Fradrag du selv skal oplyse

Har du haft udgifter til erhvervsmæssig befordring i de særlige situationer, som er omtalt nedenfor, skal du selvangive beløbet i rubrik 29.

Du kan i de fleste tilfælde få fradrag for obligatoriske udenlandske sociale bidrag. Udgiften fradrages i den udenlandske lønindkomst. Er udgiften større end denne lønindkomst, fradrages det overskydende beløb i den danske personlige indkomst ved at skrive beløbet i rubrik 29.


Lønmodtagere
Har du som lønmodtager haft udgifter til erhvervsmæssig befordring, kan du som udgangspunkt kun få fradrag med de satser, som gælder for befordring mellem hjem og arbejde. Dette fradrag skal skrives i rubrik 51.

Er du imidlertid handelsrejsende el.lign. med kundeopsøgende aktiviteter for flere arbejdsgivere på én gang, kan du på følgende betingelser få fradrag efter reglerne om erhvervsmæssig befordring:
  • Du skal have mindst to arbejdsgivere
  • Befordringen skal foretages for mindst to arbejdsgivere på én gang
  • Arbejdet skal bestå i kundeopsøgende aktiviteter.

Opfylder du betingelserne, har du mulighed for at få fradrag efter reglerne beskrevet under A: Fradrag beregnet efter faste satser eller B: Fradrag for dokumenterede biludgifter (se nedenfor).

Fradraget kan ikke kombineres med skattefri kørselsgodtgørelse. Du kan således ikke få fradrag for erhvervsmæssig kørsel, hvis du har fået skattefri kørselsgodtgørelse.

Selvstændigt erhvervsdrivende
Er du selvstændigt erhvervsdrivende og har udgifter til erhvervsmæssig befordring, kan du få fradrag efter reglerne beskrevet under A: Fradrag beregnet efter faste satser eller B: Fradrag for dokumenterede biludgifter (se nedenfor).

Andre
Har du modtaget honorarindkomst ved f.eks. kunstnerisk optræden eller foredragsvirksomhed, kan du få befordringsfradrag efter samme regler, som gælder for selvstændigt erhvervsdrivende. Du kan dog kun få befordringsfradrag, hvis arbejdet er indtægtsgivende.

Hvad er erhvervsmæssig befordring?
Disse former for befordring anses for erhvervsmæssig:

  • Befordring mellem sædvanlig bopæl og arbejdsplads i indtil 60 dage inden for de forudgående 24 måneder
  • Befordring mellem arbejdspladser
  • Befordring inden for samme arbejdsplads.

Befordring mellem sædvanlig bopæl og arbejdsplads i indtil 60 dage (inden for de forudgående 24 måneder) er erhvervsmæssig. Overstiger antallet af arbejdsdage på samme sted 60 dage, anses arbejdspladsen for fast og befordringen dermed for privat, dvs. at fradraget skal beregnes efter reglerne om befordring mellem hjem og arbejde, se rubrik 51.

Perioden på 60 arbejdsdage (inden for de forudgående 24 måneder) gælder for befordring direkte mellem sædvanlig bopæl og arbejdspladsen, dvs. både dagens første og sidste tur tæller, hvorimod kørsel mellem arbejdspladser ikke tæller med. De 60 dage på én arbejdsplads kan ligge i forlængelse af hinanden eller ligge spredt. Enhver arbejdsdag medregnes uanset længde.

Der kan påbegyndes en ny 60-dages-periode, hvis der er forløbet 60 på hinanden følgende arbejdsdage (inden for de forudgående 24 måneder), siden du sidst har taget turen direkte mellem sædvanlig bopæl og arbejdspladsen. Det er således uden betydning, om der har været fremmøde på arbejdspladsen midt på dagen efter fremmøde på en anden arbejdsplads og før fremmøde på den arbejdsplads, hvorfra der køres til bopælen. 60-dages-perioden gælder for det konkrete ansættelsesforhold. Således påbegyndes en ny 60-dages-periode, når et ansættelsesforhold afbrydes, eller når et nyt påbegyndes.

Befordring mellem arbejdspladser anses altid for erhvervsmæssig. Kørsel mellem flere arbejdspladser er erhvervsmæssig, hvis arbejdet udføres for samme arbejdsgiver. Kører du f.eks. fra arbejdsgiverens virksomhed og i dennes interesse til andre virksomheder og tilbage til virksomheden, er den samlede kørsel erhvervsmæssig.

Også befordring inden for samme arbejdsplads, f.eks. en lufthavn eller et skovområde, anses for erhvervsmæssig.

A. Fradrag beregnet efter faste satser
I stedet for at dokumentere de faktiske befordringsudgifter kan du beregne fradraget ved hjælp af disse faste satser (fastsat af Ligningsrådet og gældende for 2004):

Bilkørsel indtil 20.000 km årligt: 2,98 kr. pr. km
Kørsel udover 20.000 km årligt: 1,62 kr. pr. km

Satserne er ens for brug af egen bil og egen motorcykel (herunder ægtefælles og samlevers bil/motorcykel, når der er tale om fælles økonomi).

B. Fradrag for dokumenterede biludgifter
Det er kun den del af årets samlede biludgifter, der vedrører erhvervsmæssig befordring, som giver ret til fradrag for de faktiske udgifter.

For at beregne fradraget skal du:

  1. Opgøre det samlede antal kørte kilometer i årets løb - både den private og den erhvervsmæssige kørsel. Opgørelsen kan foretages på to måder. Enten kan du skønne, hvor meget den private kørsel udgør, eller også kan du opgøre kørslen på basis af en kørebog. Hvis der ikke foreligger specielle forhold, kan den private kørsel normalt sættes til 8.000 km med tillæg af kørsel mellem hjem og arbejde, kørsel til sommerhus samt feriekørsel. En kørebog vil normalt blive lagt til grund af skattevæsenet, når befordringsfradraget beregnes, hvis kørebogen i øvrigt opfylder visse krav.
  2. Opgøre det samlede antal kørte kilometer som følge af erhvervsmæssig kørsel, jf. ovenfor.
  3. Opgøre de samlede biludgifter.

Fradraget kan herefter opgøres således:

De samlede biludgifter X

Det samlede antal kilometer som følge af erhvervsmæssig kørsel
Det samlede antal kørte kilometer i årets løb