, varetog han under rejsen sine normale opgaver, herunder afslutningen af en aftale om salg til et større (red.projekt.nr.1.fjernet) ved G19-virksomhed, håndtering af en truende reklamation fra to store kunder og andre foreliggende opgaver.
Det bestrides, at det ved vurderingen af, hvorvidt rejsen var erhvervsmæssig, kan tillægges betydning, at der i programmet for rejsen til Y1-by (bilag B), som var fastlagt af arrangøren G1-virksomhed, alene fremgår et enkelt indslag af faglig karakter.
Rejsen til Y1-kommune, Y2-land (pkt. 15 i Landsskatterettens afgørelse af 28. oktober 2021)
Rejsen til Y1-kommune i Y2-land blev arrangeret af H1. Det fremgår af invitationen til rejsen (bilag D), at der var tale om en studietur "krydret med ski", og at rejsen varede fra den (red.periode.nr.2.fjernet)
Der deltog i alt 43 personer i rejsen til Y1-kommune. Personerne bestod af 31 kunder, 4 leverandører, samt 8 ansatte fra H1 (bilag 3).De 8 ansatte fra H1 som deltog i rejsen til Y1-kommune var:
(red.stilling.nr.10.fjernet), NC
(red.stilling.nr.3.fjernet), KJ
VJ
NM
LS
NH
KM
JG
H1 pålagde de ansatte at deltage i rejsen til Y1-kommune, idet det var de ansatte, som havde ansvaret for og kontakten til de kunder og samarbejdspartnere, som deltog i rejsen til Y1-kommune.
Det fremgår af programmet for rejsen til Y1-kommune (bilag E), at der alle dage - med undtagelse af den 14. marts 2018, som var en rejsedag - var faglige indslag i form af oplæg fra henholdsvis G9-virksomhed, G20-virksomhed, G21-virksomhed, H1 og G14-virksomhed.
Oplæggene fra de enkelte virksomheder var - som det fremgår af programmet - programsat til henholdsvis kl. 8.30, kl. 16.30 og kl. 21.00 den 15. og 16. marts 2018 samt til kl. 8.30, den 17. marts 2018. Årsagen til at der kun var et enkelt fagligt oplæg lørdag den 17. marts 2018, var, at deltagerne rejste hjem denne dag.
Det gøres gældende at det faktum at der ved udgiftsrapporterne for såvel denne som andre rejser er anført "skitur" eller lignende - eksempelvis Y5-by" m.v. - ikke skal tillægges afgørende betydning. Hvis rejserne internt alle benævntes "studietur", "netværksrejse" eller andet ville det være svært at finde rundt i de enkelte bilag fra rejse til rejse og det er ganske enkelt mindre mundret og ligefremt. Det bestrides, at det i forhold til denne eller andre rejser skal tillægges nogen form for betydning, hvorvidt bogholderiet og deltagerne blot benyttede korte præcise henvisninger til de enkelte rejser.
Konkret medførte drøftelserne med de enkelte kunder og samarbejdspartnere på rejsen til Y1-kommune, at (red.stilling.nr.10.fjernet), NC indgik en aftale med henholdsvis G22-virksomhed til en værdi af (red.beløb.nr.3.fjernet), en aftale med G23-virksomhed om salg af (red.produkt.nr.8.fjernet), der udgør ca. 50% af omsætningen generet fra G23-virksomhed, samt en aftale med G24-virksomhed vedrørende et projekt ved navn " (red.projektnavn.nr.1.fjernet)", der medførte en omsætning i størrelsesordenen (red.beløb.nr.3.fjernet) for H1.
Tilsvarende medførte drøftelserne, gennemført på rejsen til Y1-kommune, at (red.stilling.nr.3.fjernet) KJ indgik en aftale med G25-virksomhed om opdatering af et (red.system.nr.1.fjernet), en aftale om et morgenmøde med G26-virksomhed samt en aftale med G27-virksomhed vedrørende et (red.anlæg.nr.1.fjernet).
Rejsen til Y1-område (pkt. 16 i Landsskatterettens afgørelse af 28. oktober 2011)
Rejsen til Y1-område i Y1-land blev arrangeret af H1. Det fremgår af invitationen til rejsen (bilag G), at der var tale om en studietur med mulighed for at stå på ski. Rejsen varede fra den (red.periode.nr.3.fjernet).
Der deltog i alt 20 personer i rejsen til Y1-område. Personerne bestod af 15 kunder, 2 leverandører, samt 3 ansatte fra H1 (bilag 3).
De 3 ansatte fra H1 som deltog i rejsen til Y1-område var:
PK
PM
LT
Det fremgår af programmet for rejsen til Y1-område (bilag G), at der alle dage - med undtagelse af den 7. januar 2018, som var en rejsedag - var faglige indslag i form af oplæg og workshops.
Det var de ansatte fra H1, der - som tovholdere på rejsen - havde ansvaret for, at de faglige oplæg de enkelte dage blev gennemført i overensstemmelse med programmet (bilag G).
Ligeledes skulle de ansatte som tovholdere stå til rådighed for de deltagende kunder og samarbejdspartnere i tilfælde af eventuelle spørgsmål eller problemstillinger.
Udover at fungere som tovholdere på rejsen, havde de ansatte ligeledes ansvaret for at underbygge og fastholde forhold til eksisterende kunder samt at markedsføre H1 over for nye potentielle kunder og samarbejdspartnere.
Rejsen til Y2-by (pkt. 17 i Landsskatterettens afgørelse af 28. oktober 2021)
Rejsen til Y2-by i Y8-land blev arrangeret af H1. Det fremgår af invitationen til rejsen (bilag J), at der var tale om en studietur "krydret med ski", og at rejsen varede fra den (red.periode.nr.4.fjernet).
Der deltog i alt 22 personer i rejsen til Y2-by. Personerne bestod af 15 kunder, 3 leverandører, samt 4 ansatte fra H1 (bilag 3).
De 4 ansatte fra H1 som deltog i rejsen til Y2-by var:
SK
LB
OA
MT
Det fremgår af programmet for rejsen til Y2-by (bilag K), at der alle dage - med undtagelse af den 9. januar 2018 og den 13. januar 2018, som var rejsedage - var faglige indslag i form af oplæg fra henholdsvis H1, G28-virksomhed, G21-virksomhed og G14-virksomhed.
Det var de ansatte fra H1, der - som tovholdere på rejsen - havde ansvaret for at de faglige oplæg de enkelte dage blev gennemført i overensstemmelse med programmet (bilag K). Ligeledes stod de ansatte selvsagt til rådighed for de deltagende kunder og samarbejdspartnere i tilfælde af eventuelle spørgsmål eller problemstillinger.
Ud over at fungere som tovholdere på rejsen, havde de ansatte ansvaret for at udbygge og fastholde forholdet til eksisterende kunder samt at markedsføre H1’s over for nye potentielle kunder og samarbejdspartnere.
Rejsen til Y2-kommune (pkt. 18 i Landsskatterettens afgørelse af 28. oktober 2021)
Rejsen til Y2-kommune i Y8-land blev arrangeret af H1. Det fremgår af invitationen til rejsen (bilag N), at der var tale om en studietur "krydret med ski", og at rejsen varede fra den (red.periode.nr.5.fjernet).
Der deltog i alt 29 personer i rejsen til Y2-kommune. Personerne bestod af 21 kunder, 4 leverandører, samt 4 ansatte fra H1 (bilag 3).
De 4 ansatte fra H1 som deltog i rejsen til Y2-kommune var:
LB
SM
JJ
SB
H1 pålagde ovenstående ansatte at deltage i rejsen til Y2-kommune, idet det var de ansatte, som havde ansvaret for og kontakten til de kunder og samarbejdspartnere, som deltog i rejsen til Y2-kommune.
Det fremgår af programmet for rejsen til Y2-kommune (bilag O), at der alle dage - med undtagelse af den 16. januar 2018 og den 20. januar 2018, som var rejsedage - var faglige indslag i form af oplæg fra henholdsvis H1, G6-virksomhed, G21-virksomhed, G29-virksomhed og G20-virksomhed.
Det var de ansatte fra H1, der - som tovholdere på rejsen - havde ansvaret for, at de faglige oplæg de enkelte dage blev gennemført i overensstemmelse med programmet (bilag O). Ligeledes stod de ansatte til rådighed for de deltagende kunder og samarbejdspartnere i tilfælde af eventuelle spørgsmål eller problemstillinger.
Udover at fungere som tovholdere på rejsen, havde de ansatte ansvar for at udbygge og fastholde forholdet til eksisterende kunder samt at markedsføre H1’s over for nye potentielle kunder og samarbejdspartnere.
Formidlingen og markedsføringen af H1’s ydelser fandt sted gennem såvel de faglige oplæg, afholdt på rejsen, som ved konkrete samtaler med de enkelte kunder og samarbejdspartnere, som deltog i rejsen til Y2-kommune.
Rejsen til Y10-område (pkt. 19 i Landsskatterettens afgørelse af 28. oktober 2021)
Rejsen til Y10-område i Y8-land blev arrangeret af H1. Det fremgår af invitationen til rejsen (bilag R), at der var tale om en VIP-studietur med mulighed for at stå på ski. Rejsen varede fra den (red.periode.nr.4.fjernet)
Der deltog i alt 22 personer i rejsen til Y10-område. Personerne bestod af 16 kunder, 2 leverandører, samt 4 ansatte fra H1 (bilag 3).
De 4 ansatte fra H1 som deltog i rejsen til Y10-område var:
IJ
(red.stilling.nr.8.fjernet), Y1-kommune
(red.stilling.nr.3.fjernet) for (red.fagområde.nr.3.fjernet), PO
VJ
H1 pålagde ovenstående ansatte at deltage i rejsen til Y10-område, idet det var de ansatte, som havde ansvaret for og kontakten til de kunder og samarbejdspartnere, som deltog i rejsen til Y10-område.
Det fremgår af programmet for rejsen til Y10-område (bilag S), at der alle dage - med undtagelse af den 9. januar 2018 og den 13. januar 2018, som var rejsedage - var faglige indslag i form af oplæg fra henholdsvis H1, G2-virksomhed og G15-virksomhed.
Det var de ansatte fra H1, der - som tovholdere på rejsen - havde ansvaret for, at de faglige oplæg de enkelte dage blev gennemført i overensstemmelse med programmet (bilag S). Ligeledes skulle de ansatte løbende stå til rådighed for de deltagende kunder og samarbejdspartnere i tilfælde af eventuelle spørgsmål eller problemstillinger.
Udover at fungere som tovholdere på rejsen, havde de ansatte ligeledes ansvaret for at udbygge og fastholde forholdet til eksisterende kunder samt at markedsføre H1 over for nye potentielle kunder og samarbejdspartnere der deltog på rejsen.
Formidlingen og markedsføringen af H1’s ydelser fandt sted gennem såvel faglige oplæg, afholdt på rejsen, som ved konkrete samtaler med de enkelte kunder og samarbejdspartnere, som deltog i rejsen til Y10-område.
I den forbindelse skal det særligt fremhæves, at PO - som (red.stilling.nr.3.fjernet) for (red.fagområde.nr.3.fjernet) - blev pålagt af H1 at have et særligt fokus på G30-virksomhed repræsentant på rejsen, KJ. H1 havde i perioden op til rejsen til Y10-område oplevet en kraftig forøgelse af selskabets omsætning hos G30-virksomhed, som man ønskede at fastholde og forøge om muligt.
Rejsen til Y1-område (pkt. 20 i Landsskatterettens afgørelse af 28 oktober 2021)
Rejsen til Y1-område i Y1-land blev arrangeret af H1. Det fremgår af invitationen til rejsen (bilag U), at der var tale om en studietur med mulighed for at stå på ski. Rejsen varede i (red.periode.nr.6.fjernet).
Der deltog i alt 22 personer i rejsen til Y1-område. Personerne bestod af 15 kunder, 3 leverandører, samt 4 ansatte fra H1 (bilag 3).
De 4 ansatte fra H1 som deltog i rejsen til Y1-område var:
PK
PM
LT
SB
H1 pålagde ovenstående ansatte at deltage i rejsen til Y1-område, idet det var de ansatte, som havde ansvaret for og kontakten til de kunder og samarbejdspartnere, som deltog i rejsen til Y1-område.
Formidlingen og markedsføringen af H1’s ydelser på rejsen skete såvel gennem faglige oplæg, afholdt på rejsen, som ved konkrete samtaler med de enkelte kunder og samarbejdspartnere, som deltog i rejsen til Y1-område.
SB havde på rejsen fået til opgave af H1 at have særligt fokus på at fremme H1’s tiltag "H1 (red.beskrivelse.nr.3.fjernet)." SB afholdt som led heri en række møder med de kunder, som deltog på rejsen til Y1-område. Møderne dannede efter hjemkomst grundlag for det videre salgsarbejde og der blev efterfølgende indgået aftaler med størstedelen af de kunder, som havde deltaget i rejsen til Y1-område.
Rejsen til Y3-område (pkt. 21 i Landsskatterettens afgørelse af 28. oktober 2021)
Rejsen til Y3-område i Y8-land blev arrangeret af H1. Det fremgår af invitationen til rejsen (bilag X), at der var tale om en studietur med mulighed for at stå på ski. Rejsen varede fra den 6. januar 2018 til den 9. januar 2018.
Der deltog i alt 14 personer i rejsen til Y3-område, herunder 2 ansatte fra H1. De to ansatte som deltog fra H1 var ST og JB.
Rejsen til Y4-område (pkt. 22 i Landsskatterettens afgørelse af 28. oktober 2021)
Rejsen til Y4-område i Y8-land blev arrangeret af H1. Der var tale om en studietur med mulighed for at stå på ski. Rejsen varede fra den 10. januar 2018 til den 13. januar 2018.
Der deltog i alt 18 personer i rejsen til Y4-område. Personerne bestod af 13 kunder, 2 leverandører, samt 3 ansatte fra H1 (bilag 3).
De 3 ansatte fra H1 som deltog i rejsen til Y4-område var:
PR
MM
NK
Rejsen til Y2-by (pkt. 23 i Landsskatterettens afgørelse af 28. oktober 2021)
Rejsen til Y2-by i Y8-land blev arrangeret af H1. Det fremgår af invitationen til rejsen (bilag Å), at der var tale om en studietur med mulighed for at stå på ski. Rejsen varede fra den 13. januar til den 16. januar 2018.
Der deltog i alt 20 personer i rejsen til Y2-by. Personerne bestod af 14 kunder,3 leverandører, samt 3 ansatte fra H1 (bilag 3).
De 3 ansatte fra H1 som deltog i rejsen til Y2-by var:
SB
PU
(red.stilling.nr.11.fjernet) for (red.segment.nr.2.fjernet), KB
Rejsen til Y3-by (pkt. 24 i Landsskatterettens afgørelse af 28. oktober 2021)
Rejsen til Y3-by i Y1-land blev arrangeret af H1. Det fremgår af invitationen til rejsen (bilag AB), at der var tale om en studietur med mulighed for at cykle. Rejsen varede fra den 2. september 2018 til den 5. september 2018.
Der deltog i alt 16 personer i rejsen til Y3-by. Personerne bestod af 11 kunder, 1 leverandører, samt 4 ansatte fra H1 (bilag 3).
For god ordens skyld bemærkes det, at der oprindeligt skulle have deltaget i alt 20 personer i rejsen til Y3-by. Der var imidlertid 4 personer, som blev nødt til at melde afbud, hvorfor der alene deltog 16 personer i rejsen til Y3-by.
De 4 ansatte fra H1 som deltog i rejsen til Y3-by var:
PK
KK
QM
LT
Rejsen til Y4-by (pkt. 26 i Landsskatterettens afgørelse af 28. oktober 2021)
Rejsen til Y4-by i Y9-land blev arrangeret af H1. Det fremgår af invitationen til rejsen (bilag AD), at der var tale om en studietur "krydret med golf", og at turen varede fra den 19. juni 2018 til den 23. juni 2018.
Der deltog i alt 18 personer i rejsen til. Personerne bestod af 12 kunder, 3 leverandører, samt 3 ansatte fra H1 (bilag 3).
De 3 ansatte fra H1 som deltog i rejsen til Y4-by var:
SK
SM
OH
Rejsen til Y5-by (pkt. 27 i Landsskatterettens afgørelse af 28. oktober 2021)
Rejsen til Y5-by i Y2-land blev arrangeret af H1. Det fremgår af invitationen til rejsen (bilag AF), at der var tale om en studietur "Krydret med Hestekræfter", og at turen varede fra den 14. juni 2018 til den 18. juni 2018.
Der deltog i alt 12 personer i rejsen til. Personerne bestod af 7 kunder, 2 leverandører, samt 3 ansatte fra H1 (bilag 3).
De 3 ansatte fra H1 som deltog i rejsen til Y4-by var:
(red.stilling.nr.11.fjernet), JB
(red.stilling.nr.11.fjernet), ST
(red.stilling.nr.12.fjernet) (red.segment.nr.2.fjernet), PU
Det fremgår af programmet for rejsen til Y5-by (bilag AF), at der alle dage - med undtagelse af den 14. juni 2018 og den 18. juni 2018, som var rejsedage - var faglige indslag i form af oplæg fra henholdsvis H1, G31-virksomhed og G32-virksomhed.
Det var de ansatte fra H1, der - som tovholdere på rejsen - havde ansvaret for, at de faglige oplæg de enkelte dage blev gennemført i overensstemmelse med programmet (bilag AF). Ligeledes stod de ansatte til rådighed for de deltagende kunder og samarbejdspartnere i tilfælde af eventuelle spørgsmål eller problemstillinger.
Udover at fungere som tovholdere på rejsen, havde de ansatte ligeledes ansvaret for at udbygge og fastholde forholdet til eksisterende kunder samt at markedsføre H1’s over for nye potentielle kunder og samarbejdspartnere.
Formidlingen og markedsføringen af H1’s ydelser skete såvel gennem de faglige oplæg, afholdt på rejsen, som ved konkrete samtaler med de enkelte kunder og samarbejdspartnere, som deltog i rejsen til Y5-by.
Ud over de ansattes arbejdsopgaver, som repræsentanter for H1 på rejsen til Y5-by, skulle de ansatte ligeledes varetage deres normale arbejdsopgaver for H1, mens de var afsted på rejsen."
Skatteministeriet har i sit påstandsdokument anført følgende anbringender:
3.1 H1 var indberetningspligtig af værdien af rejserne
Skatteministeriet gør overordnet gældende, at Landsskatteretten med rette har fundet, at H1 skulle have foretaget indberetning til Skattestyrelsen af værdien af rejserne beskrevet i Landsskatterettens afgørelse pkt. 12, 15-24 samt 26-27 (bilag 1).
I medfør af ligningslovens § 16, stk. 1, skal vederlag i form af sparet privatforbrug medregnes ved opgørelsen af den skattepligtige indkomst, hvis godet modtages som led i et ansættelsesforhold eller som led i en aftale om ydelse af personligt arbejde i øvrigt. Det modtagne gode skal fastsættes til den værdi, som det måtte antages at koste den skattepligtige at erhverve goderne i almindelig fri handel, jf. ligningslovens § 16, stk. 3, 1. pkt.
Hvis rejser betalt af arbejdsgiveren er skattepligtige, har arbejdsgiveren pligt til at indberette værdien af rejsen til Skattestyrelsen, jf. den dagældende bestemmelse i skattekontrollovens § 7A, stk. 3 (lovbekendtgørelse nr. 1264 af 2013 med senere ændringer), jf. den dagældende indberetningsbekendtgørelse § 14, stk. 2, og stk. 4, nr. 1 (bekendtgørelse nr. 890 af 2015).
Det afgørende for, om en rejse betalt af arbejdsgiveren er skattepligtig for medarbejderen - og dermed om værdien af rejsen er indberetningspligtig for arbejdsgiveren - er ifølge retspraksis, om rejsen har været af overvejende faglig karakter, jf. SKM2010.165.VLR, SKM2010.129.VLR, SKM2007.712.ØLR og TfS1998, 578 VLR.
Det er således ikke rigtigt, når H1 anfører, at der ikke vil være grundlag "for at beskatte en ansat for dennes deltagelse i en rejse betalt af virksomheden, hvis rejsen 1) gennemføres i virksomhedens interesse og 2) har en sammenhæng med virksomhedens indkomsterhvervelse" (replikken, s. 10, 3. tekstafsnit). For det første kræves det efter praksis, jf. eksempelvis Den juridiske vejledning 2024-1, afsnit C.A. 5.16.5, at en rejse skal have en "konkret og direkte" sammenhæng med virksomhedens indkomstskabende aktiviteter for ikke at være skattepligtig for den deltagende ansatte. Rejsen skal således ikke blot have en "sammenhæng" med virksomhedens indkomsterhvervelse som anført af H1. For det andet kræves det efter praksis også, at rejsen samlet har en overvejende faglig karakter, jf. de ovennævnte domme.
Der er således heller intet grundlag for H1’s synspunkt (eksempelvis replikken, s. 20, 4. afsnit) om, at "Fradraget af udgifterne [forbundet med rejsen] indebærer i sig selv en kvalifikation af udgiften som erhvervsmæssig", idet spørgsmålene om fradragsret og skattepligt afhænger af to vidt forskellige vurderinger. Fuld fradragsret efter statsskattelovens § 6, stk. 1, litra a, er ikke ensbetydende med, at der ikke skal ske personlig beskatning for den, der modtager godet, jf. SKM2001.66.ØLR.
Rejserne, som H1’s ansatte var på, gik alle til typiske turistdestinationer, og aktiviteterne på rejserne var i henhold til rejseprogrammerne og rejseinvitationerne i al væsentlighed fritidsprægede som skiløb, cykeltur, golf, motorsport og wellness, jf. nærmere i afsnit 3.2. Samtlige centrale elementer i rejsen var således af social og turistmæssig karakter. Dertil kommer, at flere af rejserne blev afholdt under inddragelse af fritid i form af weekend. H1 har således ikke påvist, at rejserne var af overvejende faglig karakter. Tværtimod må det lægges til grund, at rejserne var af overvejende social og turistmæssig karakter.
H1 har da heller ikke bevist, at rejseprogrammerne ikke levnede mindst den afsatte tid til sociale og turistmæssige aktiviteter. Der er desuden ikke noget grundlag for H1’s udokumenterede synspunkter om (eksempelvis replikken, s. 12, fjerdesidste afsnit, vedrørende rejsen til Y1-by, pkt. 12), at indholdet af rejseprogrammerne ikke skal tillægges betydning.
Rejsernes overvejende sociale og turistmæssige karakter illustreres også af den måde, som H1 internt har behandlet rejserne på. Af H1’s egne opgørelser over indtægterne og udgifterne forbundet med rejsen (eksempelvis bilag F) fremgår posteringer med teksten "Skitur til Y1-kommune", "Skitur" og "Ski". Det er selvmodsigende, når H1 i skatteretlig henseende mener, at rejserne har karakter af en "erhvervsmæssig studietur" (eksempelvis replikken, s. 17, 3. afsnit), men på den anden side samtidig internt omtaler rejserne som bl.a. en "skitur" (eksempelvis bilag F). Det er uden relevans for disse skiftende betegnelser, når H1 påberåber sig en bogføringsforpligtelse og flere steder anfører (eksempelvis replikken, s. 16, sidste afsnit og s. 17, 1. afsnit) med mindre afvigelser i formuleringerne, at H1 "i henhold til lovgivningen [er] forpligtet til at kunne dokumentere selskabets udgifter m.v.", og at det derfor er "helt naturligt og i overensstemmelse med lovgivningen, at H1 på udgiftsrapporten for Y1-kommune (bilag F) har anført, hvad de enkelte udgifter afholdt på turen har vedrørt".
Det udelukker ikke beskatning, hvis rejserne, som påstået af H1, indeholder visse faglige elementer eller i et vist omfang tilgodeser arbejdsgiverens interesser, jf. eksempelvis SKM2010.165.VLR og SKM2010.129.VLR.
H1’s generelle - og i det hele udokumenterede - synspunkter om, at rejserne har tilgodeset selskabet ved eksempelvis at underbygge og fastholde samhandlen med allerede eksisterende kunder og samarbejdspartnere (replikken, s. 3, 6. afsnit) og ved at sikre indgåelse af konkrete aftaler med nye og eksisterende kunder (eksempelvis stævningen, s. 4, 4.-6. afsnit, og replikken, s. 13, 2. afsnit, og s. 14, 4. afsnit) udelukker således ikke, at rejserne er skattepligtige, jf. eksempelvis
KM2010.165.VLR og SKM2010.129.VLR, idet rejserne uanset var af overvejende social og turistmæssig karakter. Dette gør sig gældende, selv hvis H1 havde bevist, at der i direkte sammenhæng med rejserne var blevet indgået en eller flere konkrete kontrakter med de deltagende leverandører.
Det udelukker heller ikke beskatning, at der undervejs i rejserne blev afholdt arrangementer, som H1 konsekvent (eksempelvis replikken, s. 15, 2. afsnit efter punktopstillingen) betegner som "faglige". Det er dog udokumenteret, at disse arrangementer har haft nogen form for fagligt relevant indhold, og - med undtagelse af rejsen til Y1-by (pkt. 12), hvor der var et besøg på G2-virksomhed (red.center.nr.1.fjernet) - kan dette derfor ikke lægges til grund.
Endelig udelukker det ikke beskatning, hvis H1’s udokumenterede synspunkter om, at de ansatte var specifikt udvalgt til at deltage i de pågældende rejser, at de ansatte var pålagt at deltage i rejserne, at de ansatte fungerede som tovholdere på rejsen, at de ansatte skulle varetage deres øvrige almindelige arbejdsopgaver, og om at de ansatte havde tilsidesat deres ansættelsesretlige forpligtelser over for H1, hvis de ikke deltog i rejserne (eksempelvis stævningen, s. 3, 5. afsnit ff., og replikken, s. 19, 1. afsnit ff.), lægges til grund. Under alle omstændigheder indebærer synspunkterne ikke, at rejserne får den fornødne faglige karakter, og at rejserne dermed ikke har været af overvejende social og turistmæssig karakter.
Det er H1, som - ikke mindst som følge af rejsernes destinationer og planlagte indhold - har bevisbyrden for, at rejserne var af overvejende faglig karakter og dermed ikke er skattepligtige for deltagende ansatte, jf. bl.a. SKM2015.730.BR.
H1 har ikke med de fremlagte bilag løftet denne bevisbyrde og vil uanset indholdet af de varslede forklaringer heller ikke kunne gøre det på baggrund af dem.
3.2 De enkelte rejser
3.2.1 Rejse til Y1-by (pkt. 12)
H1’s ansatte, SL, samt dennes ledsager (ægtefælle) deltog fra den 27. september 2018 til 30. september 2018 i en rejse til Y1-by arrangeret af G1-virksomhed. Prisen pr. deltager udgjorde 7.768 kr., som blev afholdt af H1, jf. Landsskatterettens afgørelse (bilag 1), s. 13-15.
H1 har accepteret at være indberetningspligtig af værdien af ægtefællens deltagelse i rejsen, og H1 har således alene indbragt spørgsmålet om, hvorvidt H1 er indberetningspligtig af SL’s deltagelse i rejsen (stævningen, s. 2).
Af programmet for rejsen til Y1-by fremgår, at rejsen varede fra torsdag den 27. september 2018 til søndag den 30. september 2018, jf. bilag B, og dermed altså hen over en weekend.
Som det fremgår af programmet (bilag B), var der i løbet af rejsens i alt fire dage alene planlagt ét fagligt arrangement, nemlig rundvisningen hos G2-virksomhed (red.center.nr.1.fjernet) fredag den 28. september 2018. Besøgets varighed var fastlagt til at foregå om formiddagen med afgang fra hotellet kl. 8.00, rundvisning kl. 9.30, frokost kl. 12.00, hvorefter deltagerne forventedes retur på hotellet kl. 14.30. De øvrige dage bestod hovedsageligt af restaurantbesøg og sightseeing. Billederne indsat i programmet viste ligeledes alene restauranter og turistattraktioner.
Det er uden betydning for vurderingen af rejsens turistmæssige islæt - som ellers hævdet af H1 (replikken, s. 12, tredjesidste afsnit) - at H1 ikke havde nogen indflydelse på indholdet af programmet eller sammensætningen af deltagere.
Derudover har H1 hverken bevist sit synspunkt om, SL’s arbejde på rejsen resulterede i, at H1 fik en ny kunde (replikken, s. 13, 2. afsnit), eller om at manglende deltagelse fra SL havde resulteret i en omsætningsnedgang for H1 (replikken, s. 14, 4. afsnit). Under alle omstændigheder indebærer synspunkterne ikke, at rejsen får den fornødne faglige karakter, og at rejsen dermed ikke har været af overvejende social og turistmæssig karakter.
H1 har således ikke bevist, at rejsen havde en overvejende faglig karakter, jf. SKM2010.165.VLR, SKM2010.129.VLR, SKM2007.712.ØLR og TfS1998, 578 VLR. Tværtimod må det på baggrund af programmet for rejsen (bilag B) lægges til grund, at samtlige centrale elementer i rejsen var af social og turistmæssig karakter.
H1 var derfor indberetningspligtig af værdien af rejsen på i alt 7.768 kr. pr. deltager, jf. ligningslovens § 16, stk. 1, og stk. 3, og den dagældende skattekontrollovs § 7A, stk. 3.
3.2.2 Skitur til Y1-kommune (pkt. 15)
H1 arrangerede en rejse til Y1-kommune, Y2-land. På turen deltog ifølge deltagerlisten (bilag C) 43 personer, herunder 8 ansatte fra H1. De samlede udgifter vedrørende rejsen er opgjort til 360.138,14 kr., svarende til 8.375 kr. pr. deltager. H1 afholdt udgifterne til de ansattes deltagelse i rejsen, jf. Landsskatterettens afgørelse (bilag 1), s. 16.
Af rejseinvitationen (bilag D) fremgik følgende:
"Studietur 2018 "Krydret med ski"
H1 inviterer hermed på Studietur til Y1-kommune i Y2-land.
Studieturen giver dig en unik mulighed for at komme godt fra start i 2018. Hver af de 3 dage, vil H1 og vores eksterne leverandører orientere dig om deres 2018, nyheder og tiltag. De faglige indlæg giver noget med hjem i bagagen, kan bidrage til ideer og løsninger til din virksomhed og derigennem vækst til din virksomhed. Du får også mulighed for at tage en individuel snak om disse, i nogle anderledes omgivelser
Turen er "Krydret med ski", vi bor på (red.hotel.nr.1.fjernet), hvor I får ægte skin in- ski out med pisten lige udenfor vinduerne og med kun 50m. til nærmeste lift. Når vi kommer fra pisten med ømme muskler, er der på hotellet i wellnessområdet dampbad, spabad og sauna samt afslapningsoråde.
Afrejse fra Y10-by den 14. marts 2018, hjemkomst den 17. marts 2018. Vi får 3 dage på ski!
[…]
Der er naturligvis mulighed for:
Leje af ski og støvler på stedet, 3 dg. (egenbetaling), eller få egne ski med flyet kr. 350,00.
Skiskole (egenbetaling)
Liftkort til alle dage er med i prisen." …
Det fremgår således af invitationen, at en væsentlig del af rejsen bestod af skiløb.
Deltagerne fik da også liftkort til alle dagene med i prisen for turen, og hotellet lå kun 50 m fra nærmeste lift, således at deltagerne som beskrevet i rejseinvitationen kunne få en ægte "ski in - ski out"-oplevelse (bilag D). Af deltagerlisten (bilag C) fremgik videre, at de deltagende skulle angive, hvorvidt de medbragte egne ski, støvler mv., eller om de lejede dette på stedet, hvilket ligeledes viser, at formålet med rejsen først og fremmest var skiløb.
Ifølge programmet varede rejsen fra onsdag den 14. marts 2018 og frem til lørdag den 17. marts 2018 (bilag E). Det fremgår af programmet, at de planlagte oplæg den 15. og 16. marts 2018 var kl. 08:30, kl. 16:30 og kl. 21, og oplægget den 17. marts 2018 var kl. 08:30. Disse oplæg var skemalagt i ydertimerne af dagen, således at deltagerne ville få "3 dage på ski" som anført i invitationen til turen, jf. bilag D.
Der er ikke grundlag for H1’s synspunkt (replikken, s. 15, tredjesidste tekstafsnit) om, at oplæggene den 15. og 16. marts 2018 varede fra kl. 08:30-13:00 og 16:30-19:00, idet rejseprogrammet (bilag E) ikke angiver et sluttidspunkt for de enkelte oplæg.
Det er derfor heller ikke bevist, at oplæggene var skemalagt inden for en almindelig arbejdsdag (replikken, s. 16, 4. tekstafsnit), idet varigheden af oplæggene netop ikke fremgår af programmet, og - for så vidt angår oplægget den 17. marts 2018 - var skemalagt på en lørdag. H1 har da også til opfyldelse af Skatteministeriets opfordring (H1) oplyst, at "de ansatte medarbejdere, der deltog på rejsen, ikke nødvendigvis normalt arbejdede om lørdagen", idet H1 dog videre har bemærket, at denne lørdag udgjorde en normal arbejdsdag (processkrift 1, s. 2, 2. afsnit). Under alle omstændigheder er det uden betydning for vurderingen af rejsens karakter, om oplæggene var skemalagt inden for normal arbejdstid eller ej.
Det fremgår da også af opgørelsen over indtægterne og udgifterne forbundet med rejsen (bilag F), at H1 selv opfattede rejsen som en skitur og ikke en studietur. Af opgørelsen fremgår eksempelvis flere bogførte posteringer med teksten "Skitur til Y1-kommune", "Skitur" og "Ski".
H1 har ikke bevist sine synspunkter (replikken, s. 17, næst- og tredjesidste afsnit) om, at de hævdede drøftelser på rejsen resulterede i indgåelsen af konkrete aftaler, og under alle omstændigheder indebærer synspunkterne ikke, at rejsen får den fornødne faglige karakter, og at rejsen dermed ikke har været af overvejende social og turistmæssig karakter.
H1 har således ikke bevist, at rejsen havde en overvejende faglig karakter. Tværtimod må det på baggrund af både deltagerlisten (bilag C), rejseinvitationen (bilag D), programmet for rejsen (bilag E) og opgørelsen over indtægterne og udgifterne forbundet med rejsen (bilag F) lægges til grund, at samtlige centrale elementer i rejsen var af social og turistmæssig karakter.
H1 var derfor indberetningspligtig af værdien af rejsen på i alt 8.375 kr. pr. deltager.
3.2.3 Skitur til Y1-område (pkt. 16)
H1 arrangerede en rejse til skisportsstedet Y1-område, Y1-land. På turen deltog 20 personer, herunder 3 ansatte fra H1. De samlede udgifter vedrørende rejsen er opgjort til 194.850,30 kr. svarende til 9.742 kr. pr. deltager. H1 afholdt udgifterne for de ansattes deltagelse i rejsen, jf. Landsskatterettens afgørelse (bilag 1), s. 18.
Af rejseinvitationen og -programmet (bilag G) fremgik følgende:
" Vi har hermed fornøjelsen at invitere på studietur til (red.skisportssted.nr.1.fjernet) / Y1-område:
[…]
"(red.navn.nr.1.fjernet)" er navnet på skiområdet, der, med sin unikke placering på grænsen mellem Y1-region og Y1-provins, kan tilbyde varieret skiløb, hvor alle kan være med. Omgivet af Alpernes høje toppe og (red.bjergkæde.nr.1.fjernet)’s bratte klipper er det stedet for enhver med hang til (red.nationalitet.nr.1.fjernet) til (red.nationalitet.nr.1.fjernet) alpehygge.
[…]
(red.hotel.nr.2.fjernet)
Stort 4 stjernet hotel med super beliggenhed lige overfor hovedlifterne og skiskoleområdet i Y1-område. 116 gode værelser og masser af faciliteter står til rådighed for hotellets gæster. Bar, pizzeria, restaurant, lege- og spillerum, natklub, rygeområde, fitness rum og stort wellness område med pool er blandt
faciliteterne. Alle værelser har eget wc/bad, telefon, satellit tv, værdiboks og minibar.
Prisen inkluderer:
[…]
4 dages liftkort Egen guideservice Prisen inkluderer ikke: […]
Egne medbragte ski" …
Rejsen varede fra søndag den 7. januar 2018 til onsdag den 10. januar 2018, jf. bilag G.
Det fremgik af programmet, at søndag den 7. januar 2018 (som var en rejsedag) var til fri disposition efter kl. 15:00, at tirsdag den 9. januar 2018 var til fri disposition efter kl. 13:00, samt at onsdag den 10. januar 2018 var til fri disposition indtil kl. 13:00, jf. bilag G. I løbet af rejsens fire dage, blev der alene afholdt fire oplæg, som hver havde en varighed på mellem 2 timer og 3 timer.
Henset til, at der i programmet var afsat betydelig tid til "fri disposition", og at programmet i øvrigt alene indeholdt få - relativt korte - oplæg, viser programmets sammensætning, at formålet med rejsen var skiløb. Tilsvarende fokuserer beskrivelsen af rejsen, jf. bilag G, på ski- og hotelfaciliteterne. Deltagerne fik også liftkort til alle dagene med i prisen for turen, ligesom der medfulgte guideservice.
Det fremgår da også af opgørelsen over indtægterne og udgifterne forbundet med rejsen (bilag H), at H1 selv opfattede rejsen som en skitur og ikke en studietur. Af opgørelsen fremgår eksempelvis flere bogførte posteringer med teksten " Skirejse uge 2", " Studietur uge 2 øst Ski uge 2" og "skitur".
Der er intet grundlag for H1’s synspunkt (replikken, s. 20, 4. afsnit) om, at "Fradraget af udgifterne [forbundet med rejsen] indebærer i sig selv en kvalifikation af udgiften som erhvervsmæssig", jf. SKM2001.66.ØLR. Synspunktet har derfor ingen relevans ved vurderingen af rejsens karakter.
H1 har således ikke bevist, at rejsen havde en overvejende faglig karakter. Tværtimod må det på baggrund af både rejseinvitationen og programmet for rejsen (begge bilag G) samt opgørelsen over indtægterne og udgifterne forbundet med rejsen (bilag H) lægges til grund, at samtlige centrale elementer i rejsen var af social og turistmæssig karakter.
H1 var derfor indberetningspligtig af værdien af rejsen på i alt 9.742 kr. pr. deltager.
3.2.4 Skitur til Y2-by (pkt. 17)
H1 arrangerede en rejse til skisportsstedet Y2-by, Y8-land. På turen deltog ifølge deltagerlisten (bilag I) i alt 22 personer, herunder 4 ansatte fra H1. De samlede udgifter vedrørende rejsen er opgjort til 173.961,38 kr. svarende til 7.907 kr. pr. deltager. H1 afholdt udgifterne for de ansattes deltagelse i rejsen, jf. Landsskatterettens afgørelse (bilag 1), s. 18-19.
Af rejseinvitationen (bilag J) fremgår følgende:
"Invitation
Studietur 2018 "Krydret med ski"
Studieturen giver dig en unik mulighed for at komme godt fra start i 2018. Hver af de 3 dage, vil H1 og vores eksterne leverandører orientere dig om deres 2018, nyheder og tiltag. De faglige indlæg giver dig noget med hjem i bagagen, kan bidrage til ideer og løsninger til din virksomhed og derigennem vækst til din virksomhed. Du får også mulighed for at tage en individuel snak om disse, i nogle anderledes omgivelser.
Turen er "Krydret med ski", vi bor på (red.hotel.nr.3.fjernet), hvor I får ægte ski in - ski out med pisten lige udenfor vinduerne og med kun 10 m. til nærmeste lift. Når vi kommer fra pisten med ømme muskler, er der på hotellet i wellnessområdet - dampbad, spabad og sauna samt afslapningområde.
Afrejse fra Y10-by den 9. januar 2018, hjemkomst den 13. januar 2018.
Vi får 3 dage på ski!
[…]
Der er naturligvis mulighed for:
Leje af ski og støvler på stedet, 3 dg. (egenbetaling), eller få egne ski med flyet kr. 350,00.
Skiskole (egenbetaling)
Liftkort til alle dage er med i prisen.
Husk at meddele ved tilmeldingen, hvad du ønsker af ovenstående." …
Af programmet for rejsen (bilag K) fremgår, at der alene var fire oplæg på turen, som varede fra den (red.periode.nr.4.fjernet), og at oplæggene alle dage startede kl. 16:30, hvorefter der var middag kl. 19:00. Det nærmere indhold af oplæggene fremgår ikke af programmet. De ansatte havde således alle dage hele dagen på ski, hvilket da netop også var det, som der reklameredes med i invitationen til turen, jf. bilag J.
De ansatte havde da også så meget fri tid til disposition, at de kunne deltage i skiskole, ligesom liftkort til alle dage var med i prisen. Af deltagerlisten (bilag I) fremgår, at de deltagende skulle angive, hvorvidt de medbragte egne ski, støvler mv., eller om de lejede dette på stedet. Om aftenen havde de ansatte desuden mulighed for at tilbringe tiden i hotellets wellness-afdeling, jf. bilag J.
Det fremgår da også af opgørelsen over indtægterne og udgifterne forbundet med rejsen (bilag L), at H1 selv opfattede rejsen som en skitur og ikke en studietur. Af opgørelsen fremgår eksempelvis flere bogførte posteringer med teksten "skirejse uge 2", "trøjer til skitur" og "Ski uge 2".
H1 har således ikke bevist, at rejsen havde en overvejende faglig karakter. Tværtimod må det på baggrund af både rejseinvitationen (bilag J), rejseprogrammet (bilag K), deltagerlisten (bilag I) og opgørelsen over indtægterne og udgifterne forbundet med rejsen (bilag L) lægges til grund, at samtlige centrale elementer i rejsen var af social og turistmæssig karakter.
H1 var derfor indberetningspligtig af værdien af rejsen på i alt 7.907 kr. pr. deltager.
3.2.5 Skitur til Y2-kommune (pkt. 18)
H1 arrangerede en rejse til skisportsstedet Y2-kommune, Y8-land. På turen deltog ifølge deltagerlisten (bilag M) 29 personer, herunder 4 ansatte fra H1. De samlede udgifter vedrørende rejsen er opgjort til 251.229,08 kr. svarende til 8.663 kr. pr. deltager, jf. Landsskatterettens afgørelse (bilag 1), s. 20. H1 afholdt udgifterne for de ansattes deltagelse i rejsen, jf. Landsskatterettens afgørelse (bilag 1), s. 20.
Af rejseinvitationen (bilag N) fremgår følgende:
"Studietur 2018 "Krydret med ski"
H1 inviterer hermed på Studietur til Y2-kommune. Y8-land Studieturen giver dig en unik mulighed for at komme godt fra start i 2018. Hver af de 3 dage vil H1 og vores eksterne leverandører orientere dig om deres 2018 -nyheder og tiltag. De faglige indlæg giver dig noget med hjem i bagagen, kan bidrage til ideer og løsninger til din virksomhed og derigennem vækst til din virksomhed. Du får også mulighed for at tage en individuel snak om disse, i nogle anderledes omgivelser.
Turen er "Krydret med ski", vi bor på (red.hotel.nr.4.fjernet), der ligger i et vaskeægte klassisk og særdeles efterspurgt skiområde. Hele 270 km. pister, og en rigtig god infrastruktur. Hotellet er en skøn base efter en aktiv dag i det store skicirkus i Y2-kommune, som stort set har alt hvad skihjertet måtte begære. Tag en tur i (red.nationalitet.nr.2.fjernet) sauna, krydderisauna eller dampbad i den lille wellness-afdeling efter en dag i sneen.
Afrejse fra Y10-by den 16. januar 2018, hjemkomst den 20. januar 2018.
Vi får 3 dage på ski!
[…]
Der er naturligvis mulighed for:
Leje af ski og støvler på stedet, 3 dg. (egenbetaling), eller få egne ski med flyet kr. 350,00.
Skiskole (egenbetaling)
Liftkort til alle dage er med i prisen." …
Invitationen indeholder således en indbydende beskrivelse af skisportsområdet og hotellet, ligesom det bl.a. fremgår, at de ansatte fik "3 dage på ski", og at "liftkort til alle dage" var inkluderet i prisen.
Af deltagerlisten (bilag M) fremgår videre, at de deltagende skulle angive, hvorvidt de medbragte egne ski, støvler mv., eller om de lejede dette på stedet.
Af programmet for rejsen (bilag O) fremgår, at rejsen varede fra tirsdag den 16. januar 2018 til lørdag den 20. januar 2018. Det fremgår videre af programmet, at der alene var fem oplæg, og at disse alle dage startede kl. 16:30, hvorefter der var middag. Oplæggene var skemalagt i ydertimerne, og de ansatte havde således alle dage hele dagen på ski, hvilket da netop også var det, som reklameredes med i invitationen til turen, jf. bilag N. Om aftenen havde de ansatte desuden mulighed for at tilbringe tiden i hotellets wellness-afdeling "efter en dag i sneen", jf. bilag N.
Det fremgår da også af opgørelsen over indtægterne og udgifterne forbundet med rejsen (bilag P), at H1 selv opfattede rejsen som en skitur og ikke en studietur. Af opgørelsen fremgår eksempelvis flere bogførte posteringer med teksten "skirejse uge 3", "trøjer til skitur" og "Ski uge 3".
Der er intet grundlag for H1’s synspunkt (replikken, s. 24, tredjesidste afsnit) om, at det "taler afgørende for, at turen - med føje - blev anset for erhvervsmæssig og udgifterne fradragsberettigede", at udgifterne ifølge H1 blev fratrukket ved opgørelse af selskabets skatteansættelse, jf. SKM2001.66.ØLR.
H1 har således ikke bevist, at rejsen havde en overvejende faglig karakter. Tværtimod må det på baggrund af både rejseinvitationen (bilag N), deltagerlisten (bilag O), programmet for rejsen (bilag M) og opgørelsen over indtægterne og udgifterne forbundet med rejsen (bilag P) lægges til grund, at samtlige centrale elementer i rejsen var af social og turistmæssig karakter.
H1 var derfor indberetningspligtig af værdien af rejsen på i alt 8.663 kr. pr. deltager.
3.2.6 Skitur til Y10-område (pkt. 19)
H1 arrangerede en rejse til skisportsstedet Y10-område, Y8-land. På turen deltog ifølge deltagerlisten (bilag Q) 22 personer, herunder 4 ansatte fra H1. De samlede udgifter vedrørende rejsen er opgjort til 212.719,65 kr. svarende til 9.669 kr. pr. deltager. H1 afholdt udgifterne for de ansattes deltagelse i rejsen, jf. Landsskatterettens afgørelse (bilag 1), s. 21-22.
Af rejseinvitationen (bilag R) fremgår følgende:
"VIP Studietur uge-2 2018
H1 inviterer hermed på VIP Studietur til Y8-land.
Studieturen giver dig en unik mulighed for at komme godt fra start i 2018. Hver af de 3 dage, vil H1 og vores eksterne leverandører orientere dig om deres 2018, nyheder og tiltag. De faglige indlæg giver dig noget med hjem i bagagen, kan bidrage til ideer og løsninger til din virksomhed og derigennem vækst til din virksomhed. Du får også mulighed for at tage en individuel snak om disse, i nogle anderledes omgivelser.
Vi skal bo på (red.hotel.nr.5.fjernet) i byen Y10-område, udover det faglige indhold vil der også blive mulighed for at oplevet området på ski. Skulle skiløbet give ømme muskler, er der også tænkt på dette, da hotellet byder på dampbad og sauna i wellnessområdet
Der er naturligvis mulighed for:
Leje af ski og støvler på stedet, fra ½ dage (egenbetaling), eller få egne ski med flyet kr. 350,00. Skiskole (egenbetaling)
Liftkort er med i prisen." …
Af invitationen fremgår således, at rejsen inkluderede skiløb, og at liftkort var med i prisen.
Af deltagerlisten (bilag Q) fremgår videre, at de deltagende skulle angive, hvorvidt de medbragte egne ski, støvler mv., eller om de lejede dette på stedet.
Af programmet for rejsen (bilag S) fremgår, at rejsen varede fra tirsdag den 9. januar 2018 til lørdag den 13. januar 2018. Det fremgår videre af programmet, at der alene var tre oplæg, og at disse alle dage startede tidligst kl. 16:30, hvorefter der var planlagt middag. Oplæggene var således skemalagt i ydertimerne, og de ansatte havde således alle dage haft hele dagen på ski, hvilket der også lægges op til i invitationen, jf. bilag R. Om aftenen havde de ansatte endvidere - hvis skiløbet gav ømme ben - mulighed for at bruge tiden i hotellets wellnessafdeling, jf. bilag R.
Det fremgår da også af opgørelsen over indtægterne og udgifterne forbundet med rejsen (bilag T), at H1 selv opfattede rejsen som en skitur og ikke en studietur. Af opgørelsen fremgår eksempelvis flere bogførte posteringer med teksten "skitur uge 2", "sweatshirts, skitur" og "Drikkevarer afterski".
H1 har ikke bevist (replikken, s. 25, 5. afsnit), at VJ ikke kunne stå på ski som følge af (red.skade.nr.1.fjernet), og under alle omstændigheder er det uden betydning for beskatningen, om VJ faktisk havde mulighed for at stå på ski eller ej.
Også H1’s udokumenterede synspunkt (replikken, s. 26, 2.-4. afsnit) om, at PO blev pålagt at have særlig fokus på G30-virksomhed, er uden betydning for beskatningen, og synspunktet ændrer - selv hvis det kunne lægges til grund - ikke rejsens sociale og turistmæssige karakter.
H1 har således ikke bevist, at rejsen havde en overvejende faglig karakter. Tværtimod må det på baggrund af både deltagerlisten (bilag Q), rejseinvitationen (bilag R), programmet for rejsen (bilag S) og opgørelsen over indtægterne og udgifterne forbundet med rejsen (bilag T) lægges til grund, at samtlige centrale elementer i rejsen var af social og turistmæssig karakter.
H1 var derfor indberetningspligtig af værdien af rejsen på i alt 9.669 kr. pr. deltager.
3.2.7 Skitur til Y1-område (pkt. 20)
H1 arrangerede en rejse til skisportsstedet Y1-område, Y1-land. På turen deltog 22 personer, herunder 4 ansatte fra H1. De samlede udgifter vedrørende rejsen er opgjort til 241.789,61 kr. svarende til 10.990 kr. pr. deltager. H1 afholdt udgifterne for de ansattes deltagelse i rejsen, jf. Landsskatterettens afgørelse (bilag 1), s. 22.
Af rejseinvitationen (bilag U) fremgår følgende:
"Invitation til studietur uge 9 2018
Vi har hermed fornøjelsen at invitere på studietur til (red.skisportssted.nr.1.fjernet) / Y1-område:
Søndag den 25. februar til onsdag den 28. februar 2018
"(red.navn.nr.1.fjernet)" er navnet på skiområdet, der, med sin unikke placering på grænsen mellem Y1-region og Y1-provins, kan tilbyde varieret skiløb, hvor alle kan være med. Omgivet af Alpernes høje toppe og (red.bjergkæde.nr.1.fjernet) bratte klipper er det stedet for enhver med hang til (red.nationalitet.nr.1.fjernet) alpehygge.
[…]
(red.hotel.nr.6.fjernet)
Ny renoveret 4 stjernet hotel beliggende tæt ved lift og pist i Y1-område. Hotellet var oprindeligt 3 stjernet, hvor Comfort værelserne er placeret, men fik for et par år siden en tilbygning med nye lækre, Deluxe og Juniorsuite, værelser samt et stort spa område med indedørs pool. Brug af spaområdet er inkluderet når man bor i Juniorsuite eller familieværelse, mens øvrige gæster betaler €15,- per dag. Hotellet er kendt for sin omfattende vinkælder, flotte loungebar og eksklusive cigar humidor samt den gode mad. Alle værelser er udstyret med bad / toilet og tv og er ikke-ryger værelser. Der bydes på en righoldig morgen- mad og rigtig god (red.nationalitet.nr.1.fjernet) aftenmenu.
[…]
Prisen inkluderer:
[…]
Liftkort.
Egen guideservice.
Prisen inkluderer ikke: […]
Egne medbragte ski" …
Invitationen indeholder således en indbydende beskrivelse af skisportsområdet og hotellet, ligesom det bl.a. fremgår, at liftkort var inkluderet i prisen.
Af programmet for rejsen (bilag U) fremgår, at rejsen varede fra søndag den 25. februar 2018 til onsdag den 28. februar 2018. Det fremgår derudover af programmet, at ankomstdagen den 25. februar 2018 (med undtagelse af frokost og middag) var til fri disposition efter indtjekning på hotellet kl. 12:45, og at der denne dag ikke var nogle faglige arrangementer. Den 26. og 27. februar 2018 var der ifølge programmet begge dage oplæg i samlet henholdsvis 5,5 timer og 5 timer pr. dag. Begge dage var der ligeledes skemalagt en frokostpause på henholdsvis 2 timer og 1,5 timer, hvor de ansatte havde mulighed for skiløb. Disse dage sluttede oplæggene kl. henholdsvis 16:30 og 15:00, hvorefter tiden - med undtagelse af middag - var til fri disposition. På afrejsedagen den 28. februar 2018 var første (og eneste) oplæg kl. 13:00, og dagen var til fri disposition indtil dette tidspunkt.
Endvidere fremgår det af opgørelsen over indtægterne og udgifterne forbundet med rejsen (bilag V), at H1 selv opfattede rejsen som en skitur og ikke en studietur. Af opgørelsen fremgår eksempelvis flere bogførte posteringer med teksten "skitur", "Skitur øst uge 9" og "sne snö skitur".
H1 har ikke bevist sine synspunkter (replikken, s. 28, 5. og 6. afsnit) om, at SB "havde fået til opgave af H1 at have særligt fokus på at fremme H1’s tiltag "H1 (red.beskrivelse.nr.3.fjernet)", eller om at der som følge af SB’s "drøftelser" blev indgået aftaler med "størstedelen af de kunder, som havde deltaget i rejsen til Y1-område". Under alle omstændigheder ændrer synspunkterne - selv hvis de kunne lægges til grund - ikke rejsens sociale og turistmæssige karakter.
H1 har således ikke bevist, at rejsen havde en overvejende faglig karakter. Tværtimod må det på baggrund af både rejseinvitationen og programmet for rejsen (begge bilag U) samt opgørelsen over indtægterne og udgifterne forbundet med rejsen (bilag V) lægges til grund, at samtlige centrale elementer i rejsen var af social og turistmæssig karakter.
H1 var derfor indberetningspligtig af værdien af rejsen på i alt 10.990 kr. pr. deltager.
3.2.8 Skitur til Y3-område, Y8-land (pkt. 21)
H1 arrangerede en rejse til skisportsstedet Y3-område, Y8-land. På turen deltog i alt 14 personer på turen, herunder to ansatte fra H1. De samlede udgifter vedrørende rejsen er opgjort til 123.386,69 kr. svarende til 8.813 kr. pr. deltager. H1 afholdt udgifterne for de ansattes deltagelse i rejsen, jf. Landsskatterettens afgørelse (bilag 1), s. 23-24.
Af rejseinvitationen (bilag X) fremgår følgende:
"Studietur til Y3-område, Y8-land
Prisen inkluderer
[…]
• 3 dages liftkort
• Skileje
[…]
(red.hotel.nr.7.fjernet)
Hyggeligt hotel tæt på centrum og kun 300 meter fra (red.skisportssted.nr.2.fjernet). Værelserne er alle indrettet i nyere stil med bad og toilet samt TV og gratis internet. På hotellet kan dagen afrundes med en drink i den hyggelige lounge/bar, hvor der tændes op i pejsen så indtrykkene kan fordøjes. Der findes ligeledes en sauna og dampbad hvis ømme muskler skal plejes.
Omgivelserne
Skiområdet Y11-område, er kendt som et af Europas bedste og mest populære skisportsområder, og det er et af de mest snesikre og moderne områder i Alperne.
Y3-område er desuden verdensberømt for sin afterski med et væld af gode restauranter, cafeer, barer og natklubber med fest og glade dage. Her er det umuligt at kede sig!" …
Invitationen indeholder således en indbydende beskrivelse af skisportsområdet og hotellet, ligesom det bl.a. fremgår, at prisen var inkl. "skileje" og "3 dages liftkort".
Af programmet for rejsen fremgår, at rejsen varede fra lørdag den 6. januar 2017 til tirsdag den 9. januar 2017 (retteligt den 6. januar 2018 til den 9. januar 2018) (bilag X). Det fremgår videre af programmet, at der var indlagt betydelige tidsrum til skiløb, idet programmet den 7. og 8. januar 2018 stod på skiløb fra kl. 13:00 og frem. Oplægget på hjemrejsedagen stoppede kl. 13:00, men transporten til lufthavnen var først kl. 16:00, hvilket ligeledes gav yderligere muligheder for at stå på ski. Liftkort til tre dage var da også inkluderet i prisen. Det faglige indhold af oplæggene er desuden ikke nærmere beskrevet, men blot benævnt "seminar".
Det fremgår da også af opgørelsen over indtægterne og udgifterne forbundet med rejsen (bilag Y), at H1 selv opfattede rejsen som en skitur og ikke en studietur. Af opgørelsen fremgår eksempelvis flere bogførte posteringer med teksten "skirejseuge 2", "Skiforsikring" og "Skitur".
H1 har således ikke bevist, at rejsen havde en overvejende faglig karakter. Tværtimod må det på baggrund af både rejseinvitationen og programmet for rejsen (begge bilag X) samt opgørelsen over indtægterne og udgifterne forbundet med rejsen (bilag Y) lægges til grund, at samtlige centrale elementer i rejsen var af social og turistmæssig karakter.
H1 var derfor indberetningspligtig af værdien af rejsen på i alt 8.813 kr. pr. deltager.
3.2.9 Skitur til Y4-område (pkt. 22)
H1 arrangerede en rejse til skisportsstedet Y4-område, Y8-land. På turen deltog i alt 18 personer, herunder tre ansatte fra H1. De samlede udgifter vedrørende rejsen er opgjort til 180.467,53 kr. svarende til 10.025 kr. pr. deltager. H1 afholdt udgifterne for de ansattes deltagelse i rejsen, jf. Landsskatterettens afgørelse (bilag 1), s. 2425.
Af programmet for rejsen (bilag Æ) fremgår, at rejsen varede fra onsdag den 10. januar 2018 til lørdag den 13. januar 2018. Det fremgår videre af programmet, at der på rejsedagene ikke var planlagt faglige aktiviteter, og at de ansatte således havde begge dage fri til skiløb. Ankomst til hotellet skete kl. 13:00 den 10. januar 2018, og afgang fra hotellet skete kl. 18:00 den 13. januar 2018.
På de to resterende dage var der ifølge programmet alene planlagt tre oplæg. Starttidspunkt, sluttidspunkt, længde eller indhold af oplæggene i øvrigt fremgår dog ikke af programmet. Af programmet fremgår desuden, at liftkort blev udleveret allerede ved ankomst.
I forbindelse med bestillingen af rejsen skrev ZM fra rejsebureauet G33-virksomhed den 14. december 2017 nedenstående til PR fra H1 (bilag Z, s. 7): "Kære PR
Tak for jeres bestilling af en rejse til Y4-område
[…]
Vi er glade for, at I rejser med G33-virksomhed og ønsker jer en rigtig god skiferie i Alperne!" …
Uanset om denne e-mail måtte have karakter af en standard hilsen
(replikken, s. 32, 2. afsnit), ændrer det ikke på, at ZM ønsker H1 en god "skifere i Alperne", hvilket understreger, at rejsen til Y4-område var af overvejende social og turistmæssig karakter.
Det fremgår da også af opgørelsen over indtægterne og udgifterne forbundet med rejsen (bilag Ø), at H1 selv opfattede rejsen som en skitur og ikke en studietur. Af opgørelsen fremgår eksempelvis flere bogførte posteringer med teksten "skirejse uge 2", "Kundetur ski" og "skitur".
H1 har således ikke bevist, at rejsen havde en overvejende faglig karakter. Tværtimod må det på baggrund af både programmet for rejsen (bilag Æ), e-mailen fra rejsebureauet (bilag Z, s. 7) og opgørelsen over indtægterne og udgifterne forbundet med rejsen (bilag Ø) lægges til grund, at samtlige centrale elementer i rejsen var af social og turistmæssig karakter.
H1 var derfor indberetningspligtig af værdien af rejsen på i alt 10.025 kr. pr. deltager.
3.2.10 Skitur til Y2-by (pkt. 23)
H1 arrangerede en rejse til skisportsstedet Y2-by, Y8-land. På rejsen deltog i alt 20 personer, herunder 3 ansatte fra H1. De samlede udgifter vedrørende rejsen er opgjort til 173.259,88 kr. svarende til 8.663 kr. pr. deltager. H1 afholdt udgifterne for de ansattes deltagelse i rejsen, jf. Landsskatterettens afgørelse (bilag 1), s. 25-26.
Af programmet for rejsen (bilag Å) fremgår følgende:
"Y2-by er kernen i skiområdet Y12-område og består i hovedtræk af 4 bjergtoppe - (red.bjergtop.nr.1.fjernet), (red.bjergtop.nr.2.fjernet), (red.bjergtop.nr.3.fjernet) og (red.bjergtop.nr.4.fjernet). De 4 bjerge er sammenhængende.
Byen er indbegrebet af vintersport - du vil således kunne opleve en autentisk og hyggelig, (red.nationalitet.nr.3.fjernet) stemning. Derudover byder byen også på rigtig gode indkøbsmuligheder, pubber og spisesteder.
SKILØBET
De fire bjerge i Y2-by udgør til sammen den perfekte kombination til skiferien, og du vil altså kunne finde udfordringer, der passer dig perfekt, uanset om du er nybegynder, øvet eller ekspert. Under en skiferie i Y2-by kan du således forvente dig lidt af hvert:
(red.bjergtop.nr.1.fjernet) - et meget varieret bjerg med områdets hyggeligste hytter og den længste ‘ski-route’ (markeret off-piste) i regionen for de øvede. (red.bjergtop.nr.2.fjernet) - regionens største bjerg med VM pisterne og meget lange nedfarter.
Bjerget byder blandt andet på naturflotte panoramapister og alle sværhedsgrader fordelt, så selv nybegynderen kan køre i bund. Derudover er der belyst aftenskiløb og skishow på stadion hver uge.
(red.bjergtop.nr.3.fjernet) - alt fra pukkelpiste til brede fine begynderpister samt en belyst kælkebane.
(red.bjergtop.nr.4.fjernet) - mindre befærdet bjerg med god sne ved vanskelige vejrforhold!
Skiområdet hænger godt sammen med nabobyen Y15-by og Y16-by.
AFTERSKI
(red.attraktion.nr.1.fjernet) i Y2-by er klart et besøg værd og er i øvrigt Y8-lands største afterskisted med tre etager.
[…]
Hotel med byens bedste beliggenhed
Hotellet ligger perfekt, tæt på centrum og lige ved siden af både pisten og liften.
[…]
På øverste etage findes en mindre wellness-afdeling med en sauna, dampbad og Ruheraum. Der er en fantastisk panoramaudsigt over VM-pisterne.
[…]
Inklusiv i rejsen
[…]
› 3 dages liftkort (156 km)
› Guideservice på ankomst- og afrejsedag
[…]
Gæsten får udleveret liftkort af guiden i receptionen" …
Foruden ovenstående beskrivelse var der ligeledes indsat et kort over områdets pister.
Programmet indeholder således en indbydende beskrivelse af skisportsområdet og hotellets placering lige ved siden af både pisten og liften samt afterski-mulighederne, ligesom det bl.a. fremgår, at de ansatte fik udleveret liftkort ved ankomst, og at guideservice var inkluderet i prisen.
Af programmet for rejsen (bilag Å) fremgår videre, at rejsen varede fra lørdag den 13. januar 2018 til tirsdag den 16. januar 2018. Det fremgår videre, at de eneste oplæg fandt sted mandag den 15. januar 2018, og at oplæggene tilmed allerede var afsluttet kl. 12:00. Den resterende del af rejsen var således uden nogen form for fagligt indhold.
Det fremgår da også af opgørelsen over indtægterne og udgifterne forbundet med rejsen (bilag AA), at H1 selv opfattede rejsen som en skitur og ikke en studietur. Af opgørelsen fremgår eksempelvis flere bogførte posteringer med teksten "skitur 13-16/1-18", " Skitur Y8-land" og "Skitur Y8-område + Y13-område".
H1 har ikke bevist sine synspunkter (replikken, s. 34, næstsidste afsnit) om, at IB indgik "nye aftaler og afsluttede igangværende forhandlinger med en række af de kunder, som deltog i rejsen til Y2-by", og under alle omstændigheder indebærer synspunkterne ikke, at rejsen får den fornødne faglige karakter, og at rejsen dermed ikke har været af overvejende social og turistmæssig karakter.
H1 har således ikke bevist, at rejsen havde en overvejende faglig karakter. Tværtimod må det på baggrund af både programmet for rejsen (bilag Å) og opgørelsen over udgifterne og indtægterne forbundet med rejsen (bilag AA) lægges til grund, at samtlige centrale elementer i rejsen var af social og turistmæssig karakter.
H1 var derfor indberetningspligtig af værdien af rejsen på i alt 8.663 kr. pr. deltager.
3.2.11 Cykeltur til Y3-by (pkt. 24)
Foruden de omtalte skirejser arrangerede H1 en cykeltur til Y3-by, Y1-land. På turen deltog 16 personer, herunder 4 ansatte fra H1. Selskabet betalte imidlertid for 20 personer, men af forskellige årsager deltog kun 16 personer på turen. Selskabet har opgjort de samlede udgifter vedrørende rejsen til 202.388,38 kr., hvilket hovedsageligt dækker betaling for 20 personer. Med udgangspunkt i 20 deltagere svarer dette til 10.119 kr. pr. deltager. H1 afholdt udgifterne for de ansattes deltagelse i rejsen, jf. Landsskatterettens afgørelse (bilag 1), s. 2728.
Af programmet for rejsen (bilag AB) fremgår følgende:
"Studietur
Den 2. - 5. september 2018
Stigninger og Bistro’s i verdensklasse Y17-by, Y18-by
Y3-by har i mange år været hjemsted for danske cykelryttere. Vi skal i fire dage køre de kendte stigninger i området. Fra testbjerget (red.bjerg.nr.1.fjernet) til nogle af de legendariske træningruter ved kysten. Vores base er på det klassiske rytter-hotel (red.hotel.nr.8.fjernet) og startby for prologen i (red.løb.nr.1.fjernet) i Y18-by. Herfra har vi adgang til både fladt og bjergrigt terræn. Stigningerne i området minder procentvis om det vi har kørt i Y9-by men her har vi også muligheden for at køre fladt langs kysten.
Hotel (red.hotel.nr.8.fjernet) - Et rytterhotel
Hotellet vi skal bo på er et legendarisk rytter hotel og stort set hele feltet bor i (red.løb.nr.1.fjernet)" …
Af programmet fremgår således en beskrivelse af "rytter-hotellet" og den planlagte cykling, herunder navnlig at rejsen i alt varede fire dage, og at de ansatte i alle fire dage skulle "køre de kendte stigninger i området". Foruden ovenstående beskrivelse fremgår det ligeledes, at cykeltransport var inkluderet i prisen.
I løbet af rejsens i alt fire dage, dvs. fra søndag den 2. september 2018 til onsdag den 5. september 2018, var der alene planlagt to "strategimøder" henholdsvis mandag den 3. september 2018 og tirsdag den 4. september 2018. Arrangementerne bestod alene i "strategimøde på terassen [sic]". Mandag den 3. september 2018 varede strategimødet fra kl. 09:00. Det er ikke anført, hvornår det såkaldte strategimøde sluttede, men frokosten var planlagt til kl. 11:30, hvorefter dagen stod på "planlægning af ture" og "afgang cykeltur". Tirsdag den 4. september 2018 varede "strategimødet" fra 09:00 til 10:00, hvorefter der var "afgang cykeltur". Indholdet af "strategimøderne" fremgår ikke af programmet, jf. bilag AB.
Det fremgår da også af opgørelsen over indtægterne og udgifterne forbundet med rejsen (bilag AC), at H1 selv opfattede rejsen som en fælles cykeltur og ikke en studietur. Af opgørelsen fremgår eksempelvis flere bogførte posteringer med teksten "cykeltur Y1-land 2-5/9", "Cykel tur Y3-by, energi gel" og "Cykling Y3-by".
H1 har således ikke bevist, at rejsen havde en overvejende faglig karakter. Tværtimod må det på baggrund af både programmet for rejsen (bilag AB) og opgørelsen over indtægterne og udgifterne forbundet med rejsen (bilag AC) lægges til grund, at samtlige centrale elementer i rejsen var af social og turistmæssig karakter.
H1 var derfor indberetningspligtig af værdien af rejsen på i alt 8.663 kr. pr. deltager.
3.2.12 Golftur til Y4-by (pkt. 26)
H1 arrangerede desuden en golftur til Y4-by, Y9-land. På turen deltog i alt 18 personer, herunder tre ansatte fra H1. De samlede udgifter vedrørende rejsen er opgjort til 143.544,34 kr. svarende til 7.974 kr. pr. deltager. H1 afholdt udgifterne for de ansattes deltagelse i rejsen, jf. Landsskatterettens afgørelse (bilag 1), s. 29-30.
Af rejseinvitationen (bilag AD) fremgår følgende:
"Vi vil gerne invitere dig til at deltage på vores Studietur til Y4-by 2018.
[…]
Studieturen er "Krydret" med Golf.
[…]
Studieturen giver dig, en unik mulighed for at komme F2F med H1, G34-virksomhed og G6-virksomhed. Hver af de 3 dage, vil H1 eller en af leverandørerne, orientere dig om deres her og nu, nyheder og tiltag, og du får også mulighed for at tage en individuel snak om disse, i nogle anderledes omgivelser." …
Af programmet for rejsen (bilag AD) fremgår, at rejsen varede fra den 19. juni 2018 til den 23. juni 2018. Tirsdag den 19. juni 2018 var rejsedag, og de ansatte ankom til hotellet kl. 01:00 natten til onsdag. Dagen derpå, dvs. onsdag den 20. juni 2018, stod dagen på golf fra kl. 08:00 til 18:00, hvorefter der fra 18:00- 20:00 var et ikke nærmere specificeret arrangement benævnt "H1’s time".
Om torsdagen, den 21. juni 2018, var tidsrummet 07:30 til 17:00 afsat til golf, frokost og VM-kampen Danmark-Y10-land. Fra kl. 17:00 til 20:00 var planlagt et ikke nærmere specificeret arrangement benævnt "G6-virksomhed’s time".
I tråd med ovenstående stod fredag den 22. juni 2018 på golf fra 09:00 til 17:00, hvorefter der var planlagt et ikke nærmere specificeret arrangement fra kl. 17:00 til 19:00 benævnt "G34-virksomhed’s time".
Lørdag den 23. juni 2018 var der afgang mod Danmark kl. 10:00.
Som det fremgår af programmet, var samtlige dage afsat til golf og andre begivenheder af social og turistmæssig karakter. Der var alene skemalagt tre ikke nærmere specificerede indlæg, som alle begyndte mellem kl. 17:00 og 18:00, dvs. efter en fuld dag på golfbanen.
Det fremgår da også af opgørelsen over indtægterne og udgifterne forbundet med rejsen (bilag AE), at H1 selv opfattede rejsen som en golftur og ikke en studietur. Af opgørelsen fremgår eksempelvis flere bogførte posteringer med teksten "golf arr., div. kunder" og "GOLF Y4-by 2018".
H1 har således ikke bevist, at rejsen havde en overvejende faglig karakter. Tværtimod må det på baggrund af både programmet for rejsen (bilag AD) og opgørelsen over indtægterne og udgifterne forbundet med rejsen (bilag AE) lægges til grund, at samtlige centrale elementer i rejsen var af social og turistmæssig karakter.
H1 var derfor indberetningspligtig af værdien af rejsen på i alt 7.974 kr. pr. deltager.
3.2.13 Tur til Y5-by (pkt. 27)
H1 arrangerede endelig en rejse til Y5-by, Y2-land, i forbindelse med afviklingen af det årlige racerløb. På turen deltog i alt 12 personer, herunder tre ansatte fra H1. De samlede udgifter vedrørende rejsen er opgjort til 70.817,77 kr. svarende til 5.901 kr. pr. deltager. H1 afholdt udgifterne for de ansattes deltagelse i rejsen, jf. Landsskatterettens afgørelse (bilag 1), s. 30-31.
Af rejseinvitationen (bilag AF) fremgår følgende:
"Invitation Studietur Y2-land 2018 "Krydret med Hestekræfter"
Vi vil gerne invitere dig til at deltage på vores Studietur til Y2-land 2018.
[…]
Studieturen er "Krydret" med Hestekræfter - Y5-by 2018.
Studieturen giver dig, en unik mulighed for at komme F2F med H1, G31-virksomhed og G32-virksomhed. Under turen, vil H1, G31-virksomhed og G32-virksomhed orientere dig om deres her og nu, nyheder og tiltag, og du får også mulighed for at tage en individuel snak om disse, i nogle anderledes omgivelser." …
Af programmet (bilag AF) fremgår, at rejsen varede fra den 14. juni 2018 til den 18. juni 2018. Fredag den 15. juni 2018 var der planlagt to oplæg fra kl. 12:30 til 16:00, hvorefter der var afgang til Y5-by.
Lørdag den 16. juni 2018 var der planlagt et oplæg benævnt "G32-virksomhed og G31-virksomhed seminar" fra kl. 09:00. Sluttidspunktet og længden af arrangementet fremgår ikke af programmet, men der var skemalagt frokost kl. 13:00. Efter kl. 13:00 stod programmet på overværelse af Y5-by racerløbet, og de ansatte havde således den resterende del af dagen til fri disposition.
Søndag den 17. juni 2018 var der ligeledes planlagt et ikke nærmere specificeret arrangement benævnt "H1 seminar" kl. 09:00. Sluttidspunktet og længden af arrangementet fremgår ikke af programmet, men der var skemalagt frokost kl. 12:00. Efter dette tidspunkt stod programmet endnu en gang på overværelse af Y5-by racerløbet, og de ansatte havde således den resterende del af dagen til fri disposition.
I løbet af rejsens i alt fem dage, var der således alene planlagt fire ikke nærmere specificerede oplæg, ligesom der var afsat betydelig tid til at overvære Y5-by racerløbet.
Det fremgår da også af opgørelsen over indtægterne og udgifterne forbundet med rejsen (bilag AG), at H1 selv opfattede rejsen som en Y5-by-tur og ikke en studietur. Af opgørelsen fremgår eksempelvis flere bogførte posteringer med teksten "Y5-by, juni", "Y5-by m. kunder" og "Y5-by".
H1 har således ikke bevist, at rejsen havde en overvejende faglig karakter. Tværtimod må det på baggrund af både rejseinvitationen og programmet for rejsen (begge bilag AF) samt opgørelsen over indtægterne og udgifterne forbundet med rejsen (bilag AG) lægges til grund, at samtlige centrale elementer i rejsen var af social og turistmæssig karakter.
H1 var derfor indberetningspligtig af værdien af rejsen på i alt 5.901 kr. pr. deltager."
Parterne har under hovedforhandlingen under proceduren nærmere redegjort for deres opfattelse af sagen.
Spørgsmålet om evt. hjemvisning af sagen til Skattestyrelsen for fornyet behandling, jf. H1’s subsidiære påstand, har anbringendemæssigt alene været behandlet under proceduren.
Til støtte for sin subsidiære påstand har H1 anført, at påstanden bevirker, at retten har mulighed for at bestemme, at sagen på ny skal behandles af Skattestyrelsen for foretagelse af beregning, fx hvis ledende medarbejderes og øvrige medarbejderes rejsedeltagelse skal behandles på forskellig måde. Retten har ved eventuel afgørelse om hjemvisning endvidere mulighed for at fremkomme med nærmere instruktioner.
Til støtte for sin frifindelsespåstand over for H1’s subsidiære påstand om hjemvisning har Skatteministeriet anført, at der ikke er noget behov for yderligere administrativ behandling af sagen.
Rettens begrundelse og resultat
Af de 13 rejser i 2018 som sagen drejer sig om, var den ene af rejserne - rejsen til Y1-by - arrangeret af en ekstern part, en brancheforening, mens de øvrige 12 rejser alle var arrangeret af H1 med dem som vært.
Af disse 12 rejser er den ene rejse - rejsen til Y2-by fra den 13.-16. januar - angivet at være en vinterkonference, mens de øvrige 11 rejser er angivet at være studieture. Udover medarbejdere hos H1 har der på alle 12 rejser deltaget leverandører og kunder.
Programmerne for de 13 rejser indeholder alle faglige indlæg af varierende omfang med et spænd fra et kortere strategimøde på terrassen på rejsen til Y3-by til afholdelse om morgenen den 3. og 4. september til faglige indlæg på rejsen til Y1-område i februar, den 26. og 27. om formiddagen og om eftermiddagen og den 28. om eftermiddagen.
Efter indholdet af programmerne for de 13 rejser sammenholdt med vidneforklaringerne fra rejsedeltagerne finder retten imidlertid at kunne lægge til grund, at de faglige arrangementer på rejserne, uanset tidsmæssig programangivelse, var af begrænset varighed, og at de på skirejserne til dels blev afholdt i terrænet.
Uanset leverandør- og kundedeltagelse i rejserne, herunder at det efter medarbejderforklaringer kan lægges til grund, at konceptet har været, at leverandører og kunder nøje er blevet udvalgt, finder retten efter det anførte, at ingen af de 13 rejser har været af en sådan karakter, at der i skattemæssig henseende har været tale om forretningsrejser med den følge, at der allerede herefter ikke er indberetningspligt for H1.
Om der er indberetningspligt eller ej må herefter afgøres efter en samlet vurdering af omstændighederne i forhold til rejserne. Det bemærkes i den forbindelse, at det er H1, der har bevisbyrden for, at rejserne har haft en sådan karakter, at der ikke er indberetningspligt for disse.
Efter konceptet med leverandør- og kundedeltagelse sammenholdt med at det efter medarbejderforklaringerne kan lægges til grund, at der er sket en udvælgelse af relevante medarbejdere til deltagelse i rejserne, og at der herefter er fremkommet en forøget omsætningsmulighed, som i nogle tilfælde også er blevet realiseret, finder retten, at de af H1 arrangerede rejser alle har været forretningsmæssigt begrundede for H1. Efter Y1-kommunes forklaring finder retten også, at hans deltagelse i rejsen til Y1-by var forretningsmæssigt begrundet for H1.
Dette er imidlertid ikke ensbetydende med, at der ikke for de enkelte medarbejdere, der har deltaget i rejserne, kan være tale om et skattepligtigt personalegode med den følge, at H1 over for SKAT har indberetningspligt af værdien af rejserne.
Det findes efter bevisførelsen at kunne lægges til grund, at det reelle faglige program på rejserne i forhold til den fritidsmæssige aktivitet, fx skiløb, golf og cykling, har været af et ganske begrænset omfang, ligesom medarbejdernes arbejdsmæssige forpligtelser under rejserne må antages at have været af et begrænset omfang. Uanset at det kan lægges til grund, at det for de deltagende medarbejderes side reelt har været en del af deres arbejdsmæssige forpligtelse over for H1 at deltage i rejserne, er udgangspunktet herefter, at der er indberetningspligt for H1.
Som anført ovenfor har der ved rejserne været mulighed for at skabe en omsætningsforøgelse for H1, men retten finder efter bevisførelsen, hvor der fx ikke er fremlagt konkrete kontrakter indgået under eller i forbindelse med rejserne, dog ikke, at H1 på tilstrækkelig vis har godtgjort, at rejserne har haft en sådan konkret og direkte sammenhæng med H1’s indkomstskabende aktiviteter, at der ikke er indberetningspligt.
Efter det anførte findes H1 herefter ikke at have godtgjort, at selskabet ikke efter den dagældende bekendtgørelse om indberetningspligter m.v. efter skattekontrolloven er indberetningspligtig af værdien af de 13 rejser i 2018 som et skattepligtigt personalegode for de medarbejdere hos H1, som deltog i rejserne. Skatteministeriet frifindes herefter for H1’s principale påstand.
Parterne er enige om den beløbsmæssige opgørelse af værdien af rejserne, og der findes ikke at være grundlag for en fornyet vurdering heraf, heller ikke vedrørende en eventuel differentiering de forskellige medarbejdere imellem. Skatteministeriet frifindes herefter også for H1’s subsidiære påstand om hjemvisning af sagen til fornyet behandling ved Skattestyrelsen.
Med hensyn til spørgsmålet om sagsomkostninger skal H1 betale sådanne til Skatteministeriet i form af et beløb inkl. moms til ministeriets advokatudgift. Beløbet fastsættes efter sagens værdi - opgjort af H1 til 204.350,50 kr., hvilken værdi Skatteministeriet ikke er fremkommet med bemærkninger til - og omfang, herunder hovedforhandlingens varighed over ca. 2½ retsdag. Beløbet fastsættes herefter til 64.000 kr.
THI KENDES FOR RET:
Sagsøgte, Skatteministeriet, frifindes.
Sagsøgeren, H1, skal inden 14 dage i sagsomkostninger til Skatteministeriet betale 64.000 kr.